Miten erottautua työhakemuksella hakijamassassa?

post_image

Saatoitko juuri työhakemuksen matkaan lentosuudelmin hyvästellen? Tässä pari valintaprosessiin merkittävästi vaikuttavaa seikkaa, jotka hakemaansa tehtävään kovasti haluavan työnhakijan kannattaa laittaa korvan taakse. Korostan kovasti haluamista, koska hakijoiden joukossa aina hakijoita, jotka selvästi eivät tehtävään kovasti halua, mutta kuormittavat hakuprosessia kuitenkin. Siksi tehtävää kovasti haluavien kannattaa nähdä vähän vaivaa erottuakseen tästä joukosta.

Tässä ne pari tärkeää seikkaa, jotka toivon sinun laittavan korvan taakse:

 • Kokonaishakijamäärä
 • Miten oma hakemus erottuu massasta
Sillä mitä enemmän hakijoita prosessissa on mukana, sitä tiukemmaksi rekrytoija valintakriteerit joutuu ruuvaamaan ja tällä on suora vaikutus siihen, mitä hakemukseen kannattaa laittaa, jotta erottuu massasta.


Kokonaishakijamäärä

Ensimmäinen kysymyksesi lienee: mistä sitä edes tietää, mikä kokonaishakijamäärä on? No et tietysti sitä voikaan tietää, ellei sitä kerrota. Voit kuitenkin tehdä valistuneita oletuksia.

Hakijamäärä on todennäköisesti suuri, mikäli:

 • rekrytoiva yritys on pinnalla oleva (kuluttaja) brändi tai muutoin kansallisesti hyvin tunnettu yritys
 • avoin tehtävä on lähes mikä tahansa hallinnollinen tai avustava asiantuntijatehtävä
 • tehtävä sijaitsee alueella, jossa on harvoin asiantuntijatehtäviä tarjolla
 • tehtävään ei edellytetä (paljoakaan) aiempaa työkokemusta
Suuri hakijamäärä kiristää valintakriteereitä, koska tarjontaa on liikaa nähden tarpeeseen. Kyse ei ole niinkään siitä, että olisi “varaa valita” vaan siitä, että mitä enemmän hakijoita, sitä vaikeampaa karsinta on ja karsimisen perusteet siirtyvät aina yksityiskohtaisempiin ja yksityiskohtaisempiin tasoihin. Tämä johtuu puhtaasti siitä, että yhtä avointa tehtävää täytettäessä siihen ei haastatella kuin muutamaa henkilöä ja jollain tavalla se karsinta täytyy tehdä.

Tiesithän muuten, että me Heebossa viestimme paljon hakijoita keräävistä paikoista Facebook-sivullamme ja Twitter-tilillämme juuri siksi, että hakijat voivat varautua kiristyneisiin valintakriteereihin.


“Rekrytoija tietää vain ja ainostaan sen, mitä olet hakemukseen kirjoittanut. Sen perusteella pääset tai et pääse jatkoon. Älä jätä salaisuudeksi sitä, mitä rekrytoijan pitäisi sinusta tietää valitessaan jatkoon meneviä.”


Miten varmistan, että oma hakemukseni erottuu joukosta?

Tämä on siksi olennainen kysymys, että jos hakemuksesi ei erotu oikeilla asioilla, et pääse jatkoon. Et, vaikka olisit täydellinen ehdokas tai vielä parempaa, juuri se oikea tyyppi tehtävään. Hakemuksia luettaessa lukija ei osaa lukea rivien välistä tai pääkoppasi sisältöä. Hän näkee vain ja ainoastaan sen, mitä hakemukseen on kirjoitettu. Sen perusteella pääset tai et pääse jatkoon. Jos riittävän moni muu on osannut perustella paremmin kiinnostavuutensa, he pääsevät eteenpäin. Huolimatta siitä, ovatko he loppupelissä lainkaan oikea vaihtoehto. Ehkä sinä olet se paras. ÄLÄ JÄTÄ SITÄ SALAISUUDEKSI.

Tähän asiaan kannattaa nimenomaan käyttää hetki, jos toinenkin aikaa. Eritoten, jos haluat kyseisen työpaikan. Kyse ei kuitenkaan ole niinkään siitä, miltä hakemuksesi näyttää vaan siitä, mitä se sisältää.

Hakemusten lukijaa kiinnostaa vain kaksi asiaa:

 • Kykenetkö ratkaisemaan tehtävään liittyvän ongelman
 • Kuinka pieni palkkaamiseesi liittyvä riski on
Yhteenkään yritykseen ei [pitäisi] palkata työntekijää vain siksi, että hän on fiksu ja filmaattinen. Jokainen työtehtävä on olemassa siksi, että yrityksessä on joku ongelma, joka halutaan ratkaista sillä työtehtävällä. Vaikeaksi tämän tekee se, etteivät yritykset useinkaan tiedä itsekään, mitä ongelmaa tehtävä olemassa olollaan ratkaisee. Siksi sinun kannattaakin auttaa heitä siinä. Mikäli ongelma ei tule työpaikkailmoituksesta esille (lue kun se ei tule esille), tämä olisi se asia, josta kannattaa luuria nostaa ja kysyä. Mutta muista, et todennäköisesti saa oikeaa vastausta kysymällä ongelmaa. Kysy sen sijaan: “Mitä tehtävään palkattavan oletetaan saavan aikaiseksi seuraavan puolen vuoden, vuoden ja vaikka parin vuoden aikana.” Vastauksen pitäisi olla jotain konkreettista kuten:

 • Kartoittaa markkinavaihtoehdot x järjestelmän käyttöönottoon
 • Viedä käyttöönottoprosessi maaliin
 • Tuoda x kpl uusia asiakkaita
 • Tehdä x € kauppaa
 • Kehittää x
 • Määrittää x
 • jne jne
Saatuasi vastauksen, huolehdi siitä, että todennat hakemuksessasi miten aiempaan kokemukseesi, osaamiseesi, syntyineisiin taitoihin, kykyihin, verkostoittesi, kiinnostuksen kohteittesi, motivaatioidesi jne kautta juuri sinä pystyt ratkaisemaan nämä ongelmat.

Palkkaaminen on aina iso riski yritykselle ja rekrytoiva pää ovat usein hanakka minimoimaan kaikki riskit. Sinun hakemuksesi ainoa tehtävä on vakuuttaa, että ratkaiset pöydällä olevan ongelman ja olet pienin mahdollinen riski yritykselle.


Kirjoitus julkaistu alun perin Heebon blogissa.
Kirjoittaja: Susanna Rantanen
@RantanenSusanna
@CareerHeebo

*Lue seuraavaksi: Kuka "kelpaa "töihin, kuka ei

Pinterest

Muita julkaisuja Heebo Oy Ltd:lta