Innovatiivinen IT-ratkaisu IKEA-myymälöille Venäjällä

post_image

Tieto on aloittanut yhteistyön maailman johtavan kodin sisustustuotteiden vähittäismyyjän IKEAn kanssa. Ensimmäisessä hankkeessa on kehitetty standardoidun verkkoinfrastruktuurin konsepti, joka virtaviivaistaa toimintoja IKEAn 14 Venäjän myymälässä eri puolilla maata.


Vähittäismyynti on nopeasti muuttuva ala, erityisesti sellaisissa pioneeriyhtiöissä kuin IKEA, joka avasi ensimmäisen Venäjän myymälänsä Moskovassa vuonna 2000. Yhtiö on sittemmin laajentanut toimintaansa avaamalla 13 myymälää eri kaupungeissa ympäri maata. Myymäläverkosto kattaa tuhansia kilometrejä ja useita aikavyöhykkeitä.

Kun IKEA otti haasteekseen harmonisoida IT-infrastruktuurin eri vähittäismyyntipisteissä ja valmistella tulevia vähittäismyynnin uudistuksia, IKEA kääntyi toisen pohjoismaisen taustan omaavan yhtiön Tiedon puoleen saadakseen asiantuntija-apua ja neuvoja. Yhtiöt työskentelivät läheisesti pilottiprojektissa hieman yli kaksi kuukautta ja yhteistyön tuloksena syntyi IT-strategiadokumentti.

“Aiemmin IKEAn Venäjän myymälöillä oli omat verkkoinfrastruktuuriratkaisut. Nyt olemme antaneet joukon suosituksia, jotka mahdollistavat yhtenäisen ratkaisun,” sanoo johtaja
Anton Zubkov Tiedon Venäjän yksiköstä.

Tehtävää varten koottiin Tiedolta kuuden konsultin tiimi Tsekistä, Suomesta ja Venäjältä. Projektiin kuului IT-konsultointia ja projektinhallintaa, ja se keskittyi asiakkaan kehitysmahdollisuuksiin 10 vuoden perspektiivillä.

Paikallinen liiketoimintamalli: MEGA

Kun ajattelee IKEAa, ensimmäiseksi mieleen eivät varmastikaan tule kiinteistöt. Kuitenkin Venäjällä edullisten kodin sisustustuotteiden ohella yhtiö omistaa suuria ostoskeskuksia, joissa tiloja on vuokrattu muille vähittäismyyjille. Yhteensä näissä MEGA-ostoskeskuksissa on noin 2 miljoonaa neliömetriä myyntitilaa ja niissä käy vuosittain 254 miljoonaa henkeä. Joissain tapauksissa ostoskeskuksissa voi olla jopa yli 300 vuokralaista.

Tiedon piti siis ottaa tarjouksessa huomioon IKEAn paikallisen liiketoimintamallin kaikki aspektit. Päätavoite oli laatia räätälöity IT-ratkaisu, joka joustaa myös yhtiön tulevissa vähittäismyynnin uudistuksissa. Muihin vaatimuksiin kuuluivat keskitetty hallinta, korkeampi tehokkuus ja IKEAn verkkoasiakkaiden kannalta parempi käyttäjäystävällisyys.

“Projektin kohteena on erityisesti Venäjä ja IKEAn haaste harmonisoida operaatiot, jotka levittäytyvät valtavalle maantieteelliselle alueelle ja usealle aikavyöhykkeelle. Meidän tehtävämme oli löytää yhteinen ratkaisu teknologisten ratkaisujen muodossa ja asiakkaan liiketoiminnan muutoksen puitteissa,” Anton Zubkov kertoo.

Kokonaisratkaisu: Aikataulun mukaan ja budjetissa

Tekniseltä kannalta Tiedon sopimus kattaa ydinverkon, langattomat toiminnot, rakenteellisen kaapeloinnin, videoseurannan integroinnin, rakennusten hallinnan sekä muita alijärjestelmiä ja keskeisiä IT-toimintoja, jotka ovat välttämättömiä IKEAn päivittäisessä toiminnassa.

“Yhteistyölle oli eduksi, että IKEA käyttää samaa projektinhallintamenetelmää kuin Tieto. Jokainen tiimin jäsen sitoutui projektiin ja saimme työn tehtyä tuloksekkaasti aikataulun mukaan ja budjettia ylittämättä,” kertoo projektipäällikkö
Dimitri Ryzhov.

Konseptuaalisen konsultoinnin jälkeen seuraava askel on toteuttaa IKEAlle laadittu IT-kokonaisratkaisu ja auttaa yhtiötä sen muutoshankkeessa. Konseptin kehittämisprojekti oli tärkeä ensiaskel, sanoo Zubkov, joka on innoissaan asiakkaan tukemisesta sen Venäjän toiminnoissa.

“Pyrimme luomaan pitkän aikavälin asiakassuhteen IKEAn kanssa auttaaksemme heitä muutoksessa mahdollisimman hyvin,” toteaa lopuksi Natalia Svetushkova, Tiedon Venäjän maajohtaja. “Haluamme soveltaa tätä konseptia käytännössä ja jatkaa asiakkaan muiden kehityshankkeiden kanssa muissa maissa, joissa yhtiö toimii. Meille Tiedossa on tärkeää tukea pohjoismaisia asiakkaitamme heidän laajentuessaan ja muuttuessaan.”

Referenssi Innovatiivinen IT-ratkaisu IKEA-myymälöille Venäjällä
Tilaaja: IKEA
Lisätietoja: Siirry yrityksen profiiliin Siirry yrityksen kotisivulle
Tagit
Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen
Laatu, turvallisuus ja ympäristö
Projektinhallinta
It-infrapalvelut
It-omaisuuden hallinta
Kauppa
Kiinteistöala
Konsultointi
 
Pinterest

Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä lisätty, tai premium-profiilia ei ole aktivoitu.

Muita julkaisuja Tieto Oyj:lta

ite wikin digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Mediaparoni Ilkka Lavas rakentaa Eat And The Citystä globaalia ravintoloiden markkinapaikkaa
Podcast: Miksi it-osaamisen hankinta ja soveltaminen liiketoimintaan on niin haastavaa?
Business Intelligence ja data-analytiikka tulivat osaksi kaikkea liiketoimintaa
Nordic Digital Business Summit torstaina 5.10. - liput 20 % alennuksella ite wikin alennuskoodilla
Parhaat mainosmediat Suomessa - tutkimus: printtimedia päihittää Facebookin
EU:n tietosuoja-asetus GDPR tulee, tässä kaikista tärkein toimenpide tehtäväksi!