Elämme mobiilipelien aikakautta. Mobiilipelit ovat 2010-luvun aikana nousseet tietokone- ja konsolipelien rinnalle varteenotettavaksi pelaamisen muodoksi, ja alalla ovat menestyneet myös suomalaisfirmat kuten Rovio ja Supercell.

Listasimme tuottavimmat mobiilipelit kautta aikojen.

Kaikkien aikojen eniten rahaa tuottanut mobiilipeli on vuonna 2013 julkaistu japanilainen Monster Strike, joka on tuottanut jo yli kahdeksan miljardia dollaria. Kyseessä on fysiikkapulmapeli, joka yhdistelee elementtejä strategiapeleistä, roolipeleistä ja yhteistyömoninpeleistä. Pelissä keräillään hirviöitä, joilla taistellaan. Monster Striken suosio on johtanut sen laajenemiseen muun muassa animesarjaksi ja elokuvaksi.

Monster Striken suosio on johtanut sen laajenemiseen muun muassa animesarjaksi ja elokuvaksi.

Myös toisella sijalla on japanilainen peli, vuonna 2012 julkaistu Puzzle & Dragons. Nimensä mukaisesti kyseessä on pulmapeli, jossa eri värisiä pallukoita yhdistelemällä taistellaan hirviöitä vastaan. Vuonna 2014 Puzzle & Dragons oli maailman ensimmäinen mobiilipeli, joka tuotti yli miljardi dollaria. Se oli pitkään maailman tuottavin mobiilipeli, kunnes Monster Strike kiilasi sen ohitse.

Kolmannella sijalla on kiinalaisen Tencent Gamesin Honor of Kings ja sen kansainvälisille markkinoille suunnattu versio Arena of Valor. Kyseessä on kolmannen persoonan online-moninpeli, jossa pelaajat kontrolloivat erilaisilla kyvyillä varustettuja hahmoja taisteluissa toisiaan vastaan.

Neljännellä sijalla on top10-listan ainoa suomalainen peli. Suomalaisen Supercellin huippusuosittu Clash of Clans on tuottanut yli kuusi miljardia dollaria. Vuonna 2012 julkaistussa pelissä kehitetään omaa kylää ja hyökätään toisiin kyliin.

Kymmenen kärjessä on myös muita monelle tuttuja pelejä, kuten Candy Crush Saga ja Pokémon Go. Pokémon Go muistetaan etenkin sen julkaisun aikaan vuonna 2016 nousseesta valtavasta kansainvälisestä hypestä, joka sai ihmiset eri puolella palloa vaeltelemaan ulkona kerättävien monsterien perässä. Vaikka hype on laantunut, on Pokémon Golla edelleen suuri pelaajakunta.

Valtaosa suosituimmista mobiilipeleistä on niin sanottuja free-to-play -pelejä, joissa sovelluksen lataaminen ja peruspeli ovat ilmaisia, ja pelin tuotot tulevat sen sijaan erilaisista maksullisista lisäominaisuuksista, joita kutsutaan mikrotransaktioiksi.

Valtaosa suosituimmista mobiilipeleistä on niin sanottuja free-to-play -pelejä, ja pelin tuotot tulevat sen sijaan erilaisista maksullisista lisäominaisuuksista.

Pelaaja voi mikrotransaktioilla ostaa itselleen vaikkapa lisää peliaikaa, pelin sisäistä valuuttaa, tarvikkeita tai “loot boxeja”. Loot boxit ovat yleinen, mutta kritiikkiä herättävä mikrotransaktioiden muoto, jossa pelaaja ei maksaessaan tiedä mitä boxista tulee saamaan. Loot boxit tuovat mieleen internetin pikakasinot, ja moni maa onkin pyrkinyt rajoittamaan niiden myyntiä rahapelilakeihin nojaten.

Listasimme alkuvuodesta maailman ladatuimmat mobiilisovellukset vuonna 2019. Vaikka mobiilipelit tuottavat valtavasti rahaa, ei niitä juurikaan näy ladatuimpien sovellusten listoilla, vaan näitä listoja dominoivat sosiaalinen media ja striimauspalvelut. Koronavirus on lisännyt mobiilisovellusten latausmääriä, joten oletettavasti myös mobiilipelaaminen on poikkeusoloissa kasvussa.

 

 

Lue myös Maailman ladatuimmat mobiilisovellukset vuonna 2019 ja Fortunen 10 nopeiten kasvanutta yritystä vuonna 2019.