Osta like a boss: 6 sääntöä ohjelmiston ostamiseen

Tagit: Webkehitys, Ohjelmistokehitys, Mobiilikehitys, Ketterät menetelmät, Käyttäjähallinta, Open source, Kuljetus, liikenne ja logistiikka, Prosessiteollisuus, Rakentaminen, Terveys- ja sosiaalipalvelut, Valmisohjelmisto, Toteutustyö, Konsultointi, Tuki- ja ylläpitotyö, Hankinta, aikataulutakuu, ostaja, ostajan opas

post_image

Ohjelmiston ostaminen on taitolaji. Se on oman pääoman, ajan ja tietämyksen sitouttamista projektiin, jossa ulkopuolinen tekijä muovaa kertomasi perusteella sellaisen järjestelmän kuin haluat. Ei siis ole ihme, että räätälöityjen ohjelmistojen hankkimisen ajatteleminen saattaa aiheuttaa kylmien hikikarpaloiden saapumista otsalle tai vähintäänkin epävarmuuden tunnetta selkäpiissä.

Tekemällä ostamisen mallikkaasti varmistat samalla ohjelmistoprojektin onnistumisen. Tässä sinulle kuusi kohtaa, jotka kannattaa käydä läpi aina ohjelmiston ostoa tehdessä.


1. Kun jätät yhteydenottopyynnön tai otat ensimmäistä kertaa yhteyttä, niin kerro omin sanoin mitä olet hakemassa, esim. tarvitsemme web-pohjaisen kirjausjärjestelmän. Tässä kohtaa toimittaja tietää samantien onko kyseessä sellainen projekti, jonka he voivat toteuttaa.

2. Tapaa henkilökohtaisesti yritykset, jotka ensimmäisestä vaiheesta ilmoittivat, että osaavat auttaa sinua. Anna tapaamisessa kaikki kysytty tieto suoraan ja kiertelemättä. Mitä paremmin pystyt vastaamaan esitettyihin kysymyksiin sitä parempi lopputulos tulee olemaan.

3. Vaadi konkreettista näyttöä: esimerkiksi pari kuvaa käyttöliittymästä. Näin saat tietää ovatko toimittajaehdokkaat ymmärtäneet ongelmasi oikein ja samalla näet, että ovatko he valmiita sitoutumaan projektiin. Mikäli et saa kuvia käyttöliittymästä ilmaiseksi, ei toimittajaa todennäköisesti kiinnosta projektisi kovinkaan paljoa.

4. Kiinnitä huomiota hinnoitteluun. Ohjelmistomaailmassa on yleistä, että projekti itsessään myydään kohtuullisen edullisesti, mutta jatkokehityksen kustannukset ovat kovemmat. Vaadi siis reilua hinnoittelua!

5. Tilaa siltä, jonka koet ymmärtäväsi liiketoimintasi ja ongelmasi parhaiten. Tämä vaihtoehto voi olla edullisin tai kallein - se on sinänsä yhden tekevää, koska jos toimittaja ei ole ymmärtänyt liiketoimintaasi ja ongelmaasi oikein, tulee hintalappu kasvamaan tarjouksesta 100 % varmuudella.

6. Vaadi toimittajalta 100 % aikataulutakuuta! Suurin osa räätälöityjen tietojärjestelmien arvaamattomista kustannuksista tulee ylitetyistä aikatauluista. Kun aikataulut venyvät, menetät rahaa toimintasi pyöriessä ilman sitä tehostavaa järjestelmää. Samalla myös sidot koko ajan omaa aikaasi toimittajan ohjaamiseen oikealle polulle.

Pinterest

Muita julkaisuja Dicode Oy:lta