Oikeaa teknologiaa, enemmän säästöjä

Talentumin kustantamat lehdet ja kirjat ovat useimmille liike-elämän parissa työskenteleville tuttuja. Moni käyttää myös Talentumin tuottamia verkkopalveluita päivittäin. Median murroksessa on tehokkaalla IT:llä keskeinen rooli. Tässä Talentumia ovat auttaneet BLC Protien tarjoamat ratkaisut.

Talentumin tunnetuimpia tuotteita ovat mm. Talouselämä, Tietoviikko ja Tekniikka & Talous sekä lakikirjat. Ne, kuten monet muutkin liike-elämän ja juridiikan sisällöt, hakevat nykyaikaisia muotoja. Se edellyttää myös liiketoiminnan kehittämistä. 

”Varsinkin mediatoimialalla monet uudet hankkeet ovat teknologiasidonnaisia”, avaa Talentumin kehitysjohtaja ja liiketoiminnan kehityshankkeista vastaava Santtu Elsinen. IT-yrittäjätaustainen Elsinen vastaa Talentumilla myös tietotekniikasta.

”Vaikka puhutaan teknologiasta, tämä on silti ihmisten välistä liiketoimintaa. Toimivat henkilösuhteet ovat olennaisia”, Elsinen muistuttaa. 
 

Oikeat ja tarkoituksenmukaiset välineet

Talentumiin siirtyessään Elsinen havaitsi, että monet sen IT-ratkaisuista oli rakennettu huomattavasti suuremman yrityksen tarpeisiin. Mediatoimialan tilanne huomioiden, Talentuminkaan ei ole syytä olettaa suurta orgaanista kasvua. IT-ratkaisut piti toisin sanoen ajatella uudella ja kustannustehokkaammalla tavalla. ”Asiaa tutkittuani huomasin, että rahaa oli käytetty IT-asioihin aika liberaalilla tavalla”, Elsinen paljastaa. ”Palvelut olivat hyviä ja kovatasoisia, mutta kalliita. 

Laskevassa markkinassa, jossa kuitenkin kulut kasvavat ja liiketoiminta perustuu ihmisten osaamiseen, oli välttämätöntä löytää kustannussäästöjä teknologiassa. ”Olennaista oli löytää ja kohdistaa palvelutasot paikkoihin, jotka ovat oikeasti kriittisiä”, Elsinen fokusoi. 

”Alan yleinen kriisi on kuitenkin motivoiva tekijä. On mieluisampaa tehdä töitä ja selvitä tällaisessa tilanteessa kuin staattisessa markkinassa”, hän haastaa. Avukseen Talentum valitsi BLC Protien. Yhteistyön alussa ulkoistettiin perus-IT- ja lähitukipalvelut. Talentumille jäi käytännössä töihin vain IT-johto. Myös konesalin palvelut siirrettiin Protielle.

Verkkopalveluympäristö, jossa sijaitsee kaikkien lehtien verkkosivut, on niin ikään siirtynyt BLC Protien hoteisiin. Samalla BLC Protie huolehtii tietoliikenteeseen liittyvistä toiminnoista, kuten lähiverkoista ja verkkojen liityntäpisteistä Internetiin. 

”Yhteenvetona voidaan todeta, että Protien vastuulla ovat loppukäyttäjätuki ja perus-IT:n infrastruktuurista eli palvelimista ja verkoista huolehtiminen”, Elsinen summaa.


Ammattiratkaisu pilvestä

Talentum siirsi kaikki palvelimensa BLC Protien ProCloud-pilvipalveluun. Sitä myötä alkoi syntyä merkittäviä säästöjä. Palvelimia oli lähtötilanteessa toista sataa. Nyt määrä on tiputettu 24:ään fyysiseen laitteeseen. 

”Meillä oli lisäksi toista sataa virtuaalipalvelinta, joiden määrää olemme saaneet vähennettyä kymmeniä prosentteja ja tulemme edelleen vähentämään”, Santtu Elsinen kertoo. 

”Toinen alue, jolla olemme saavuttaneet merkittäviä säästöjä on ollut verkkoon, tietoliikenteeseen ja palomuureihin liittyvät asiat.” Vertailukelpoiset kulut ovat laskeneet 43 prosenttia BLC Protien tarjoamien palveluiden avulla. ”Se on merkittävä säästö”, Elsinen kiittelee. 

Elsinen kehuu myös ProCloudin suoraviivaisuutta ja hinnoittelun selkeyttä. Hän muistuttaa, että ProCloudin ominaisuudet eroavat suurista julkisista täysin elastisista pilvistä ja toisaalta oman raudan lähes täydellisestä joustamattomuudesta. 

”Nojaamme toiminnassamme asiantuntijapalveluihin ja uskomme, että Protien intresseissä on pitää palvelut tietoturvallisina.”


Valitse vempaimesi

Talentumissa harkitaan ns. CYOD eli choose your own device -ratkaisua, jolloin työntekijät pääsisivät itse vaikuttamaan työvälineisiinsä. ”Kohtuullisen rajattu valikoima laitteita periaatteessa riittää ihmisille. Suurin osa on kiinnostuneempi puhelimestaan kuin läppäristään”, Elsinen tietää. 

Citrix-käyttäjänä Talentumilla on CYOD-ajattelulle ikään kuin pohja valettu. ”Erikoissovelluksista suuri osa tulee Citrixin kautta virtuaalityöpöytänä ja asiakassovelluksen saa mille laitteelle tahansa”, Elsinen huomauttaa. 

Kaiken kaikkiaan Talentumin ja BLC Protien yhteistyö jatkuu toiminnan ja erilaisten palveluiden tuotannon kehittämisenä. ”Palvelinmääriä supistetaan edelleen, palveluita konsolidoidaan, vähennetään erikoisjärjestelmiä ja säästöjä haetaan entisestään”, Elsinen luettelee. 

Kokonaisuutena homma toimii ja väistämättömät ongelmatkin on aina selvitetty. ”Jos tilanne sattuu olemaan akuutti, asiat hoituvat aina”, Elsinen kehuu. Kaiken kaikkiaan kyse on ollut isosta hankkeesta, joka on viety läpi tehokkaasti. 


Talentumin käytäviltä poimittua:

"Palvelut ovat parantuneet koko ajan ja vasteajat nopeutuneet. Ongelmiltakaan ei ole vältytty, mutta niistä on aina selvitty ja virheistä on opittu. Suunta on oikea." -Henri Junnilainen, järjestelmäarkkitehti

Referenssi Oikeaa teknologiaa, enemmän säästöjä
Tilaaja: Talentum Oyj
Ajankohta:2012 -
Lisätietoja: Siirry yrityksen profiiliin Siirry yrityksen kotisivulle
Pinterest

Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Osaajia ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu, tai premium-profiilia ei ole aktivoitu.

Muita julkaisuja BLC Taito Oy:lta

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Seuraa Digitalisaatiokentän kehittymistä Suomen johtavien asiantuntijoiden haastatteluja ja asiantuntijakirjoituksia lukemalla

Lisätty todellisuus etäneuvonnassa yhdistettynä älykkääseen asiantuntijaportaaliin auttaa teollisuuden huoltotöissä
Suksee.fi -verkkovalmennus on Inbound-markkinoinnin taidonnäyte
It- ja ohjelmistoyritysten markkinointi 2018 ja alan liiketoiminnan rakennus digiaikana