Musiclock - musiikin teoria haltuun mobiilissa

Tilaaja: PerTunes

Ajankohta: 2014 -

Tagit: Käyttöliittymäsuunnittelu, Mobiilikehitys, iOS, IT, Toteutustyö

post_image

Musiclock on vastaus ongelmaan, joka on tuttu monelle enemmän ja vähemmän aktiiviselle musikantille: soittaminen on itsessään mukavaa, mutta skaalojen ja teorian opiskelu maistuu puulta. 18-vuotiaalle muusikko Perttu Pölöselle konservatorioiden opetusmetodien jäykkyys oli niin ikään tuntunut aina omituiselta: periaatteessa helpot asiat selitettiin tarpeettoman monimutkaisesti. Ja mikä vielä pahempaa, vailla yhteyttä käytäntöön. Teoriasta oli Pölösen näkemyksen mukaan tullut pakkopullaa; mörkö, joka pelotti niin klassisia muusikoita kuin rokkareitakin.


Sitten heureka-hetki iski: säveliä, joista kaikki maailman skaalat koostuvat on 12. Mitä tapahtuisi jos ne asetettaisiin kellotaululle?

Tämän lähtöidean pohjalta Pölönen tuli lopulta synnyttäneeksi Musiclockin – ”sävelkellon”, jonka avulla kaikki skaalat ja niiden moodit voidaan hahmottaa helposti muistettavassa ja kaikkiin yhteyksiin sovellettavassa muodossa. Yksinkertaisuudessaan nerokas idea sai heti siivet alleen: keksintö voitti ensimmäisen palkinnon EU:n nuorten tutkijoiden kilpailussa ja vuoden 2014 Slushissa Pölönen valittiin luovimmaksi suomalaiseksi.

Pölönen perusti yhdessä veljensä kanssa yrityksen Musiclockin ympärille. Hyvin varhaisesta vaiheesta oli selvää, että mobiilisovellus olisi tuotteelle sopivin formaatti. Skaalojen opettelu olisi näin helppoa missä hyvänsä. Pölöset liittyivät Koppicatch-yrityskiihdyttämön siipien alle ja sovelluksen toteuttajaksi valikoitui Taiste.

Sovelluksen tuli ennen kaikkea toteuttaa nerokas perusidea muodossa, jota olisi koukuttava käyttää ja joka olisi helposti omaksuttava kaikenlaisille ja -tasoisille soittajille. Päädyimme lopulta ratkaisuun, jossa käyttöliittymä koostuu itse sävelkellon lisäksi pianon koskettimistosta sekä taustanauhoista, joiden kanssa käyttäjä voi jammailla melodioita eri skaaloista. Sovelluksen ilmaisessa versiossa taustanauhoja on kaksi, kattavamman määrän pohjia eri genreistä saa lisämaksusta.

Kellon mekaniikan, taustanauhojen ja koskettimiston rakentaminen digitaaliseen muotoon vaati toteuttajalta perinpohjaista ymmärrystä sävelteoriasta. Siksi projekti sopi meille kuin kitara Brian Mayn käteen: tekijätiimimme kaikki jäsenet olivat joko muusikoita tai intohimoisia musiikin harrastajia. Yhteinen sävel löytyi helposti.

Veljesten strategia oli julkaista Musiclock asteittain eri maissa, jotta ensimmäisiin käyttäjäpalautteisiin voitaisiin reagoida mahdollisimman tehokkaasti. Suomessa sovellus julkaistiin huhtikuussa 2015, ja otettiin avosylin vastaan: kirjoitushetkellä App Storen käyttäjäarvioiden keskiarvo on täydet viisi tähteä – ei hassumpi suoritus ennen ensimmäistäkään päivitystä! Lisäksi sovellus ponnahti Suomen App Storen top-listalle musiikkikategoriassa jo muutama tunti julkaisunsa jälkeen ja pääsi himoitulle ja näkyvälle Popular Apps -paikalle.

Menestyksen myötä sovelluksen kehitys tulee varmasti jatkumaan. Huolella rakennettu alusta mahdollistaa tulevaisuudessa jos jonkinlaisen lisäosan. Ja koska eri tyylilajien muusikoilla on hyvin erilaisia kiinnostuksen kohteita, ovat tuotteen kustomointimahdollisuudet käytännössä rajattomat. Pölösillä on käsissään työkalu, joka saattaa parhaimmillaan muullistaa tavan, jolla musiikin teoriaa opiskellaan – sen tekemisessä on ollut ilo olla mukana.

Suosittelija:

Olisi ollut helppo löytää sellainen firma, joka vain toteuttaa tuotteen liukuhihnatyönä, mutta halusimme mieluummin etsiä sellaisen tekijän, joka on aidosti innostunut projektista. Meille jäi välittömästi vibat Taisteesta, koska he olivat heti kanssamme samalla aaltopituudella. Yhdessä tekeminen on ollut sujuvaa ja joustavaa.

Perttu Pölönen, Luova johtaja/PerTunes

Pinterest

Muita julkaisuja Taiste Oy:lta