Case Lupapiste: lupien haku yhdessä osoitteessa

post_image

Rakentamisen lupien hakemista ja käsittelyä haluttiin nopeuttaa ja helpottaa uuden sähköisen asiointipalvelun avulla. Toteutimme yhdessä ympäristöministeriön kanssa Lupapiste-palvelun, joka kokoaa niin rakentajat, kunnan viranomaiset, suunnittelijat ja muut rakentamisen ammattilaiset yhteen osoitteeseen. Tuloksena ovat merkittävästi lyhentyneet käsittelyajat ja tyytyväiset asioijat. Lupapiste myös valittiin Grand One 2015 -kilpailussa parhaaksi B2B-palveluksi.


Kunnissa käsitellään vuosittain paljon erilaisia rakentamisen sekä yleisten alueiden lupia. Varsinaisten lupa-asioiden lisäksi rakennusvalvontaa kuormittavat asiakkaiden lähettämät luvan tarpeeseen ja rakentamisen mahdollisuuteen liittyvät kyselyt ja neuvontapyynnöt. Asiointi tapahtuu virastojen palvelupisteissä, puhelimitse ja sähköpostilla. Hakemukset ja aineistot toimitetaan yleensä paperimuotoisina, ja ne syötetään viranomaisjärjestelmiin käsin.

Rakenna yhdessä osoitteessa

Ympäristöministeriö vastaa mittavasta hankkeesta, jolla sähköistetään rakennettuun ympäristöön liittyvät asiointipalvelut. Lähdimme yhdessä ympäristöministeriön kanssa kehittämään uutta sähköistä palvelua Lupapistettä, joka kokoaa rakentamisen lupien kanssa toimivat tahot yhteen osoitteeseen.

Lupapiste on kunnan viranomaisen, rakentajan, suunnittelijan sekä muiden rakentamisen ammattilaisten yhteinen kohtaamispaikka, joka mahdollistaa kaiken neuvonnan, hakemisen ja viranomaisasioinnin hoitamisen sähköisesti. 

Koko hankkeen asiointi sähköisesti

Lupapisteessä eri hankkeiden suunnitelmat valmistellaan käsittelyvalmiiksi yhteistyössä viranomaisten kanssa. Hakemukset ja aineistot välittyvät päätöksentekoa varten suoraan kunnan järjestelmiin sähköisessä muodossa. Päätöksen jälkeen rakentamisen aikainen viranomaisasiointi voidaan hoitaa samassa palvelussa. Palvelussa voi seurata lupa-asioiden ja hankkeiden etenemistä ja nähdä muiden osapuolten tekemät kommentit ja muutokset reaaliaikaisesti.

”Hakemukset ja aineistot välittyvät päätöksentekoa varten suoraan kunnan järjestelmiin sähköisessä muodossa.”

Palvelu kattaa rakennus- ja toimenpidelupien sekä kuntien ympäristölupien, sijoitus- ja kaivulupien sekä yleisten alueiden käytön lupien hakemisen. Lupapiste toimii valtakunnallisena kanavana myös kuntien rakentamisen lupiin liittyvälle neuvonnalle ja asiakaspalvelulle.

Käsittelyajat lyhentyneet jopa 90 %

Lupapiste on käytössä jo yli 60 kunnassa. Kokemukset ovat erittäin hyviä. Lupapiste nopeuttaa ja sujuvoittaa lupien käsittelyä. Se säästää niin luvanhakijan kuin viranomaisenkin aikaa. Lupien käsittelyajat ovat lyhentyneet muutamasta viikosta jopa pariin päivään. Kaikki dokumentit ja kommentit ovat näkyvissä ja säilyvät yhdessä paikassa, eikä paperisia hakemuksia ja liitteitä tarvitse lähetellä eri osapuolille. Palvelu on helppokäyttöinen, ja opastaa hakijaa hakemuksen täytössä. Hakemusten laatu on parempi, jolloin niiden käsittely on helpompaa. Sähköinen asiointi vähentää puhelin- ja sähköpostitiedusteluja ja vapauttaa kunnan viranomaisten aikaa esimerkiksi vaativampiin neuvontatehtäviin.

Lupapiste toteutetaan osana ympäristöministeriön Asumisen ja Rakentamisen ePalvelut -palvelukokonaisuutta. Palvelukokonaisuus kuuluu valtiovarainministeriön Sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelmaan (SADe). Palvelun tuottaa Solita. Lupapiste valittiin Grand One 2015 -kilpailussa parhaaksi B2B-palveluksi.

Tulokset
 • Valtakunnallinen, sähköinen asiointipalvelu rakentamisen lupien hakemiseen
 • Kaikki aineistot suoraan sähköisessä muodossa kunnan järjestelmiin
 • Voidaan reaaliaikaisesti seurata lupa-asioiden ja hankkeiden etenemistä sekä muutoksia ja kommentteja
 • Lupien käsittelyajat lyhentyneet jopa 90 %
 • Säästää niin luvanhakijan kuin viranomaisen aikaa
 • Parantaa hakemusten laatua
 • Helppokäyttöinen
 • Aina auki: palvelee 24/7
Solitan rooli:
 • Suunnittelu
 • Toteutus
 • Palvelun tuottaminen, myynti ja kehittäminen
 • Ylläpito ja jatkuvat palvelut Solita Cloud Services

Suosittelija:

"Lupapiste mahdollistaa tehokkaamman ajankäytön, kun lupa-asioita voi hoitaa ajasta ja paikasta riippumatta. Tiedonkulku on parantunut."

Sari Valjakka - Rakennustarkastaja, Mikkelin kaupunki

Referenssi Case Lupapiste: lupien haku yhdessä osoitteessa
Lisätietoja: Siirry yrityksen profiiliin Siirry yrityksen kotisivulle
Tagit
Jos tarjontatagi on sininen, pääset klikkaamalla sen kuvaukseen
Tietohallinto
Toiminnanohjaus ERP
It-infrapalvelut
Käyttöliittymäsuunnittelu
Ohjelmistokehitys
Julkishallinto
Toteutustyö
Tuki- ja ylläpitotyö
sähköinen asiointipalvelu
Pinterest

Muita julkaisuja Solita Oy:lta

ite wikin digitalisaatio & innovaatiot blogimedia

Top 10 maailman parhaat ohjelmistot
Nouseva ohjelmistokehitystalo kasvaa yrityskaupoilla - Solidabis hankki palvelumuotoiluosaamista
Miten verkkopalvelu viedään onnistuneesti maailmalle?
Inbound-markkinointi: Hubspot jyrää Suomen johtavana markkinoinnin automaation teknologiana
Liiketoiminnan jatkuvuudenhallinta paranee paikkatiedon avulla
Moderni pilvipalvelu yhdistää kotimaisen konesalin, globaalin pilven ja co-locationin tietoturvalliseksi hybridiksi