Enfon blogi: Nyt on aika herätä ohjelmisto-omaisuuden hallintaan

Ohjelmisto-omaisuuden hallinta eli SAM (Software Asset Management) on suomalaisissa yrityksissä vielä lapsen kengissä. Lähes kolmasosa yritysten ylimmästä johdosta ei tiedä, kuinka paljon yritys investoi vuosittain ohjelmistoihin. Ohjelmisto-omaisuuden hallinta ja siihen liittyvät teknologiat ovat olleet muodossa tai toisessa saatavilla jo yli 10 vuotta. SAM on myös saanut ITIL-ohjeistossa enemmän sijaa 2000-luvun aikana. Miksi todistetusti hyödyllistä teknologiaa ja SAM-prosesseja ei kuitenkaan juuri käytetä suomalaisissa yrityksissä? Olisiko syynä se, ettei talousjohto ja yrityksen muu ylin johto tiedä, mitä SAM tarkoittaa? Vai koetaanko ohjelmistoinvestoinnit edelleen liian vähäpätöisiksi, vaikka sitä ne eivät todellakaan ole?

En ole myöskään vielä nähnyt, että osakkeenomistajat olisivat luoneet painetta yritysten johdolle perustella, että IT-investoinnit on tehty yrityksen edun mukaisesti. Miksi muuten ohjelmistovalmistajien tekemien auditointien tuloksena syntyneisiin suunnittelemattomiin ohjelmistomenoihin ei ole kiinnitetty huomiota? Käytännössähän tällainen menoerä on suoraan pois yrityksen nettotuloksesta. Pahimmillaan lisäkulut ovat olleet miljoonia euroja – suomalaisissakin yrityksissä puhutaan monesti satojen tuhansien eurojen ylimääräisistä kuluista.

Mitä SAM käytännössä tarkoittaa? Yksinkertaistettuna se on sitä, että tiedät, mitä ohjelmistoja on hankittu ja asennettu ja maksat vain siitä, mitä oikeasti käytetään. SAM on strateginen prosessi, joka vaikuttaa koko yrityksen tapaan hankkia, käyttää ja hallita ohjelmisto-omaisuutta.

Hallinnasta hyötyihin: kustannussäästöjä, riskienhallintaa ja tuottavuutta

Kun yrityksen johto on tiedostanut SAM:n tarpeellisuuden, on vuorossa käyttöönotto. SAM-hankkeeseen tulee aina lähteä tavoitteet ja toimintatavat edellä. Hankkeen ajurina voi olla esimerkiksi hallittu ohjelmistojen käyttötarpeeseen perustuva optimaalinen hankinta ja käytön seuranta.

Tällä hetkellä yksi keskeisistä SAM:lla tavoiteltavista hyödyistä on varmasti kustannusten alentaminen, mutta sen ohella pienennetään myös riskejä ja parannetaan työn tuottavuutta. Löytyy myös tutkittua tietoa, että yritykset, joissa on otettu käyttöön kehittyneet ohjelmisto-omaisuuden hallintaprosessit, menestyvät paremmin kuin ne, joissa sellaista ei ole käytössä.

Olen aktiivisesti seurannut ohjelmisto-omaisuuden hallintatyökalujen ja SAM-palvelujen kehitystä viimeiset 10 vuotta ja nähnyt, että pienet ”vähän sinnepäin” ratkaisut eivät toimi. Joko hallitset ohjelmisto-omaisuuttasi kokonaisvaltaisesti ja tarkoituksenmukaisilla SAM-järjestelmillä tai altistat yrityksesi ennalta-arvaamattomille riskeille eikä sinulla ole tarvittavaa tietoa tehdäksesi oikeita lisensointi- ja hankintapäätöksiä.

Viimeisen vuoden aikana on tapahtunut selvää kehitystä ja yritysten kiinnostus on kasvussa SAM:a kohtaan. Ilmiö liittyy varmasti vahvasti talouden yleiseen heikkoon tilanteeseen. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Jari Niilola, Senior Sales Manager
Kirjoittaja toimii Enfolla ohjelmisto- ja lisenssipalvelujen myynnissä ja konsultoinnissa.

Bloggaus Enfon blogi: Nyt on aika herätä ohjelmisto-omaisuuden hallintaan
Lisätietoja: Siirry yrityksen profiiliin Enfo Oyj:n kotisivulle
Tagit
Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen
Tietohallinto
It-omaisuuden hallinta
software asset management lisensointi
Pinterest

Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä lisätty, tai premium-profiilia ei ole aktivoitu.

Muita julkaisuja Enfo Oyj:lta

ite wikin digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

City Digital -konserni vahvistuu - Ohjelmistotalo W3 Group muuttuu City Dev Labsiksi
Näin tunnistat hakkerin verkossasi - Kyberturvallisuus vaatii yrityksiltä reagointikykyä
The Future of Finance - Taloushallinnon tulevaisuus on jo täällä ja sen ytimessä on data
Sytyttääkö PeaceMaker sodan it-alalle? Reaktorin rekrytointikanava ärsyttää kilpailijoita
Internet on vapauttanut osaamisen jakelun - suomalainen verkkokoulutusalusta TWID hakee kansainvälistä kasvua
Jatkuvuudenhallinta ICT:n näkökulmasta - WannaCry yllätti monet yritykset housut nilkoissa