MTV:n sisällönhallinnan uudistaminen

post_image

MTV.fi on yksi Suomen suosituimmista verkkopalveluista. Sillä on yli kaksi miljoonaa viikottaista kävijää. Palvelu tarjoaa laajan valikoiman sisältöä uutisista ruokaohjeisiin. Sisältöä tuottaa iso joukko MTV:n omaa sekä ulkopuolista henkilöstöä. MTV:llä oli tarve uudistaa tämä internet-liiketoimintansa keskeinen alusta. Tavoite oli siirtää sivustot ja sisällöt vanhasta sisällönhallintajärjestelmästä uudelle alustalle sekä luoda tukeva pohja jatkokehittämiselle. Keskeisiä vaatimuksia uudelle alustalle olivat:

1. Sisällöntuotannon ja toimituksellisen työnkulun tukeminen
2. Tehokas monikanavajulkaiseminen, joka mahdollistaa myös uusien julkaisukanavien mukaan tuomisen helposti.
3.Videosisällön helppo integrointi sisäisistä ja ulkoisista lähteistä sekä yhdistely muihin sisältötyyppeihin.
4. Ulkoisten sisältölähteiden helppo ja joustava hyödynnettävyys
5. Sisällön julkaisu ulkoisille käyttäjille, kuten esim. uutissovellukset.
6. Sivustojen rakentamisen yksinkertaistaminen ja tehostaminen
7. Tukea mainoksiin perustuvaa ansaintalogiikkaa

Koska sisältöä tuotetaan suuria määriä kellon ympäri ja vuoden jokaisena päivänä, työkalujen käytön sujuvuus ja helppous olivat keskeisiä vaatimuksia.

Ratkaisu

MTV oli valinnut Coremedian uudeksi sisällönhallintatyökaluksi (WCM) sekä Nitorin ja Talent Basen johtaman projektitiimin vastuulla oli toteuttaa sen avulla liiketoiminnan vaatimukset täyttävä ratkaisu.

Projektissa toteutettiin uuden sukupolven sisällönhallinnan alusta, joka tehostaa sivuston sisällöntuotantoa ja -jakelua. Projektikokonaisuuteen kuului vaatimusten kerääminen, käyttäjäroolien ja työnkulkujen kuvaaminen sekä järjestelmäarkkitehtuurin ja sitä tukevan teknisen infrastruktuurin suunnittelu ja toteutus. Lisäksi projektissa suunniteltiin ja toteutettiin sisältömigraatio vanhasta järjestelmästä uuteen sisältökokonaisuus kerrallaan.

Tuotantokäyttöön ensimmäinen sisältökokonaisuus (studio55.fi) ja uusi tekninen alusta lanseerattiin elokuussa 2013. Seuraava kokonaisuus (mtv.fi/uutiset) julkaistiin 4.11.2013 osana MTV:n historiallisen suurta brändiuudistusta.

Projektissa toteutettu sisällönhallinnan alusta integroituu MTV:n muihin järjestelmiin, joilla esimerkiksi hallitaan videoita ja livelähetyksiä. Lisäksi järjestelmä on integroitu olemassa oleviin mobiilipalveluihin ja muihin sivustoa tukeviin taustajärjestelmiin.

Nitor yhteistyökumppaneineen vastasi kokonaisuuden toimittamisesta.

Ratkaisu on toteutettu JavaEE -teknologioiden varaan. Sisällönhallinan toiminnallisuudet on rakennettu Coremedia CMS 7:n päälle. Keskeisin sovelluskehys on Spring Framework ja muita yleisesti käytettyjä teknologioita ovat JavaScript, HTML5 ja CSS3. Toteutuksessa hyödynnetään HAML/SASS-pohjaista prototyyppiä, jonka avulla käyttöliittymän vaatimukset kuvataan suoraan toteutuksessa hyödynnettäväksi HTML:ksi ja näin lyhennetään vaatimuksista valmiiseen toteutukseen kuluvaa aikaa.

Tulokset

Projektin ensimmäinen vaihe, jossa julkaistiin studio55.fi palvelu sekä uusi tekninen alusta, valmistui aikataulussaan ja budjetissaan elokuussa 2013. Seuraava tavoite oli siirtää uutispalvelu uudelle alustalle. MTV:n brändiuudistus asetti työlle kiinteän aikataulun. Myös tämä vaihe valmistui sovitussa aikataulussa ja budjetissa.

Uutisten jälkeen siirrettiin vaiheittan myös kaikki muut MTV.fi:n verkkopalvelun osiot uudelle alustalle. Näihin luettiin mm. MTV urheilu, viihde, lifestyle sekä mobiilikäyttöön tarkoitettu m.mtv.fi -palvelu.

Uuden alustan käyttöönotto sujui kitkatta. Uutiset-osion julkaisua seuraavan päivän aikana korjattiin kaksi vähäistä virhettä sekä tunnistettiin yksi muutostarve, joka toteutettiin seuraavana päivänä. Uutistoimituksen sisällöntuottajia koulutettiin uuteen työkaluun ennen julkaisua. Koulutuksen sekä prosessien ja työkalun optimoinnin ansiosta loppukäyttäjien tarvitsema tuki käyttöönoton jälkeen on ollut vähäistä.

Alustan sekä verkkopalveluiden jatkokehittäminen on huomattavasti aikaisempaa nopeampaa ja helpompaa. Sivujen rakentaminen perustuu uudelleenkäytettäviin ja konfiguroitaviin komponentteihin. Näin ollen esimerkiksi sivun asettelun muuttaminen onnistuu täysin ilman koodausta.

Referenssi MTV:n sisällönhallinnan uudistaminen
Tilaaja: MTV Oy
Ajankohta:2003 -
Lisätietoja: Siirry yrityksen profiiliin Siirry yrityksen kotisivulle
Tagit
Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen
Markkinointi
Viestintä
Arkkitehtuuri
Ketterät menetelmät
Käyttöliittymäsuunnittelu
Ohjelmistokehitys
Sisällönhallinta
Media
Konsultointi
Toteutustyö
Julkaisujärjestelmä CMS
Open source
Digitalisaatio mobiilikäyttö
Pinterest

Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä lisätty, tai premium-profiilia ei ole aktivoitu.

Muita julkaisuja Nitor:lta

ite wikin digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

City Digital -konserni vahvistuu - Ohjelmistotalo W3 Group muuttuu City Dev Labsiksi
Näin tunnistat hakkerin verkossasi - Kyberturvallisuus vaatii yrityksiltä reagointikykyä
The Future of Finance - Taloushallinnon tulevaisuus on jo täällä ja sen ytimessä on data
Sytyttääkö PeaceMaker sodan it-alalle? Reaktorin rekrytointikanava ärsyttää kilpailijoita
Internet on vapauttanut osaamisen jakelun - suomalainen verkkokoulutusalusta TWID hakee kansainvälistä kasvua
Jatkuvuudenhallinta ICT:n näkökulmasta - WannaCry yllätti monet yritykset housut nilkoissa