Helsingin yliopisto - opiskelijapalveluiden rakentaminen leanisti

Helsingin yliopiston verkkosivusto oli vuosien saatossa jäänyt auttamattomasti jälkeen tekniikan kehityksestä. Yksittäisten html-dokumenttien päivitys tapahtui käsitöinä, vaikka tarjolla oli pitkään ollut kehittyneitä sisällönhallintajärjestelmiä. Sisällöntuottajat olivat tyytymättömiä eikä tarjontaa tai mobiilitukea voitu parantaa.


Mitä teimme?
Uudistimme helsinki.fi -osoitteessa sijaitsevat Helsingin yliopiston konsernisivut ja koulutushaun, sekä rakensimme yliopiston ympäristöön mukautetun yleiskäyttöisen verkkopalvelualustan. Valmensimme yliopistolaisia myös Lean Startupin ajattelutavassa.

Helsingin yliopisto teki alustavalinnan ennen varsinaista projektia ja loppusuoralle päätyivät ominaisuuksiltaan lähes tasavertaiset Liferay ja Drupal. Druidin toteuttama proof-of-concept vakuutti yliopistolaiset Drupalin taipuisuudesta. Yhdessä selkeän lisensoinnin ja taattujen tietoturvapäivitysten kanssa demo riitti siivittämään Drupalin Helsingin Yliopiston uusien sivujen sisällönhallintaohjelmistoksi. Varsinaisessa projektikilpailutuksessa emme olleet mukana, mutta toteutettavaksemme projekti päätyi yhteistyökumppanimme Goforen kautta.

Palvelun rakentaminen Drupal 7 -alustalle alkoi loppusyksystä 2013. Metodiikkana käytettiin yliopistolaisille ennestään tuttua Scrumia yhdistettynä Lean Startup -ajattelutapaan: kokeilla pitää ja epäonnistua saa – parasta lopputulosta ei löydetä mukavuusalueelta.

Tiimikokoa muutettiin projektin aikana useasti vastaamaan projektin tarpeita. Parhaimmillaan töitä tehtiin kuuden Druidin voimin ja pienimillään Drupal-asiantuntijatiimimme koko oli kolme. Tuloksia julkaistiin ketterästi jo projektin aikana: ensimmäinen pilotti rakennettiin 4 kuukaudessa, ajankohtaissivu julkaistiin yhdeksännellä kuukaudella ja konsernisivujen tuotantoversio maaliskuussa 2015, eli 1,5 vuoden päästä projektin aloittamisesta.

Tulokset
Uudistettu ja mobiilituella varustettu sivusto valloitti opiskelijoiden ja sisällöntuottajien sydämet. Sisällönsyöttäjien käyttäjätutkimus antoi ylläpitokäyttöliittymälle arvosanan 4/5. Koulutussivuston loppukäyttäjätestissä palvelu koettiin selkeäksi sekä käyttäjien tarpeita vastaavaksi ja sai NPS arvosanaksi huikeat 83.

Sivuston julkinen puoli palvelee tasapuolisesti kaikkia käyttäjiä päätelaitteeseen katsomatta. Rakennettu Drupal-ratkaisu toimii palvelualustana eri kohderyhmille: tulevia opiskeilijoita houkutellaan integroidulla koulutushaulla ja tutkijoiden työtä taasen helpotetaan tarjoamalla tutkimusprojekteille mahdollisuus rakentaa omia minisivustojaan yhteisen alustan päälle. 

Suosittelija:

"Uniikkia Druidilaisissa oli vahva lean-näkemys. Asiakasta ravistellaan tosi paljon ja tiimi halusi aina tietää jutun jujun ennen toteutukseen siirtymistä. Runnominen ja haastaminen on johtanut parempaan arkkitehtuuriin ja kustannussäästöihin kun turha koodi on jätetty tekemättä. Uusia juttuja on voitu fail-fast ideologian mukaisesti kokeilla kehityspurskeissa (spike) ennen tuotantoputkeen ottamista. "

Maikki Sykäri, tietojärjestelmäprojektipäällikkö

Referenssi Helsingin yliopisto - opiskelijapalveluiden rakentaminen leanisti
Tilaaja: Helsingin yliopisto
Ajankohta:2013 -
Lisätietoja: Siirry yrityksen profiiliin Siirry yrityksen kotisivulle
Tagit
Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen
Asiakaspalvelu
Markkinointi
Viestintä
Webkehitys
Ketterät menetelmät
Arkkitehtuuri
Ohjelmistokehitys
Open source
Drupal
Julkaisujärjestelmä CMS
Koulutusala
Julkishallinto
Toteutustyö
Koulutus
Tuki- ja ylläpitotyö
 
Pinterest

Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Muita julkaisuja Druid Oy:lta

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Seuraa Digitalisaatiokentän kehittymistä Suomen johtavien asiantuntijoiden haastatteluja ja asiantuntijakirjoituksia lukemalla

Suksee.fi -verkkovalmennus on Inbound-markkinoinnin taidonnäyte
It- ja ohjelmistoyritysten markkinointi 2018 ja alan liiketoiminnan rakennus digiaikana
Logistiikan ja varastoinnin trendit 2018: toimitusnopeus, IoT ja varaston automaatio