Journalisti – lehti paperilla ja verkossa

post_image

Keskeisenä ajatuksena oli, että painettu lehti ja verkkolehti voitaisiin uudistaa samanaikaisesti. Tavoitteena oli saada toimiva yhteys toimitusjärjestelmän, paperilehden ja verkkolehden välille, jolloin sisältöjä voitaisiin tuottaa keskitetysti.

Lehtialalla on menossa myllerrys, jonka seurauksena julkaisujen painopiste keskittyy yhä enemmän verkkoon. Myös Journalistiliiton julkaisema Journalisti-lehti on ollut jo pitkään tämän väistämättömän muutoksen kynnyksellä sähköisen median vallatessa tilaa perinteiseltä printtilehdeltä.

Journalistiliitossa tilanteesta on oltu hyvin tietoisia. Liitossa oli jo vuosia pohdittu tapaa modernisoida verkkolehti ja samalla saada se toimimaan yhdessä printtilehden kanssa mahdollisimman vaivattomasti vuosiksi eteenpäin. Aiempi verkkolehden alusta oli hankalasti päivitettävä, hieman vanhanaikainen eikä vastannut ulkoasultaan uusia vaatimuksia. Niinpä tarvittiin uudenlaisia lähestymistapoja.

Keskeisenä ajatuksena oli, että painettu lehti ja verkkolehti voitaisiin uudistaa samanaikaisesti. Tavoitteena oli saada toimiva yhteys toimitusjärjestelmän, paperilehden ja verkkolehden välille, jolloin sisältöjä voitaisiin tuottaa keskitetysti. Lehden käyttämä toimitusjärjestelmä on siinä määrin hintava investointi, että muut järjestelmät haluttiin saada toimimaan sen ympärillä. Tarvittiin siis julkaisualusta, joka olisi mahdollista liittää toimitusjärjestelmään.

Tässä kokonaisuudessa verkkolehdellä on oma erityinen roolinsa – se sisältää sekä paperilehden sisältöä että helposti päivitettävää ajankohtaista sisältöä. Verkkolehden kosmeettisten muutosten lisäksi toimituksen työnteon helpottaminen oli avainkysymys uudistuksessa, sillä ainoastaan järkevillä teknisillä ratkaisuilla voidaan puhtaaseen sisällöntuotantoon keskittyä sen ansaitsemalla tavalla.

Nykyaikaisella teknologialla kohti tulevaisuutta
Journalistiliitto on jo useamman vuoden ajan luottanut Avoinen palveluihin. Myös Journalisti.fi-sivusto päätettiin uudistaa käyttämällä Avoinen tarjoamaa ProcessWire-järjestelmää, vaikka myös muiden toimittajien tarjoamat vaihtoehdot punnittiin huolellisesti. Journalistin päätoimittaja Markku Lappalainen kertoo, että ProcessWire onkin osoittautunut hyväksi valinnaksi. Myös käyttöönotosta selvittiin päivän mittaisella koulutuksella viiden hengen porukalle, joten käytön oppiminen on ollut verraten helppoa.

Toden teolla toimeen ryhdyttiin suunnittelun osalta vuoden 2013 syksyllä ja uudistettu verkkolehti saatiin julkaistua noin vuotta myöhemmin. Avoine tuli mukaan kuvaan 2014 elokuussa, joten projektin tekninen toteutus eteni erittäin nopeassa tahdissa. Hyödyksi oli myös Avoinen kokemus monitoimittajaympäristöstä, sillä sivuston ulkoasun ja konseptin suunnitteli toinen yritys - H1.

Matkan varrella sivuston toimintoihin on tehty monenlaisia tarkennuksia ja parannuksia. Aktiivinen työ saumattoman kokonaisuuden luomiseksi jatkuu edelleen, ja toteutusta odottavia yksityiskohtia on vielä paljon. Kuten Lappalainen toteaa, on järjestelmässä aina jotakin kehitettävää. Lisäksi sen on pystyttävä vastaamaan pitkän aikavälin haasteisiin, joita ei kaikkia voida ennustaa. Uudet haasteet merkitsevät aina myös uusia mahdollisuuksia. 


Referenssi Journalisti – lehti paperilla ja verkossa
Tilaaja: Journalistiliitto
Ajankohta:2014
Toimittajan yhteyshenkilö:
Juha Rekola
Lisätietoja: Siirry yrityksen profiiliin Siirry yrityksen kotisivulle
Tagit
Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen
Markkinointi
Viestintä
Graafinen suunnittelu
Käyttöliittymäsuunnittelu
Sisällönhallinta
Webkehitys
Järjestöt ja yhdistykset
Valmisohjelmisto
Julkaisujärjestelmä CMS
verkkolehti Verkkosivut
Pinterest

Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä lisätty, tai premium-profiilia ei ole aktivoitu.

Muita julkaisuja Avoine Oy:lta

ite wikin digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

City Digital -konserni vahvistuu - Ohjelmistotalo W3 Group muuttuu City Dev Labsiksi
Näin tunnistat hakkerin verkossasi - Kyberturvallisuus vaatii yrityksiltä reagointikykyä
The Future of Finance - Taloushallinnon tulevaisuus on jo täällä ja sen ytimessä on data
Sytyttääkö PeaceMaker sodan it-alalle? Reaktorin rekrytointikanava ärsyttää kilpailijoita
Internet on vapauttanut osaamisen jakelun - suomalainen verkkokoulutusalusta TWID hakee kansainvälistä kasvua
Jatkuvuudenhallinta ICT:n näkökulmasta - WannaCry yllätti monet yritykset housut nilkoissa