Kuinka älykkäästi teillä rekrytoidaan?

Tagit: HR, Asiantuntijapalvelut, Konsultointi, Valmisohjelmisto, rekrytointi, Sovelluspalvelu, Työnantajakuva, Työnantajamaine, älykäs

post_image

Mietit varmasti, että mitä ihmettä älykäs rekrytointi ylipäätään on. Haluat kenties pontevasti todeta, että rekrytointitapasi on takuulla älykästä. Ehkä se onkin. Hienoa, jos se on, mutta lue nyt kuitenkin tämä juttu, niin voit verrata sitä minun näkemykseeni älykkäästä rekrytoinnista.


Älykäs rekrytointi on pitkäjänteinen, useita arvopisteitä sisältävä toimintamalli

1. Profiloitu


Jokainen tehtävä, joka laitetaan avoimeksi on tarkkaan profiloitu. Me Heebossa puhumme täsmähausta. Jos tehtävää ei kyetä profiloimaan mitattavien tavoitteiden ja odotusten tasolle, sanoisin, että edellytykset rekrytoinnin onnistumiselle ovat aika vähäiset. Sen lisäksi, että tehtävä täytyy profiloida vastaamaan tuottavuuteen ja tuotoksiin liittyvien tavoitteiden ja odotusten tasolle, älykkäässä rekrytoinnissa jokainen hakuprosessi profiloidaan tarkasti myös asenteeseen ja työkäyttäytymiseen liittyvien odotusten tasolle.

2. Kohdennettu

Tarkka ja täsmällinen profilointi tekee kohdentamisen helpoksi. Rekrytointimarkkinointi on erinomainen mahdollisuus rakentaa yrityksen työnantajabrändiä. Älykkäässä rekrytoinnissa työpaikkailmoittelun sijaan mietitään, miten tälläkin prosessilla vaikutetaan vetovoimaiseen työnantajamaineeseen. Koska emme ikinä rekrytointiprosessia aloittaessa voi tietää onnistummeko lopulta löytämään haluamamme tyypin, älykäs rekrytointi varmistaa, että jokainen prosessi tuottaa vähintään vahvistusta työnantajamaineeseemme. Älykkäässä rekrytoinnissa ei koskaan hukata aikaa lopputuloksesta riippumatta.

Koska prosessi on tarkkaan kohdennettu, minimoimme bulkkihakemusten määrää ja maksimoimme asiasta jotain tietävien hakijoiden määrää. Työnantajabrändi vahvistuu kohdennetusti, koska voimme puhutella juuri tätä yleisöä heitä kiinnostavalla tavalla.

3. Yrityskulttuuriin tiukasti kytketty

Ikävä kyllä, jos tätä tulokulmaa vähättelee, jättää todella merkittävät liiketoiminnallisen menestymisen mahdollisuudet käyttämättä hyväkseen. Maailmalta on saatavissa pilvin pimein dataa siitä, miten merkittävästi vahva yrityskulttuuri ja kulttuuriin rekrytointi on edesauttanut yrityksen menestymistä kaikilla mittareilla katsottuna. Tietysti, jos nykyinen status on riittävä johdolle, asiaa ei kannata murehtia.

Yrityskulttuuriin kytkeminen liittyy sekä yrityksen strategiasta kumpuavien tarpeiden huomioimiseen että työssä käyttäytymiseen liittyvien asenteiden tarkentamiseen ja käyttämiseen valintakriteereinä.

4. Työnantajabrändiä, eli vetovoimaisuutta voimakkaasti rakentava

Älykäs rekrytointi rakentaa työnantajabrändiä. Tavanomainen rekrytointi keskittyy täyttämään yhdet saappaat ja onnistuu tai ei onnistu siinä. Yrityksen markkinointiin työnantajana keskittyminen auttaa erottautumaan massailmoituksista, joita kaikilla job boardeilla on 99,9%. Älykäs rekrytointi puhuttelee kohdeyleisöä ja luo mielikuvaa siitä, minkälaista tässä yrityksessä olisi työskennellä.

