Äänikirjat ja e-kirjat ovat tulleet jäädäkseen, eikä kirjamarkkina ole enää entisellään. Meidänkin perheessämme kaikki kuluttavat äänikirjoja – lapset mukaanlukien – eikä Bookbeat ole joutunut pudotusuhan alle, vaikka lähes jokainen vähänkään turha striimipalveluista on laitettu tauolle.

Kuluttaja, tai ainakin kirjojen suurkuluttaja, onkin ääni- ja e-kirjamarkkinan voittaja. Kohtuullisella kuukausimaksulla koko perhe saa käyttöönsä valtavan kirjaston – periaatteessa kaikki suomalaiset uutuuskirjat. 

Äänikirjapalveluiden hinnat selviävät Äänikirjoja.fi -sivustolta, joka listaa äänikirjojen kuukausihinnat, sekä ilmaisten kokeilujaksojen pituudet.

Äänikirjapalveluiden hinnat ja ilmaisten kokeilujaksojen pituudet

Koostimme oheiseen taulukkoon äänikirjapalveluiden sovelluskaupassa saamat arvosanat, hinnat, laitteiden määrän, joille sovelluksen voi asentaa, ilmaisen kokeilujakson pituuden, sekä hinnat. 

Tiedot on poimittu Äänikirjoja.fi -sivustolta 28.8.2023.

Äänikirjasovellusten ja -palveluiden vertailussa näkyy kova kilpailu asiakkaista. Lähes kaikkien alustojen lähtöhinta on pudonnut kymmenen euron tuntumaan. Lisäkäyttäjien lukumäärä määrittää usein palvelun lopullisen hinnan ja tässä kategoriassa palvelut myös eroavat toisistaan.

Äänikirjasovelluksista Bookbeat, Nextstory, Storytel, Elisa kirja ja Audible yltävät 4,5-4,6 / 5 arvioon Applen App Storessa. Podit-palvelu kärsii alemmasta 3,6 asiakasarvioista.

Kylmä faktaa on, että sovellusbisneksessä asiakasarviot ovat kaikki kaikessa, kun sovelluskauppaa läpikäyvä asiakas tekee ostopäätöstään. Elisa kirja olikin tehnyt merkittävän, noin yhden arvosanan hyppäyksen arvosteluissaan tämän artikkelin kirjoituksen ja julkaisun välillä pakottaen toimittajan muokkauksiin. Hyvä Elisa!

Myös ilmaisten kokeilujaksojen mitoissa on eroja. Nextory tarjoaa Äänikirjoja.fi:n mukaan peräti 35 päivän ilmaista kokeilujaksoa Bookbeatin ja muiden palveluntarjoajien tarjotessa 30 päivän eli kuukauden koejaksoa. Ainoana lyhyemmän kokeilujakson tarjoaa Podit-palvelu, joka kitsastelee tarjoamalla vain 14 päivän ilmaisen jakson.

Jos kuluttaja jaksaa kierrättä luottokorttia palvelusta toiseen ja muistaa lopettaa kokeilujakson ennen sen päättymistä, tarjolla on siis kuukausikaupalla ilmaisia äänikirjoja. 

Äänikirjat jyräävät – kirjailija kärsii

Äänikirja-aikakauden surullinen puoli on kirjailijan köyhtyminen.

Audio- ja e-kirjojen suosion myötä teokset kyllä tavoittavat suurempia yleisöjä, mutta samalla kirjailijoiden kokonaisansiot heikkenevät.

Trendi käy ilmi Suomen Kirjailijaliiton tekijänpalkkioselvityksestä 2022, jossa selvitettiin liiton jäsenille maksettuja palkkioita vuoden 2021 kirjamyynneistä. Kyselyssä tiedusteltiin myös kustannussopimuksien palkkioprosentteja sekä sitä, miten myynnit oli kirjailijan saamissa tilityslaskelmissa eritelty.

Uskomatonta kyllä, äänikirjasta kirjailijalle maksettava rahamäärä oli lähes 80 prosenttia pienempi kuin vastaavan painetun kirjan tuotto, eli keskimäärin vain 0,71 euroa teokselta!

“Asiallinen ja reilu ansaintalogiikka ei ole vielä kehittynyt kirjailijalle riittävällä tavalla”

”Äänikirjamarkkinat ovat uudet ja Suomi kehityksen etujoukoissa. Asiallinen ja reilu ansaintalogiikka ei ole vielä kehittynyt kirjailijalle riittävällä tavalla”, toteaa Kirjailijaliiton puheenjohtaja Ville Hytönen selvityksestä kertovassa tiedotteessa.

”Tekijän osuus on kohtuuttoman pieni. Äänikirjoja myytiin kaksinkertainen määrä painettuun nähden, silti tuloa oli vain kolmasosa verrattuna painettuun”, kuvaa yksi kyselyyn vastannut kirjailija tilannetta.

Painettu kovakantinen kirja tuotti kirjailijalle vuonna 2021 keskimäärin 3,31 euroa per myyty kappale. Printtikirjan tekijänoikeuskorvauksien taso on melko vakiintunut ja vaihtelee vuoden 2020 kyselyn tavoin vastanneilla yleisimmin 20–25 prosentin välillä.