Eurovaalitietoa äänestäjille mobiilisti

Tilaaja: Oikeusministeriö

Tagit: Viestintä, Mobiilikehitys, Julkishallinto, Valmisohjelmisto, Toteutustyö

post_image

Oikeusministeriö on vienyt ensimmäistä kertaa vaalipalveluja mobiiliin. Europarlamenttivaalien mobiilipalvelussa äänestäjä voi älypuhelimellaan etsiä itseään lähimmän ennakkoäänestyspaikan ja tutustua ehdokaslistaan. Mobiilipalveluun pääsee äänestyskortissa olevan QR-koodin kautta tai vaalit.fi -sivustolta.


”Haluamme tehdä omalta osaltamme kaikkemme, jotta äänestys olisi kansalaisille mahdollisimman vaivatonta. Tiedon tuominen mahdollisimman helposti saataville omaan matkapuhelimeen on osa vaalitiedotusta, jolla pyrimme aktivoimaan äänestäjiä”, vaalijohtaja Arto Jääskeläinen kertoo.

QR-koodeja on käytetty jo paljon ja mobiilikäyttö lisääntynyt merkittävästi. Oikeusministeriö päätti myös selvittää, miten se voisi palvella äänestäjiä ajanmukaisella palvelulla, jossa hyödynnetään uusia toimintamalleja.

Ehdokastiedot, ennakkoäänestyspaikat ja karttapalvelu puhelimessasi 

Kotiin postitettavassa ilmoituskortissa on paljon tietoa äänestäjälle. Esimerkiksi äänestyspaikat ovat löytyneet luettelona kortista jo vuodesta 2006 alkaen. Ehdokastiedot kuitenkin ovat puuttuneet.

”Se mikä sai meidät erityisesti kiinnostumaan mobiilipalvelusta, oli mahdollisuus antaa äänestäjille tieto myös ehdokkaista kotiin postitettavan ilmoitus äänioikeudesta -kortin välityksellä. Ehdokastietojen liittämisen ilmoituskorttiin tavallisena paperiversiona estää käytännössä tiivis aikataulu. Ilmoituskortit on jo painettu siinä vaiheessa kun ehdokaslistaa vielä viimeistellään. Nyt QR-koodin avulla saimme ”liitettyä” myös ehdokastiedot ilmoituskorttiin”, Jääskeläinen summaa.

Mobiilipalvelussa voi hakea lähimmän ennakkoäänestyspaikan karttasovelluksen avulla ja tarkastella ehdokastietoja. Palvelussa on myös tietopaketti äänestäjälle, josta löytyy täsmätietoa yleisimmistä vaalikysymyksistä.

Europarlamenttivaali oli otollinen mobiilipalvelun pilotointiin, koska ehdokaspaletti on kaikille kansalaisille sama, eikä personointia tarvita. Kaikki palvelussa käytetyt tiedot olivat jo saatavilla, eli palvelun toteuttaminen oli nopeaa ja helppoa.

Ennakkoäänestäminen on viimeisen 10 vuoden aikana pyritty tekemään mahdollisimman helpoksi. Ennakkoäänestysmahdollisuus on tuotu muun muassa kauppakeskuksiin ja muihin julkisiin tiloihin.

”Tällä mobiiliratkaisulla jatkamme samaa linjaa äänestämisen esteiden madaltamisessa. Toivotaan, että tämä mobiilipalvelu osaltaan vaikuttaa äänestysprosenttiin suotuisasti”, Jääskeläinen sanoo.  

Pinterest

Muita julkaisuja Tieto Oyj:lta