Case Tuko - Monimutkaisen keskusvarastotäydentämisen hallinta RELEXillä


Suomalainen päivittäistavarakaupan tukku- ja toimitusketjun palveluntarjoaja Tuko Logistics käsittelee vuodessa noin 45,5 miljoonaa tilausriviä. Suuret volyymit, lyhyet toimitusajat sekä nopeasti pilaantuvat tuotteet, vaativa palvelutaso ja tuotteiden korkea laatu ovat haaste täydennystilauksesta vastaavalle tiimille. Automaation kasvattamiseksi Tuko on käyttänyt RELEXiä vuodesta 2012.

Tuko Logistics
 • Yksi Suomen kaupan alan merkittävimmistä päivittäistavarakaupan valikoima-, hankinta- ja logistiikkapalveluyhtiöistä.
 • Työntekijöitä yli 600
 • Liikevaihto 760 miljoonaa euroa vuonna 2014
 • 325 rekkalastillista tavaraa päivittäin 1 600 toimittajalta, 7 päivää viikossa
 • Tuotenimikkeitä 25 000

Lähtötilanne ja tavoitteet
Tuko Logistics toimii yhteistyössä noin 1 600 tavarantoimittajan kanssa ja vastaanottaa 325 rekkalastillista päivässä kiireiseen keskusvarastoonsa, jonka toiminnasta vastaa 600 hengen henkilöstö 7 päivää viikossa. Tuko toimittaa noin 25 000 eri tuotenimikettä yhdeksälle suurelle kauppaketjulle, joka käsittää noin 1 000 myymälää, sekä lisäksi noin 5 000 yritysasiakkaalle (HoReCa + tukkukauppiaat). 

“Haasteenamme oli hallita toimitusketjua molempiin suuntiin sekä tavarantoimittajille että vähittäiskauppiaille samanaikaisesti”, kertoo Planning Manager Tuomas Brunou Tukolta. “Tavarantoimittajamme arvailivat tai ennustivat tilauksiamme ta asiakkaidemme tilauksia ilman asianmukaista tietoa. Integroimalla koko toimitusketju ja jakamalla tietoa kaikkiin suuntiin autamme kaikkia suunnittelemaan paremmin ja myymään enemmän.”

Tuko tarvitsi järjestelmän, joka antoi sille mahdollisuuden:
 • Suunnitella kapasiteettia ja työvoimaa
 •  Käsitellä ostoprosessia ja optimoida hankintakustannuksia
 • Optimoida varaston arvoa

RELEX tarjosi sekä paremmat mahdollisuudet automaatioon ja täydennystilausprosessin optimointiin että käyttöpääoman pienentämiseen. Näiden lisäksi toimitusketjua olisi mahdollista integroida monitasoisesti sekä varmistaa tuotteiden tuoreus koko ketjussa seuraamalla pilaantumista eräkohtaisesti. Kaikki tieto oli myös jaettavissa tavarantoimittajien kanssa – tämä oli keskeinen tavoite.

Joustava ohjelmisto
Tuko Logistics päätti ottaa käyttöön RELEXin järjestelmän vuonna 2012 kasvattaakseen oman keskusvarastonsa täydennystilausten automaatiota. Aiemmin tietoa varastotasoista, tuotteiden eräpäivistä sekä täydennyksestä ylläpidettiin erillisissä järjestelmissä. Tiedon kokoaminen, yhdistäminen ja analysointi manuaalisesti oli hankalaa ja aikaavievää. “Halusimme yhdistää ja synkronoida jokapäiväistä toimintaamme vastaamaan asiakkaidemme prosesseja”, keroo Tuomas Brunou.

“Halusimme keskusvarastomme täydennyksen vastaavan asiakaskohtaisia ennusteitamme, jotka ottavat huomioon heidän kampanjansa sekä toiminnan.” RELEXin ratkaisu käyttää yli 3 000:n ennustemallin yhdistelmää ja lukuisia muuttujia, kuten myyntihistoriaa, sesonkien vaikutusta ja tietoja saatavuudesta, vähimmäistilausmääristä sekä rahtikuluista.

Vuoden 2014 alussa Tuko laajensi yhteistyötä asiakkaidensa Wihurin, Stockmannin ja Suomen Lähikaupan kanssa: kaikki kolme ovat myös osakkaina Tukossa ja käyttävät RELEXin järjestelmiä. Asiakkaiden ketjukohtaiset ennusteet syötetään suoraan RELEX-keskusjärjestelmään, joka yhdistää ennusteet historialliseen myyntidataan.

Tämä mahdollistaa erittäin luotettavat ennusteet. Tuloksena syntyvät asiakasketjukohtaiset ennusteet syötetään Tukon keskusvarastoon toimitussuunnitelmina. Yhdessä muiden tietojen kanssa nämä muodostavat perustan Tukon omille ostoille ja niitä käytetään parantamaan yhteistyötä tavarantoimittajien kanssa. “Tuko Logistics on edelläkävijä tavarantoimittajista myyntipisteisiin ulottuvan täydellisen toimitusketjun hallinnan integroinnissa”, kertoo RELEXin operatiivinen johtaja Tuomo Pesonen.

Tulokset
 • Ostotilausten automaatiotasoja nostettiin 80–90 prosentin välille kun samalla saatavuus pysyi yli 99 %:ssa ja hävikkiä vähennettiin noin 40 %:lla.
 • Varastotasot ovat pudonneet 8–10 % (sidottu pääoma pienentynyt 3,1 %), ja ennustetarkkuus on parantunut 2–3 viikolla.
 • Ruuhka-aikoina tuotteiden poiminta ja tavarakapasiteetti on optimoitu. Suunnitteluryhmän henkilömäärä on pienentynyt yli 50 %, yli 20 henkilöstä kymmeneen RELEXin käyttöönoton jälkeen, luonnollisen poistuman myötä.
 • Jotkut tavarantoimittajat osallistuvat nyt kustannuksiin vastineeksi pääsystä ennusteisiin, sillä ne ovat niin tarkkoja ja auttavat heitä suunnittelemaan ja säästämään kustannuksissa.

Referenssi Case Tuko - Monimutkaisen keskusvarastotäydentämisen hallinta RELEXillä
Tilaaja: Tuko Logistics
Ajankohta:2012 - 2014
Lisätietoja: Siirry yrityksen profiiliin Siirry yrityksen kotisivulle
Tagit
Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen
Logistiikka
Supply chain management SCM
Analytiikka
Pilvipalvelut / SaaS
Linux
Open source
Kuljetus, liikenne ja logistiikka
Valmisohjelmisto
 
Pinterest

Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt

Osaajia ja yhteyshenkilöitä ei ole vielä kuvattu, tai premium-profiilia ei ole aktivoitu.

Muita julkaisuja RELEX Solutions:lta

Digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Seuraa Digitalisaatiokentän kehittymistä Suomen johtavien asiantuntijoiden haastatteluja ja asiantuntijakirjoituksia lukemalla

Suksee.fi -verkkovalmennus on Inbound-markkinoinnin taidonnäyte
It- ja ohjelmistoyritysten markkinointi 2018 ja alan liiketoiminnan rakennus digiaikana
Logistiikan ja varastoinnin trendit 2018: toimitusnopeus, IoT ja varaston automaatio