Miten ja kenet kannattaa kannattaa rekrytoida, start up -yritys?

Tagit: HR, Ohjelmistokehitys, Pilvipalvelut / SaaS, Asiantuntijapalvelut, IT, Konsultointi, Koulutus, Valmisohjelmisto, startup, kulttuuriinrekrytointi

post_image

Tänä vuonna Slush ilmoitti yhdeksi kantavaksi teemakseen rekrytoinnin, ja se näkyy isosti sekä medioissa että paikan päällä. Kasvuyrityksen rekryhaasteet on pantu merkille, eikä syyttä; jo ensimmäisen työntekijän palkkaaminen ydintiimin ulkopuolelta on kriittistä. Poimi tästä vinkkimme, mitkä ovat start up -työntekijän 5 keskeisintä ominaisuutta, joihin kiinnittää huomiota rekrytointiprosessin aikana:


"Keskustelin hiljattain Linkedin:ssä muutamien tyyppien kanssa startup –yritysten rekrytoinnista ja henkilövalinnoista. Keskustelu liittyi aiempaan blogitekstiini siitä, miksi startupien kannattaa rekrytoida kulttuurimatcheja. Startup, eli nopeasti kasvua hakeva, yleensä tuotekehityspainotteinen ja siksi hyvin suurta riskiä kantava yhtiö on toimintaperiaatteiltaan ja tarpeiltaan kovin erilainen, mitä pienen riskin yritykset, oli koko mitä hyvänsä, tai suuremmat jo stabiloituneemmat yritykset.

Startupissa korostuu suuri paine saada nopeasti valmista, koska tuotekehitysinvestoinnit ovat yleensä verrattain suuret kassaan ja kassavirtaan nähden. Rekrytointi on ihan alkuvaiheessa hyvin haastavaa. Haastavaksi sen tekee kaksi asiaa: ei ole millä maksaa osaamisesta ja tällaiseen ympäristöön sopeutuvia ja siitä innostuvia tyyppejä on oikeastaan aika harvassa. Väärä rekrytointi sotkee kuviot täysin. Omaan kokemukseen nojaten sanon, että vääriä rekrytointeja tulee tehtyä sekä paniikista että mukavuudenhalusta, kun näennäisesti hyvä tyyppi tarjoaa panoksensa soppaan.

Seuraamukset ovat, jos eivät ihan katastrofaaliset, niin ainakin kalliit monessa mielessä:

  • Väärän tyypin perehdyttäminen ja työn aloittamisen valmistelu (jos siihen satsaa, niin kuin minä tapaan tehdä) vie aikaa ja se kaikki aika on pois tuotekehityksestä ja/tai myynnistä
  • Startup -ympäristöön ei sopiva -toimintatyyli edellyttää suurempaa ajallista panosta johtamiseen. Oikealle kurssille palauttaminen, jatkuva perustelu tai muistuttelu, miksi asiat nyt vaan tehdään näin tai tähän ei nyt vaan keskitytä vie aikaa ja rasittaa
  • Tästä helposti aiheutuva kitka tuntuu joko pienessä tiimissä, jolloin myös muiden johtamiseen menee enemmän aikaa
  • Tulosta ei synny odotetulla tavalla, koska edellä mainituista syistä jossain aikataulussa sitoutuminen toisiinsa alkaa kärsiä, luottamus rakoilee ja motivaatio alkaa näyttää perävalojaan
Kaikki edellä mainittu ei kuitenkaan tee kyseisestä työntekijästä tai hänen esimiehestään huonoa ammatissaan. Tehtävä ja toimintaympäristö on vain väärä, eikä optimoi kummankaan osaamisen ja ajankäyttöä.

Minkälainen tyyppi startup:iin todennäköisesti sopii?

Oman kokemukseni mukaan seuraavat (työskentelytyylin) ominaisuudet ovat visioon kohdentuvan intohimon lisäksi korostuneet:

  • Erinomainen kokonaisuuden hahmottamiskyky
  • Alati muuttuvasta ympäristöstä innostuminen ja siihen sopeutuminen
  • Nöyryys
  • Hyvä tilannetaju
  • Ratkaisuhakuisuus
Tuo kokonaisuuden hahmottamiskyky on todella tärkeä. Tarvitsen tyypin, joka osaa ennakoida, mikä odottaa kulman takana ja sopeuttaa oman päätöksentekonsa, aikataulutuksensa, tehtävänsä ja muilta tarvitsemansa asiat tähän kokonaisuuteen. Yksityiskohtien liian tarkka puunaaminen ei ole mahdollista start up:issa. Työskentely-ympäristö on liian kiivas täydellisyyteen. Jos sitä ei siedä, start up ei ole sopiva työpaikkana.

