Taideyliopisto

Tilaaja: Taideyliopisto

Toimittajan yhteyshenkilö: Niklas Lahti, puh. 040 774 1777, niklas.lahti@nordsoftware.com

Tagit: Markkinointi, Viestintä, Integraatiot, Webkehitys, Julkaisujärjestelmä CMS, Julkishallinto, Koulutusala, Konsultointi, Toteutustyö, Drupal

post_image

Noin 2000 opiskelijan Taideyliopisto aloitti toimintansa vuoden 2013 alussa, kun Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu yhdistyivät yhdeksi yliopistoksi. Kolmen yliopiston yhteenliittymällä oli neljä sivustoa – kolmen entisen korkeakoulun sivustot sekä uuden Taideyliopiston esittelysivu – mikä oli luonnollisesti ongelmallista.

Nord Softwaren toteuttaman sivustouudistuksen tärkeimpänä tavoitteena oli yhdistää neljä verkkosivua yhdeksi kokonaisuudeksi, joka palvelee niin opiskelijoita, opettajia kuin tiedonjanoisia kansalaisiakin.

Sen lisäksi tärkeää oli:
 • Integroida sivustoon erilaisia palveluita (mm. lipunmyyntipalvelut)
 • Mahdollistaa monikielisyys
 • Varmistaa, että sivusto ja sisällönhallinta ovat tarkoituksenmukaiset kaikkein eri käyttäjäryhmien kannalta; sivuston tuli palvella kaikkien kolmen akatemian viestintäfunktioita
Laajamittainen, tuhansia sivuja sisältävä responsiivinen verkkopalvelu julkaistiin joulukuussa 2014. Se on käytettävissä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Sivusto on toteutettu Drupal-julkaisujärjestelmän versiolla 7, ja palvelinympäristönä käytettiin Pantheonia, joka on nopea ja monikäyttöinen Drupal-sovelluksiin erikoistunut PaaS-tarjoaja. Sivusto integroi tietoa yliopiston osastoilta ja henkilökunnalta yliopiston henkilökohtaisista hakemistoista.

Palvelu tarjoaa hyvät mahdollisuudet kirjautumattomien ja kirjautuneiden käyttäjien sisällönhallintaan sekä sisällön editoimiseen ja kommentoimiseen ennen julkaisua. Koska Taideyliopiston kolmella akatemialla on erilliset sisällöntuotanto-organisaatiot, käytettiin tämän toteuttamiseen paljon aikaa ja vaivaa. Näin sisällöntuotannosta ja sisältöjen hallinnasta saatiin tehtyä mahdollisimman helppoa eri tasojen käyttäjille superadmineista käyttäjiin, joilla on hyvin rajoitetut käyttöoikeudet.

Nord toteutti mm. seuraavat toiminnallisuudet:

 • Monipuolinen hakutoiminnallisuus henkilölistauksineen Shibboleth-autentikaatiolla
 • Tapahtumakalenteriin on rakennettu integraatio Piletti.fi:n ja Lippupalvelun lipunmyyntijärjestelmiin, jonka ansiosta lippujen saatavuustilanne on nähtävissä Taideyliopiston sivustolla
 • Valve Groupin toteuttaman Musiikkitalo-verkkopalvelun rajapinnan räätälöity integraatio, joka mahdollistaa Taideyliopiston konsertti-, tapahtuma- ja maksutietojen näyttämisen Musiikkitalon verkkopalvelun kalenterissa
 • Taideyliopiston intranetin integraatio verkkopalveluun
 • UniartsTV tulee tarjoamaan Taideyliopiston tapahtumia suorina lähetyksinä ja videotallenteina Wowza-mediapalveluun toteutetun integraation kautta Flowplayer-videosoittimella (ominaisuutta ei ole vielä otettu käyttöön)
 • Palvelun hakumoottori on toteutettu suureksi osaksi räätälöidysti, mutta se on myös integroitu Solr-hakumoottoriin, mikä mahdollistaa monipuoliset haut, mutta vähentää räätälöinnin tarvetta
 • Monipuoliset käyttäjäryhmät ja sisällöntuotannon toiminnallisuudet
 • Räätälöidyt nostoelementit, joilla sivuston elävää sisältöä voidaan nostaa halutulla tavalla eri sivuille
Tekninen toteutus tehtiin neljän hengen tiimissä ketterän kehityksen periaatteita noudattaen. Lisäksi projektissa oli mukana erillinen projektipäällikkö.

Suosittelija:

”Kyseessä oli aivan uuden organisaation laaja ja kunnianhimoinen sivusto, joten mistään helposta tehtävästä ei ollut kyse. Haasteita aiheutti sekin, että jotkin asiat ja määrittelyt muuttuivat matkan varrella. Rima oli koko ajan todella korkealla, mutta kaikesta selvittiin kuitenkin kunnialla. Nordilla on kiitettävän joustava ja ketterä ote tekemiseen.”

Anna-Elina Matilainen, projektipäällikkö, Taideyliopisto

Pinterest

Muita julkaisuja Nord Software:lta