Kuinka Lahden kaupunki sai yli 75 000 vastausta?

Vuoden 2015 lopussa Lahden kaupunki lähti kehittämään uutta strategiaa. Kaupungin tavoiteen oli saada asukkaat osallistumaan aktiivisesti päätöksentekoon. Perinteisesti ihmisten saaminen osallistumaan kaupunkidemokratiaan on ollut haastavaa. Vaikka kaupungin asiat koskevat meitä kaikkia - harva meistä on valmiita osallistumaan päätöksentekoon. Tämä haaste huusi uutta ratkaisua!

Laitetaanko rahaa vanhusten hoitoon vai urheilukenttien kunnostukseen? Investoidaanko pyöräteihin vai parannetaanko puistojen viihtyvyyttä? Jokaisella on mielipide itseään koskevista asioita. Perinteisillä metodeilla osallistuminen kaupungin prosesseihin on ollut raskasta ja hankalaa, eivätkä käytetyt metodit ole sitouttaneet ihmisiä.

Kivaa ja osallistavaa

Me Future Dialogilla teimme Lahden kaupungille Porukka-sovelluksen, joka julkaistiin Android- ja iOS-alustoille tammikuun 2016 lopussa. Ensimmäisen 24 tunnin aikana kaupunki sai yli 4000 vastausta ja kahdeksassa viikossa vastauksia kertyi yli 75 000. Tällä hetkellä kaupunki ja sen asukkaat ovat käyneet yli 110 000 viestin verran aktiivista dialogia.

Kaupunki oli enemmän kuin tyytyväinen Porukasta saamiinsa kokemuksiin. Kolmen kuukauden pilottiprojekti muutettiin jatkuvaksi palveluksi, ja Porukka on nyt pysyvä osa Lahden viestintäpalettia.

Porukka on hyvä esimerkki siitä, että ihmiset saadaan osallistumaan päätöksentekoon, kun kynnys siihen on matala ja osallistuminen pelillistetty. Ihmiset haluavat kyllä kertoa mielipiteensä, mutta sen pitää olla kivaa! Ihmisille on iso asia, että joku kuuntelee ja on aidosti kiinnostunut heidän mielipiteistään.

Miten Porukka toimii?

Porukka on rakennettu meidän omalle alustalle. Mahdollistamme Lahden kaupungille suoran viestinnän asukkaidensa tärkeimmälle ruudulle. Sovelluksessa on valmiita korttipohjia, joille kysymykset voidaan luoda. Sisällössä voi hyödyntää tekstiä, kuvia, videoita ja linkkejä. Sisällön luominen ja sen kuluttaminen on tehty mahdollisimman helpoksi.

Kohdentaminen on tärkeä ominaisuus alustassamme. Kohdentamalla sisältö pysyy relevanttina, ja käyttäjä pääsee kuluttamaan juuri sitä sisältöä, jota hän haluaa. Sisältöä on mahdollista targetoida esimerkiksi aikaisempien vastausten pohjalta luotujen kohderyhmien avulla. Sisältöä voidaan kohdentaa jollekin tietylle alueelle tai se voidaan laittaa näkymään käyttäjille vain tietyn ajan. Vastaajille voidaan myös kertoa, mitä mieltä porukka on ollut.

Sisällönhallinta tapahtuu verkkopohjaisen käyttöliittymän avulla. Jos osaat käyttää tietokonetta, osaat käyttää hallintapaneeliamme. Kysymyksistä saatua dataa voit ottaa ulos pdf-muodossa tai jatkojalostaa sitä Excelissä.

Porukka-sovelluksesta sanottua:

Onko kuntalaisia ollut helppo aktivoida osallistumaan?

”Kuntalaiset ovat lähteneen ilahduttavan innokkaasti mukaan. Pelillisyys, nopeus, hauskuus – ja se, että itse sovelluksen kautta on kerrottu takaisinpäin tuloksista, ovat varmasti vaikuttaneet. Samoin aktiivinen some- ja muu kampanjointi.”


Kuinka helppoa Porukasta saatua dataa on ollut hyödyntää?

”Avoimet kysymykset ovat haastavia, koska vastauksia on satoja, mutta toisaalta sieltä on saatu todella hyvää dataa. Läpi käymiseen pitää vaan varata aikaa. Muuten itse datan hahmottaminen on helppoa.”


Ilona Reiniharju
Lahden Kaupungin viestintä

Referenssi Kuinka Lahden kaupunki sai yli 75 000 vastausta?
Tilaaja: Lahden kaupunki
Ajankohta:2016 -
Toimittajan yhteyshenkilö:
Heini Moisio
Lisätietoja: Siirry yrityksen profiiliin Siirry yrityksen kotisivulle
Tagit
Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen
Asiakaspalvelu
Markkinointi
Tietohallinto
Viestintä
Graafinen suunnittelu
Käyttöliittymäsuunnittelu
Mobiilikehitys
Sisällönhallinta
Android
iOS
Julkishallinto
Järjestöt ja yhdistykset
Kauppa
Pankki ja vakuutus
Valmisohjelmisto
Toteutustyö
 
Pinterest

Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Osaajia ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu, tai premium-profiilia ei ole aktivoitu.

Muita julkaisuja Future Dialog:lta

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Seuraa Digitalisaatiokentän kehittymistä Suomen johtavien asiantuntijoiden haastatteluja ja asiantuntijakirjoituksia lukemalla

Lisätty todellisuus etäneuvonnassa yhdistettynä älykkääseen asiantuntijaportaaliin auttaa teollisuuden huoltotöissä
Suksee.fi -verkkovalmennus on Inbound-markkinoinnin taidonnäyte
It- ja ohjelmistoyritysten markkinointi 2018 ja alan liiketoiminnan rakennus digiaikana