Online-rekrytoinnin perusteet

Tagit: HR, IT, Media, Konsultointi, Valmisohjelmisto, rekrytointi, online, sovellus

post_image

Osaatko sinä hyödyntää verkon ja erityisesti sosiaalisen median mahdollisuuksia rekrytointitarpeidenne tukemisessa? Me Heebossa käytämme pääasiassa vain verkkoa ja sosiaalista mediaa asiakkaidemme hakujen tukemisessa, silloin kun meiltä siihen palvelua ostetaan. Valtaosa jättää kokonaan verkon ja sosiaalisen median mahdollisuuksien hyödyntämisen rekrytointiviestinnässään. Keskimääräinen verkkomedioiden määrä rekrytointien yhteydessä on saamiemme tietojen mukaan vain 3-5 kanavaa! Tähän lukeutuvat käytännössä verkon job boardit. Me olemme tunnistaneet vähimmillään 40 väylää rekrytointitarpeiden välittämiseen ja tiimimme ennätys on tätä kirjoittaessa 179 kanavaa. Jos asiaan oikein haluaa paneutua, täytyy opetella tunnistamaan ja ymmärtämään kohderyhmänsä käyttäytymistä ja hyödyntää tätä tietoa. Mutta ihan perusjutuillakin voi saada verkossa totutusta huomattavasti parempia tuloksia aikaan. Ja mikä parasta, erityisesti sosiaalinen media on kustannustehokkuudellaan paras lahja, minkä HR on ikinä saanut. Mitä aktiivisempi itse on, sitä paremmin oppii ymmärtämään eri kanavien mahdollisuudet ja toimimaan kanavan vaatimalla herkkyydellä. Jostain on kuitenkin lähdettävä, joten lähdetään perusasioista.

Mitä online-rekrytointi tarkoittaa?


Rekrytointi verkossa tarkoittaa verkon mahdollisuuksien hyödyntämistä aktiivisesti työnantajakuvan kehittämisessä, rekrytarpeiden viestimisessä ja suhteiden rakentamisessa rekrytointitarpeet nyt tai tulevaisuudessa mielessään. Verkko laajentaa kontaktipintaa ja tarjoaa erinomaisia mahdollisuuksia tutustua ihmisiin, joihin et muuten välttämättä koskaan tulisi tutustuneeksi. Verkon hyödyntäminen ei tarkoita sitä, että fyysinen kontakti minimoidaan ja “kaikki tapahtuu vain teknologian välityksellä”, kuten moni somea pelkäävä julistaa. Enkä tarkoita verkkorekrytoinnilla rekrytointiprosessin läpiviemistä kokonaan verkossa. Vaikka sekin on nykyään teknologian avittamana erittäin mahdollista ja joskus jopa suositeltavaa.

Online-rekrytoinnin perusteet

Minusta verkko sopii parhaiten nimenomaan tapaamista edeltävään toimintaan eli viestin välittämiseen, maineen rakentamiseen ja suhteiden alustavaan luomiseen. Keskityn siis näihin.

1. Keskity peruskanaviin ja hyödynnä ne mahdollisimman monipuolisesti

Harvalla on resursseja riittävän monipuoliseen lukuisten kanavien hyödyntämiseen, joten perusvinkki on keskittyä peruskanaviin ja ottaa niistä ilo irti. On lähinnä surullista, jos Twitter-feedissänne on julkaistu jotain viimeksi kaksi vuotta sitten.

Peruskanavat tärkeysjärjestyksessä ovat:
1) Yrityksen omat verkkosivut
2) Linkedin
3) Verkon job board it (huolellisesti valittuna) / Facebook
4) Twitter

2. Ole säännöllisesti läsnä tuottamalla arvoa

Työntekijät hakevat ensimmäisenä tietoa yrityksestänne nimenomaan nettisivuiltanne. Mikäli rekrytoitte aktiivisesti, urasivujenne täytyy olla kunnossa. Hyvät urasivut löytyvät googlaamalla tai vähintäänkin nettisivujenne päävalikosta. Avoimet työpaikat on esitelty ensimmäisenä ja heti sen perässä selkeät odotukset tulevilta työntekijöiltänne sekä miksi ihmeessä kohderyhmänne pitäisi hakea juuri teille. Tämä on minimi.

Yksittäisistä iskuista sosiaalisessa mediassa ei ole myöskään mitään hyötyä. Jos ilmestyt paikalle vain, kun tarvitset jotain, et tule olemaan kovin suosittu kaveri. Olen tykännyt esittää tällaista ajattelumallia: Anna, anna, anna, anna, anna, pyydä apua, anna, anna, anna, anna, anna, pyydä apua…

3. Määrittele aktiivisuudellesi tavoitteet ja toimi sen mukaisesti

Verkosta hyödyn saaminen edellyttää satsaamista ja se taas vie aikaa. Aikaa, jota meillä harvoin on mielinmäärin annettavana. Siksi yksi perusasia verkkorekrytoinnissa on tehdä suunnitelma siitä, mitä haluaa verkosta saada irti. Monikanavaisuus on tätä päivää. Kytke urasivunne suvereenisti sosiaaliseen mediaan ja hyödynnä sosiaalisen median mahdollisuuksia vuoropuheluun ja suhteiden rakentamiseen, johda kiinnostuneet urasivuillenne tutustumaan teihin tarkemmin.

