Pilvet ovat monelle pehmoisia

post_image

Kirjoittaja: Janne Vihervuori, Business Lead
Yksi asia menee edelleen pieleen puhuttaessa pilvipalveluista: niistä ei osata puhua. Puhuttaessa ’bisneksen viemisestä pilveen’, ollaan liian usein vain vaihtamassa konesalia (IaaS, infrastructure-as-a-service) tai ottamassa kevyimmän luokan SaaS (software-as-a-service), esimerkiksi toimistopaketti, käyttöön. Ei puhuta bisneksistä, vaan puhutaan pehmoisia. Joe Weinman kirjoitti vuonna 2012 kirjan nimeltään Cloudonomics. Vaikka muutama vuosi on vierähtänyt julkaisusta, kirjan viesti on edelleen ajankohtainen ja väkevä.

Cloudonomicsin lukeneet eivät puhu pehmoisia ’liiketoiminnan viemisestä pilveen’, vaan ymmärtävät minkälaisilla erilaisten pilvipalvelujen lisäarvoilla mahdollistetaan digitaalista liiketoimintaa. Esimerkkeinä näistä palveluista ovat sovelluskehitys, integraatio, mobiili, dokumentti ja identiteetti. Palveluita, joiden hallinta olisi asiakkaalle liian työlästä ja kustannuksiltaan kallista, puhumattakaan näiden palvelujen keskinäisestä integraatiosta. Jos tämänlaisia palveluja hankkisi yksittäin, huomaisi pian olevansa naimisissa useiden eri tarjouspyyntöjen, toteutusprojektien ja ylläpitojen kanssa. Digitaalisen liiketoiminnan pilvestä ja oleellisista arvolupauksista puhuttaessa puhutaankin PaaS-pilvestä, platform-as-a-service.

JOTTA ASIAT EIVÄT OLISI YKSINKERTAISIA

PaaS on yleisnimitys palvelualustalle, josta käytetään usein myös sovellukseen viittaavaa termiä aPaaS (a = application). Tämän lisäksi on olemassa dedikoituihin tarpeisiin soveltuvia PaaS:ejä, esimerkiksi iPaaS, jonka ”i” viittaa integraatiopalveluihin keskittyvään palvelualustaan. Lisäksi on olemassa asioiden internetin (IoT) alustoja ja ns. nopean sovelluskehityksen alustoja (RAD), joita ei aina kutsuta PaaS-nimellä, mutta ne ovat käytännössä PaaS-tyyppisiä alustoja.

Vaikka moderneja alustoja on saatavilla, voi organisaatioiden IT-kartta näyttää monimutkaisemmalta kuin ennen. PaaS-tyyppiset alustat, IoT, Big Data ja uudet digitaaliset palvelut ylipäänsä luovat suuren kontrastin edelleen käytössä oleviin legacy-järjestelmiin ja perinteisesti toteutettuihin sovelluksiin.

BIMODAL IT HYVÄ, 3MODE PAREMPI

Taistelen tätä kompleksisuutta vastaan 3Mode-mallillamme, jonka pohjalta olemme auttaneet mm. Helsingin kaupunkia hahmottamaan uuden pilviaikakauden sovelluskehityksen mallin. 3Modessa on kolme kerrosta:
1. Responsive,
2. Enablement
3. Core
Keskimmäinen Enablement-kerros on kerroksista oleellisin. PaaS-tyypin alustat majailevat siellä.

INTEGRAATIO, DIGITAALISTEN PALVELUALUSTOJEN KUNINKAALLISIN PALVELU

IT:n historia yritysten ERP-järjestelmiä ja ihan mikropiirejä ja prosessoreita myöten noudattaa yhtä kaavaa: dedikoitut ratkaisut väistyvät aina integroitujen ratkaisujen tieltä. Yritys ei tarvitse vain kirjanpitoa, vaan myös myyntiä, logistiikkaa ja henkilöstöhallintoa – kokonaista ERP-järjestelmää. Integroitu piiri on aina syrjäyttänyt aiemmat, erilliset ratkaisut vuodesta 1959 lähtien, milloin Texas Instruments integroi samalle sirulle vastuksen ja transistorin. Jos edellä mainitusta voi johtaa analogiaa tulevaan, niin PaaS-pelin voittajiksi valikoituvat ne toimijat, jotka kykenevät niputtamaan alustoilleen tarpeelliset palvelut riittävän hyvin ja siten, että niistä on toisilleen synergiaa. Erinomainen dedikoitu (x)PaaS ei enää pärjääkään yleishyvälle PaaSille, koska dedikoidun PaaSin palvelut pitää edelleen integroida muihin palveluihin, mikä on yleis-PaaSilla jo valmiiksi sisäänrakennettua.

Jos pitää valita yksi erityinen palvelu PaaS-tyyppisille alustoille, on se integraatio. Gartner ennustaa, että vuoteen 2020 mennessä yli puolet PaaS:n avulla rakennetuista palveluista on IoT-palveluja. Mikä on oleellista IoT:ssä? Integraatio. Pelkästään IoT tulee nostamaan integraation ja integraatiopalvelut erityisen suuriin mittasuhteisiin, puhumattakaan uusien, reaaliaikaisten integraatiopalvelujen tarpeesta. Lisäksi API Management on jotain, mikä tulee löytymään vuoteen 2020 mennessä jokaisesta digitaalisia palveluja tuottavasta yrityksestä. Olen itse elänyt ja hengittänyt SAP-ekosysteemiä viime vuosituhannelta asti ja osaan arvottaa sen ekosysteemin pilvi-alustat. Seuraan kuitenkin koko markkinaa.


Bloggaus Pilvet ovat monelle pehmoisia
Lisätietoja: Siirry yrityksen profiiliin Bilot:n kotisivulle
Tagit
Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen
Tietohallinto
Integraatiot
Pilvipalvelut / SaaS
Hotelli, matkailu ja ravitsemus
Kauppa
Valmistava teollisuus
Konsultointi
Toteutustyö
Microsoft
SAP
paas iPaaS SaaS Cloud
Pinterest

Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä lisätty, tai premium-profiilia ei ole aktivoitu.

Muita julkaisuja Bilot:lta

ite wikin digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Mediaparoni Ilkka Lavas rakentaa Eat And The Citystä globaalia ravintoloiden markkinapaikkaa
Podcast: Miksi it-osaamisen hankinta ja soveltaminen liiketoimintaan on niin haastavaa?
Business Intelligence ja data-analytiikka tulivat osaksi kaikkea liiketoimintaa
Nordic Digital Business Summit torstaina 5.10. - liput 20 % alennuksella ite wikin alennuskoodilla
Parhaat mainosmediat Suomessa - tutkimus: printtimedia päihittää Facebookin
EU:n tietosuoja-asetus GDPR tulee, tässä kaikista tärkein toimenpide tehtäväksi!