10 syytä, miksi sinunkin kannattaa rekrytoida niitä "hyviä tyyppejä"

Tagit: HR, Ohjelmistokehitys, Pilvipalvelut / SaaS, Asiantuntijapalvelut, IT, Konsultointi, Valmisohjelmisto, Yrityskulttuuri, culturebasedhiring

post_image

Vietin syyskuussa viikon Piilaaksossa “innovaatioekskursiolla”. Lähdin tutustumaan Laakson meininkiin ja arvioimaan, löytyykö sieltä toisen yritykseni liikeidealle sijaa. Ihastuksekseni sain todeta, että saattaapa löytyäkin. Kyse on “hyvien tyyppien” rekrytoinnista. Oikeammin määriteltynä yrityskulttuuriin rekrytoimisesta.

Aika moni meistä yrittäjistä palkkaa tietyntyyppisiä osaajia, eikö vaan? Emme ehkä osaa määritellä, mistä aineksista se meidän ”hyvä tyyppimme” koostuu, mutta tiedämme, kun sellainen eteen tupsahtaa. Valitsemme mieluiten ”hyviä tyyppejä”, koska hyvä tyyppi on sellainen, jonka kanssa työskentely on yksinkertaisesti sujuvampaa ja tuottoisampaa. Kuka sitä nyt haluaa hankaloittaa omaa arkeaan ehdoin tahdoin. Yrittämisessä on itsessäänkin jo riittävästi vaikeuskerrointa.

Yrityskulttuuriin rekrytoitaessa valintakriteerimme sisältävät osaamisen ja kokemuksen rinnalla tiettyjä ominaisuuksia, jotka liittyvät palkattavalta henkilöltä odotettavaan käyttäytymiseen, asenteeseen, työskentelytyylin mukavuus- ja epämukavuusalueisiin. Mikä tärkeintä, näistä ominaisuuksista ei valinnan edessä tingitä.

Laaksossa tapaamani yrittäjät totesivat kuin yhdestä suusta palkkaavansa nimenomaan sellaisia tyyppejä, jotka innostuvat heidän yrityksensä missiosta ja visiosta ja palavat halusta kääntää kivet ja kannot mission ja vision saavuttamiseksi.

Kilpailu erityisesti tech-osaajista on tuolla puolen jorpakkoa sen verran raisua ja palkkatasot jo valmiiksi niin korkeat, ettei palkalla kannata kilpailla. Ainoa keino pitää hyvät tyypit koukussa on valita jo alkujaan sellaiset tyypit, jotka syttyvät sisäsyntyisesti yhteiselle asialle ja joita ei tarvitse ulkoisin keinoin motivoida lapioimaan rikkaa siihen yhdessä määritettyyn ristiin.

Hyvien tyyppien, eli yrityskulttuuriin rekrytointi yhdistää pitkälti kaikkia tuntemiani kasvuyrityksiä. Niistä huippumenestyneissä kasvuyrityksissä yrityskulttuuriin rekrytointi on niin keskeinen osa liiketoiminnan strategiaa, että mieluummin ollaan vaikka ilman kuin tehdään tässä kompromisseja.


10 syytä, miksi sinunkin kannattaa suosia yrityskulttuuriin rekrytointia

  • Yhteishenki ja yhdessä tekeminen on luontevampaa ja kaikille mieluisampaa.
  • Työtä tehdään yhteisen tavoitteen eteen, ei sooloillen. Kun oma tehtävä on tehty, kaveria autetaan spontaanisti, koska se on kaikkien yhteinen etu.
  • Ihmisten johtaminen on huomattavasti mieluisampaa. Vähemmän purnausta, enemmän ymmärrystä ja yhteistä iloa.
  • Koska missio ja visio ovat kristallinkirkkaat, päätöksenteko on kaikilla tasoilla mutkattomampaa ja huonojen päätöksiä tulee vähemmän.
  • Ryhmä painostaa mustat lampaat nopeasti ruotuun. Johtamisvastuu ei jää yksin esimiehelle.
  • Ilmapiiri on yleensä keskivertoa innostuneempi, kannustavampi ja positiivisempi.
  • Ihmiset tuottavat parempaa laatua ja ovat ylpeitä työnsä jäljestä ja saavutuksistaan.
  • Asiakkaat ovat tyytyväisempiä.
  • Kauppa käy, koska asiakkaat ostavat mieluummin yrityksiltä, jotka tuottavat parempia asiakaskokemuksia.
  • Houkutteleva työnantajamaine kasvaa kohisten ja alkaa toimia kärpäspaperin lailla. Rekrytointi helpottuu, koska oikeantyyppiset osaajat alkavat hakeutua yrityksen tutkaan.

Kirjoittaja: Susanna Rantanen
@RantanenSusanna
@CareerHeebo

Juttu on kirjoitettu Heebon blogiin lokakuussa 2014, ja julkaistu ensimmäisen kerran Yrittäjät-blogissa 29.9.2014. Alkuperäinen teksti on luettavissa täällä>>

Pinterest

Muita julkaisuja Heebo Oy Ltd:lta