Tavoitteiden saavuttamisessa auttaa, mitä laajempi verkosto sinulla on. Verkosto laajenee, kun tarjoat sille säännöllisesti arvoa. Kun tuotat säännöllisesti arvoa, sinuakin tullaan auttamaan. Jos olet läsnä ainoastaan, kun tarvitset jotain, verkostosi jää todennäköisesti aika pieneksi ja suppeaksi ja sinusta tulee spämmääjä.

Hyviä tapoja tuottaa arvoa sosiaalisessa mediassa on:
• Jakaa omaa osaamista ja kokemuksia
• Edelleenjakaa kiinnostavia artikkeleita ja juttuja (ei kuitenkaan vain niitä, joita kaikki muutkin jakavat)
• Vastata verkoston esittämiin avuntarpeisiin ja kysymyksiin, jos sinulla on niihin annettavaa tai edelleenjakaa viestit, josko joku omasta verkostostasi osaisi auttaa
• Osallistua ei tavoitteelliseen, vapaamuotoiseen keskusteluun, koska suhteiden rakentaminen onnistuu paremmin, jos olemme välillä ihan omia itsejämme puhtaasti “viihteellisin” toimin

Vältä henkilökohtaisuuksiin menemistä. On yksi asia olla eri mieltä ja keskustella aiheesta kuin nimitellä, haukkua saatika edelleen jakaa toisten nimittelyitä ja haukkuja. Hyvät tavat ovat tärkeät myös verkossa. Erityisesti anonyymisti toisia pilkkaavat tyypit eivät ansaitse aikaamme tai energiaamme ja liittyminen tällaisiin pilkkajoukkoihin tuhoaa nopeasti myös oman maineesi.

4. Tee ainakin tämä Linkedin:ssä

• Varmista, että rekrytointitiiminne jäsenillä on ajantasaiset profiilit Linkedinnissä
• Liity ryhmiin (Groups), joita rekrytointinne kohderyhmät todennäköisesti seuraavat
• Verkostoidu aktiivisesti tapaamiesi ihmisten kanssa Linkedinnissä
• Kutsu kontaktiksi alan osaajia ja kerro kutsuttaessa miksi, ellet tunne heitä entuudestaan
• Ole aktiivinen tiedon jakaja ja jaetun tiedon tykkääjä
• Luo yrityksellenne perusyritysprofiili Linkedinniin ja jaa sen feedissä uutisia, blogipostauksianne, työpaikkailmoituksianne, nimitysuutisianne jne

5. Tee ainakin tämä Facebookissa

Facebookissa on puolet suomalaisista. Vaikka mitä sanoisit, Facebook on edelleen aktiivinen media. Sen mahdollisuudet pitää vaan tunnistaa. Teemme todella paljon kohdennettua markkinointia Facebookissa ja se tuottaa joka kerta erittäin paljon näkyvyyttä huomattavasti kustannustehokkaammin mitä Linkedin-mainonta saatika Google Adwords. Koska Facebookin luonne on erilainen kuin Linkedinnin, sitä pitää osata käyttää sille ominaiseen tapaan.

• Hyödynnä kohdennetut mainosmahdollisuudet esimerkiksi työpaikkailmoittelun tukena
• Valitse tyyli ja sävy siten, että puhuttelet ihmisiä kulttuurillenne ominaisella tavalla
• Valitse kuviksi rennomman oloisia kuvia ihmisistänne ja arjestanne, mainoskuvat eivät toimi Facebookin henkilökohtaisemmassa maailmassa
• Älä spämmää omia kavereitasi työasioillasi, ellei kohderyhmä ole oikea

6. Tee ainakin tämä Twitterissä

Olen itse Twitterin suurkuluttaja, koska nautin sen dynaamisuudesta ja monipuolisuudesta. Luo profiili ja ala seuraamaan tuttuja sekä toimialanne ihmisiä. Twitterissä voi seurata vain rajallista määrää ihmisiä, joten jos raja täyttyy valitse seurattavia, jotka ovat aktiivisia itsekin. Twitterissä on periaatteessa edelleen tapana seurata takaisin, joten erityisesti alussa, kun seurattavien rajan täyttyminen ei ole lähelläkään, seuraa takaisin.

• Rekrytointitarpeitasi tuet parhaiten aloittamalla oman alasi ihmisten seuraamisesta
• Käytä hashtageja (#) etsiessäsi kiinnostavia twiittejä ja jakaessasi omiasi
◦ Esimerkiksi rekrytoinnissa keskeisimmät ovat #rekry #rekrytointi #työpaikat #jobs #duunit ja erilaiset haettua osaamista kuvaavat määritteet kuten #IT #myynti #HR #HTML5 jne
◦ Somessa vaikuttavia HR-ihmisiä löydät mm. #hrsome-tunnisteen takaa
• Älä dumppaa linkkejä vaan kerro muutamalla sanalla, mitä jakamasi asia koskee
• Avaa keskusteluja arkisista asioista
• Edelleenjaa toisten kiinnostavia twiittejä tai tykkää tähtipainikkeella
• Lisää kiinnostavia seurattavia löydät katsomalla, keitä sinua kiinnostavat tyypit seuraavat ja ketkä seuraavat heitä

Kutkuttavan ulottuvuuden Twitteriin saat osallistumalla esimerkiksi sosiaaliseen televisionkatseluun. Katso seuraavaksi Kingiä tai Voice of Finlandia katsoessasi mitä Twitter-maailma puhuu ja osallistu keskusteluun! #kingi tai #tvof.


Kirjoittaja: Susanna Rantanen 
@RantanenSusanna @CareerHeebo 

Pinterest

Muita julkaisuja Heebo Oy Ltd:lta