KAVI:n radio- ja tv-arkisto

Tilaaja: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti

Ajankohta: 2010 -

Tagit: Open source, Tuotekehitys ja suunnittelu, Ketterät menetelmät, Toteutustyö, Tuki- ja ylläpitotyö, Julkishallinto

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (entisen Kansallisen audiovisuaalisen arkiston) digitaalinen radio- ja tv-arkisto (RTVA) toteutettiin kansalaisten laajamittaiseen käyttöön. Arkistopalvelu on tarkoitettu kaikille aina väitöskirjan tekijöistä itseopiskeleviin asianharrastajiin. Asiakkaan ja CSC:n kanssa yhteistyössä toteutettu palvelu ottaa kanavien lähetysvirran talteen sellaisenaan, 24/7.

Toteutettu radio- ja tv-arkiston hakupalvelu mahdollistaa ohjelmien tehokkaan katselun ja kuuntelun. Järjestelmän kehitystyö on jatkuvaa, eli palvelua muokataan käyttäjäpalautteen pohjalta. Tavoitteena on tutkijoiden tarpeet ja toiveet mahdollisimman monipuolisesti huomioon ottava palvelu.

Ainutlaatuinen järjestelmä koko maailmassa

RTVA-käyttöjärjestelmä on ainutlaatuinen maailmassa. Palvelu on räätälöity mahdollisimman itseohjautuvaksi. Esimerkkinä mainittakoon digiarkistoon automaattisesti siirtyvät ohjelmistotiedot. Järjestelmä imuroi suurimman osan ohjelmatiedoista ulkoisista lähteistä osaten yhdistää ne oikeisiin tallenteisiin.

Helsingissä arkistomateriaaliin voi perehtyä KAVI:n katselu- ja kuuntelupisteiden ohella myös eduskunnan kirjastossa ja kansalliskirjastossa. Muualla Suomessa palvelupisteinä toimivat vapaakappalekirjastot (Turku, Jyväskylä, Joensuu, Oulu) sekä Tampereen yliopiston tiedotusopin laitos.

Televisio- ja radiomateriaalia on toistaiseksi tallessa vuoden 2009 alusta lähtien. Digitaalisessa arkistoinnissa on huomioitu television ja radion suurimmat kanavat eli noin 90 % kotimaisesta katsojakunnasta tavoittavat päämediat.

Hakukoneen avulla voit tutkia, katsoa ja kuunnella

Hakukoneen avulla voi tutkia radio ja televisioarkistoa aivan uusilla menetelmillä. Hakukoneen kautta on mahdollista myös kuunnella ja katsella tallennettuja radio- ja tv ohjelmia. Ohjelmien tallentamisen eli kaappauksen suorittaa Digita Oy, datan säilytyksestä vastaa CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy. RTVA-käyttöjärjestelmän on rakentanut KAVI:n tarpeet huomioiden W3 Group Finland Oy.

Pinterest

Muita julkaisuja W3 Group Finland Oy:lta