CERNin seuraavan sukupolven hiukkaskiihdyttimen suunnittelu pohjautuu suomalaiseen käyttövarmuusosaamiseen

post_image

Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN on valinnut suomalaisen Ramentor Oy:n kehittämän ELMAS-ohjelmiston työkalukseen suunnitellessaan uuden supertehokkaan hiukkaskiihdyttimen rakentamista ja toimintaa. Todennäköisyyspohjaisilla suunnitteluun, simulointiin ja laskentaan soveltuvilla RAMS (Reliability, Availability, Maintainability and Safety) -työkaluilla kyetään arvioimaan jo suunnitteluvaiheessa hiukkaskiihdyttimen toiminnan luotettavuutta ja minimoimaan sen käyttöön liittyviä riskejä.

Genevenjärven läheisyyteen syvälle maan alle rakennettu ympyränmuotoinen Large Hadron Collider (LHC) on maailman suurin ja tehokkain hiukkaskiihdytin. CERN suunnittelee osittain järven alle vieläkin tehokkaampaa uuden sukupolven hiukkaskiihdytintunnelia, jonka ympärysmitta on 80–100 kilometriä. Sen avulla CERNin tutkijat haluavat päästä käyttämään ennen näkemättömän suurta 100 teraelektronivoltin suuruista törmäysenergiaa saadakseen tarkempaa tietoa muun muassa Higgsin hiukkasesta, pimeästä aineesta ja muista maailmankaikkeuden taustalla olevista ilmiöistä.
Nykyisen hiukkaskiihdyttimen käyttöönoton alkuvaiheessa ilmeni yllättäviä vaurioita, joista aiheutui käyttökatkoksia ja huoltoseisokkeja. Niiden ehkäisemiseksi ja käyttövarmuuden sekä riskien hallinnan varmistamiseksi CERN on käynnistänyt tutkimusohjelman. Siinä tarkasti analysoidaan ja arvioidaan tulevan hiukkaskiihdyttimen rakentamiseksi tarvittava infrastruktuuri, kiihdyttimen erilaiset käyttökonseptit sekä uusien teknologioiden soveltamiseen tarvittavat tutkimus- ja kehitysohjelmat kustannuksineen.

ELMAS – käytössä testattu menetelmä ja ohjelmisto mallinnukseen ja analysointiin

Vuonna 2006 perustettu tamperelainen Ramentor Oy on kehittänyt tapahtumalogiikan mallinnukseen ja analysointiin ELMAS (Event Logic Modelling and Analysis) –ohjelmiston. Sen avulla voidaan suunnitella ja hallita järjestelmien käyttövarmuutta ja arvioida riskejä koko niiden elinkaaren ajalta. Ohjelmistoa käytetään monipuolisesti etenkin toimialoilla, joissa syy-seuraus-suhteiden ymmärtäminen sekä riskien tunnistaminen, analysointi ja arvottaminen ovat tärkeitä.
Valinta kansainvälisen huippututkimuslaitoksen yhteistyötahoksi on merkittävä asia Ramentorille.
– Se osoittaa CERNin arvostavan osaamistamme. Ramentorilla on toimivat työkalut ja menetelmä kohteen mallintamiseen ja ennustavaan analytiikkaan, ja niiden avulla edelleen perusteelliseen luotettavuuden suunnitteluun sekä elinkaaren ja riskien hallintaan, yhtiön toimitusjohtaja Timo Lehtinen sanoo.
Ramentorin tuotteiden taustalla on TTY:n professori Seppo Virtasen 1990-luvun puolella aloittama tutkimustyö. Virtanen tunnetaan maailmalla alan huippututkijana ja hänen johtamansa työryhmä toteuttaa CERNille FCC-tutkimushankkeeseen kuuluvan RAMS-projektin.
– Nelivuotisessa projektissa muun muassa koulutetaan CERNin asiantuntijoita soveltamaan todennäköisyyspohjaisia simulointi- ja laskentatyökaluja järjestelmien käyttövarmuuden ja riskien hallinnan analysointiin. Työkaluna on kehittämämme ELMAS-ohjelmisto, Timo Lehtinen toteaa.

Lisätietoja: toimitusjohtaja Timo Lehtinen, puh. 040 746 6585, timo.lehtinen@ramentor.com

Referenssi CERNin seuraavan sukupolven hiukkaskiihdyttimen suunnittelu pohjautuu suomalaiseen käyttövarmuusosaamiseen
Tilaaja: CERN
Lisätietoja: Siirry yrityksen profiiliin Siirry yrityksen kotisivulle
Tagit
Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen
IoT
Asiantuntijapalvelut
RAMS riskienhallinta LCC advanced analytics modeling
Pinterest

Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Asiantuntijoita ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä lisätty, tai premium-profiilia ei ole aktivoitu.

Muita julkaisuja Ramentor Oy:lta

ite wikin digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Näin tunnistat hakkerin verkossasi - Kyberturvallisuus vaatii yrityksiltä reagointikykyä
The Future of Finance - Taloushallinnon tulevaisuus on jo täällä ja sen ytimessä on data
Sytyttääkö PeaceMaker sodan it-alalle? Reaktorin rekrytointikanava ärsyttää kilpailijoita
Internet on vapauttanut osaamisen jakelun - suomalainen verkkokoulutusalusta TWID hakee kansainvälistä kasvua
Jatkuvuudenhallinta ICT:n näkökulmasta - WannaCry yllätti monet yritykset housut nilkoissa
Kukaan ei tiedä paljonko Helsingin Sanomia luetaan - toisiko uusi immobiilimedia uutta liiketoimintaa?