Osta like a boss: 6 sääntöä ohjelmiston ostamiseen

Ohjelmiston ostaminen on taitolaji. Se on oman pääoman, ajan ja tietämyksen sitouttamista projektiin, jossa ulkopuolinen tekijä muovaa kertomasi perusteella sellaisen järjestelmän kuin haluat. Ei siis ole ihme, että räätälöityjen ohjelmistojen hankkimisen ajatteleminen saattaa aiheuttaa kylmien hikikarpaloiden saapumista otsalle tai vähintäänkin epävarmuuden tunnetta selkäpiissä.

Tekemällä ostamisen mallikkaasti varmistat samalla ohjelmistoprojektin onnistumisen. Tässä sinulle kuusi kohtaa, jotka kannattaa käydä läpi aina ohjelmiston ostoa tehdessä.


1. Kun jätät yhteydenottopyynnön tai otat ensimmäistä kertaa yhteyttä, niin kerro omin sanoin mitä olet hakemassa, esim. tarvitsemme web-pohjaisen kirjausjärjestelmän. Tässä kohtaa toimittaja tietää samantien onko kyseessä sellainen projekti, jonka he voivat toteuttaa.

2. Tapaa henkilökohtaisesti yritykset, jotka ensimmäisestä vaiheesta ilmoittivat, että osaavat auttaa sinua. Anna tapaamisessa kaikki kysytty tieto suoraan ja kiertelemättä. Mitä paremmin pystyt vastaamaan esitettyihin kysymyksiin sitä parempi lopputulos tulee olemaan.

3. Vaadi konkreettista näyttöä: esimerkiksi pari kuvaa käyttöliittymästä. Näin saat tietää ovatko toimittajaehdokkaat ymmärtäneet ongelmasi oikein ja samalla näet, että ovatko he valmiita sitoutumaan projektiin. Mikäli et saa kuvia käyttöliittymästä ilmaiseksi, ei toimittajaa todennäköisesti kiinnosta projektisi kovinkaan paljoa.

4. Kiinnitä huomiota hinnoitteluun. Ohjelmistomaailmassa on yleistä, että projekti itsessään myydään kohtuullisen edullisesti, mutta jatkokehityksen kustannukset ovat kovemmat. Vaadi siis reilua hinnoittelua!

5. Tilaa siltä, jonka koet ymmärtäväsi liiketoimintasi ja ongelmasi parhaiten. Tämä vaihtoehto voi olla edullisin tai kallein - se on sinänsä yhden tekevää, koska jos toimittaja ei ole ymmärtänyt liiketoimintaasi ja ongelmaasi oikein, tulee hintalappu kasvamaan tarjouksesta 100 % varmuudella.

6. Vaadi toimittajalta 100 % aikataulutakuuta! Suurin osa räätälöityjen tietojärjestelmien arvaamattomista kustannuksista tulee ylitetyistä aikatauluista. Kun aikataulut venyvät, menetät rahaa toimintasi pyöriessä ilman sitä tehostavaa järjestelmää. Samalla myös sidot koko ajan omaa aikaasi toimittajan ohjaamiseen oikealle polulle.

Bloggaus Osta like a boss: 6 sääntöä ohjelmiston ostamiseen
Lisätietoja: Siirry yrityksen profiiliin Dicode Oy:n kotisivulle
Tagit
Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen
Webkehitys
Ohjelmistokehitys
Mobiilikehitys
Ketterät menetelmät
Käyttäjähallinta
Open source
Kuljetus, liikenne ja logistiikka
Prosessiteollisuus
Rakentaminen
Terveys- ja sosiaalipalvelut
Valmisohjelmisto
Toteutustyö
Konsultointi
Tuki- ja ylläpitotyö
Hankinta
aikataulutakuu ostaja ostajan opas
Pinterest

Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Osaajia ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu, tai premium-profiilia ei ole aktivoitu.

Muita julkaisuja Dicode Oy:lta

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Seuraa Digitalisaatiokentän kehittymistä Suomen johtavien asiantuntijoiden haastatteluja ja asiantuntijakirjoituksia lukemalla

Lisätty todellisuus etäneuvonnassa yhdistettynä älykkääseen asiantuntijaportaaliin auttaa teollisuuden huoltotöissä
Suksee.fi -verkkovalmennus on Inbound-markkinoinnin taidonnäyte
It- ja ohjelmistoyritysten markkinointi 2018 ja alan liiketoiminnan rakennus digiaikana