Start up:ssa mikään ei ole valmista. Työn alla oleva tuote tai palvelu saattaa olla huomenna hyvin erilainen, mitä se oli viime viikolla. Se vaikuttaa viestintään, myyntiin, mahdollisuuksiin. Tiimin kasvu ja tiimin määrittämät kriittiset tarpeet päättävät, minkälaisiin HR-asioihin keskitytään ja minkä annetaan olla. Tekemisen fokuksen täytyy olla hyvin tiukkaa, jotta kaaoksesta selviää. Paljon on puolivalmista tai ei lainkaan valmista. Viikossa voi tapahtua merkittäviä asioita – suuntaan tai toiseen. Sellaisesta ei selviä, ellei kaikki turha ole kuorittu pois.

Start up:ssa tehdään töitä tiiminä, ei yksilöinä. Vahva tiimi on kaiken a ja o. Työskentely ja tuloksen tekeminen on sen verran vaikeaa, että siitä selviää parhaiten yhtenä joukkona, yhteisellä missiolla ja yhteen hiileen puhaltamalla. Kaikki sooloilu ja oman edun tavoittelu ei pienessä porukassa toimi. Kilpailuhenkisyys on ok, kunhan ei pissitä toisten varpaille, eikä ilakoida toisten epäonnistumisilla. Nöyryyttä tarvitaan oppiaksemme ja vastaanottaaksemme palautetta asiakkailta ja käyttäjiltä. Nöyryyttä tarvitaan, kun tajuamme, ettei yksikään meistä ole toista tärkeämpi, parempi tai arvokkaampi. Nöyryyttä tarvitaan, kun vastoinkäymisten hetkinä nostan pääni ylös ja löydän taas uuden tsempin.

Hoksottimet. Ne ovat kullanarvoiset. Toisilla niitä on, toisilla taas ei. Arvostan itse ihan älyttömästi hyviä hoksottimia. Sitä, että tyyppi nappaa tilanteesta vaarin, laskee nopeasti yksi plus yksi ja hyödyntää sen hetken yhteisen hyväksi. Ne ovat kullanarvoisia tilanteita ja niitä ajatellessa sydämeni pakahtuu ylpeydestä ja onnesta, että saan juuri näiden tyyppien kanssa raivata tietä.

Minun top-vitoseeni kuuluu vielä ratkaisuhakuisuus. Arvostan kovasti sitä, että kritisoinnin ja jatkuvan puutteita sormella osoittamisen sijaan miettii, miten tämän voisi näillä pelimerkeillä ratkaista, jos tämä on minulle todella tärkeä asia. Ja jos ei oikeastaan ole, kannattaa jättää nostamatta esille kokonaan. Start up kun ei ole valmis vaan ”in the making”. Sellaisessa elinkaaren vaiheessa on paljon epävarmaa, epäselvää, puutteellista ja vielä koskematonta, joihin ei vaan kannata juuri nyt käyttää aikaa. Mutta mikä parasta, sellaisessa elinkaaren vaiheessa on ihan turkasesti upeita mahdollisuuksia ja oppimisen paikkoja, jos oikeisiin asioihin malttaa keskittyä ja nähdä pilven hopeareunukset."

Haluatko sparrausta, tukea ja ratkaisuja start up -yritykseen rekrytointiin? Me Heebossa ollaan ihan sitä varten täällä, ota siis yhteyttä

*Oletko tulossa Slushiin? Huikkaa siitä meille esimerkiksi Twitterissä mainitsemalla @CareerHeebo, jutellaan lisää vaikka paikan päällä. 

---------

Tekstin kirjoittaja: Susanna Rantanen
@RantanenSusanna
@CareerHeebo

*Julkaistu alun perin Heebon blogissa marraskuussa 2014
Juttu on julkaistu myös Yrittäjän ytimessä -blogissa

Pinterest

Muita julkaisuja Heebo Oy Ltd:lta