Älykäs rekrytointi vie työnantajabrändin rakentamisen myös hakijakokemusten tuottamisen puolelle. Jokainen kohtaaminen hakijoiden ja potentiaalisten hakijoiden kanssa tuottaa vähintään odotuksen mukaisia, mutta mieluusti odotukset ylittäviä hakijakokemuksia. Älykkäässä rekrytoinnissa mietitään, miten kohderyhmää puhutellaan. Äänensävyllä, sanavalinnoilla ja tunteiden herättämisellä tekstin ja toiminnan avulla on suuri merkitys.

Tämän seurauksena rekrytointiviestit kohtaavat ihmiset kykenevät ymmärtämään hyvinkin tarkasti, minkälaisesta työpaikasta on kyse, ja arvioimaan olisiko kyseinen työpaikka juuri heille ihanteellinen työympäristö. Tehtävässä menestyminen kun on taitoja enemmän kiinni siitä, haluaako niitä taitoja hyödyntää. Kun ympäristö on suotuisa, syntyy yleensä hyvää jälkeä.

5. Mitattava

Kirjoitin aiemmin rekrytoinnin mittaamisesta. Älykäs rekrytointi mahdollistaa tulosten mittaamisen. Älykkäässä rekrytoinnissa mittarit kytketään pintapuolisten mittareiden (hakemusten määrä tai laatu) sijaan strategisiin mittareihin. Strategisia mittareita ovat sellaiset mittarit, jotka edesauttavat yritystä toteuttamaan liiketoiminnallista strategiaansa. Puhutaan esimerkiksi rekrytointiprosessien läpiviennin kestosta, jotta saadaan tekijä toteuttamaan tehtäväänsä. Tai täsmällisen työnantajabrändin kehittymisestä, joka edesauttaa nopeaa ja tehokasta rekrytointia ja bisnestarpeiden täyttämistä. Tai palkattujen osaajien tuottavuutta sekä tuottavaksi tulemisen kestoa, johon voidaan vaikuttaa perehdyttämisellä, tavoitteiden asettamisella ja suoriutumisen seuraamisella sekä palautteen antamisella erityisesti ensimmäisen puolen vuoden aikana.

6. Opettaa koko organisaation myymään, suosittelemaan ja tunnistamaan

Koska älykäs rekrytointi on niin systemaattista, selkeää ja perusteltua, organisaation on helppo osallistua myymään yritystä työpaikkana, tunnistamaan potentiaaliset ehdokkaat ja suosittelemaan avoimia tehtäviä omille verkostoilleen. Mitä enemmän koko organisaatio osallistuu rekrytointeihin, sitä vähemmän uusia osaajia täytyy hakemalla hakea. Älykkään rekrytoinnin standardi skaalataan koko organisaatioon.

Tavanomainen rekrytointi ei tuota yritykselle muuta arvoa kuin mahdollisesti sen palkattavan henkilön löytymisen. Palkkaaminenkaan ei vielä tuota optimaalista arvoa, jos match ei ole paras mahdollinen. Se tiedetään yleensä vasta useita kuukausia palkkaamisen jälkeen. Siihen mennessä on ehditty maksaa aika monta laskua.

Älykäs rekrytointi sisältää useita arvoa generoivia pisteitä, ja on organisaatiolle moninkertaisesti arvokkaampi prosessi kuin yksittäinen, tavanomaisesti hoidettu rekrytointiprosessi. Älykkään rekrytoinnin ansiosta nimien paperiin kirjoittamisen hetkellä tiedetään maksimaalisella varmuudella, miten onnistunut rekrytointi tulee todellisuudessa olemaan, ja missä osa-alueissa uusi työntekijä tulee tarvitsemaan enemmän tukea. Onnistumista ja tuottavuutta kyetään mittamaan ensimmäisestä päivästä alkaen ja näin koeaikakin tulee hyötykäyttöön.Olemme kehittäneet Heebossa tämän älykkään rekrytoinnin toimintamallin ja kehitämme sitä tukevaa rekrytoinnin match & meet -sovellusta. Jos olet kiinnostunut kuulemaan lisää liity tästä postituslistallemme tai pyydä myynniltämme (sales(at)heebo.fi) veloitukseton tunnin sparraus älykkäästä rekrytoinnista.
Susanna Rantanen
 -Kirjoittaja on Heebon perustaja, ja älykkään rekrytoinnin kehittäjä ja puolesta puhuja.

Blogin otsikkokuva: Unsplash

Pinterest

Muita julkaisuja Heebo Oy Ltd:lta