Haastattelimme Netum Oy:n Jeremy Gehleniä syistä, miksi hän päätyi IT-alalle – ja minkä takia hän ei vaihtaisi siltä pois. Gehlenin mukaan it-alan monialaiset työtehtävät voivat tarjota luovalle henkilölle tavan ilmaista itseään. 

Monipuolisesta taustasta lapsuuden harrastukseen

Kanadassa syntynyt Jeremy Gehlen on elämänsä aikana ehtinyt kokeilemaan useita eri aloja ennen IT-alalle päätymistä. Ensiksi hän kouluttautui Kuopiossa ravintolakokiksi, kokeili puualaa, ja lopulta suuntasi Lahteen ja kouluttautui sisustusrakentaja-artesaaniksi. 

Vaikka Gehlen kokeili monia aloja, hänellä säilyi aina lapsuudessa alkanut kiinnostus tietokoneita kohtaan. Hän päätti hakea Helsinki Business Collegeen koodauslinjalle – ja on ollut samalla polulla siitä lähtien. 

“Koska olin pienestä asti ollut kiinnostunut pelien rakentamisesta ja esimerkiksi musiikin tekemisestä tietokoneella, aloin pohtia, pitäisikö harrastuksesta tehdä työ”, Gehlen kuvailee. 

“Aloin pohtia, pitäisikö harrastuksesta tehdä työ”

Gehlen aloitti työskentelemään suomalaisessa IT-palvelutalo Netum Oy:ssä vuonna 2020. Hän työskentelee yrityksessä ohjelmisto- ja UX-suunnittelijana. 

Netum auttaa asiakkaitaan kehittämään digitaalista liiketoimintaansa olemassa olevaa IT-varantoa hyödyntäen. Yhtiö aloitti toimintansa vuonna 2000, minkä jälkeen se on kasvanut voimakkaasti. Nykyään Netum toimii kuudella eri paikkakunnalla ja työllistää noin 260 osaajaa. 

Työn mielekkyys luovuudesta ja haastavuudesta

Miksi Gehlen päätti jäädä IT-alalle kaikista kokeilemistaan aloista? Vaikka luovaa kokemusta hänen taustastaan löytyy, Gehlen kokee, että IT-alalla hän pääsee toteuttamaan luovuutta kaikista eniten. 

Gehlen on lapsesta asti ollut utelias ympäröivästään maailmasta, ja pohtinut, miten kaikki on saatu näyttämään siltä kuin ne ovat. 

“Olen aina saanut energiaa ja intoa kaikesta näyttävästä”, Gehlen toteaa.

IT-alalla Gehleniä kiinnostaakin erityisesti modernien käyttöliittymien rakentaminen, sillä näissä projekteissa hän kokee pääsevänsä itse toteuttamaan samanlaisia käyttöliittymiä kuin mitä hän ihaili lapsena. 

Gehlen on päässyt tekemään luovia projekteja Netumilla. Työpaikassaan hän ilmoitti jo aikaisessa vaiheessa, että pitää kaikesta luovasta ja ottaa mielellään haasteita vastaan. Hän onkin tätä kautta päässyt mukaan mielenkiintoisiin projekteihin, joissa hän on päässyt harjoittamaan visuaalista silmäänsä ja haastamaan itseään.

Gehlen kertoo olleensa mukana esimerkiksi fronttikoodausprojekteissa, joissa toteutetaan koodia piirretyistä kuvista. Tämä on hänen mukaansa sekä luovaa että haastavaa: projektissa täytyy tehdä pikselin tarkkaa työtä, jotta koodilla tuotettu lopputulos saadaan näyttämään yhtä hyvältä kuin suunniteltu ja piirretty versio. 

Gehlen arvostaakin IT-alassa työtehtävien haasteellisuutta, ja sitä, että hän pääsee oppimaan aina uutta. 

“Koodarihan ei koskaan ole valmis, vaan aina on jotain opittavaa”, Gehlen toteaa.

Rohkaiseva työyhteisö sai jäämään alalle 

IT-alalle jäämiseen on vaikuttanut Gehlenin mukaan myös nykyisen työpaikan kannustava ilmapiiri. Hän kertoo, että yksi parhaimmista puolista työpaikassaan on työkaverit ja -ympäristö. 

“Netumilla on hyvä meininki ja matala organisaatio. Luotamme ihmisiin ja haluamme että meillä on mukavaa olla töissä”, Gehlen kuvailee. 

Netumin design-tiimissä on Gehlenin mukaan paljon eri-ikäisiä ihmisiä erilaisista taustoista, mutta työntekijöiden arvoa ei mitata työkokemuksen määrällä. Esimerkiksi myös tiimin esihenkilö on hänen mukaansa tasavertainen kollega muiden kanssa. 

Netumilla kaikille työntekijöille on tärkeää myös se, ettei ketään jätetä missään tilanteessa yksin, vaan apua saa aina. Yrityksen pyrkimyksenä on ollut luoda yhteisöllinen ja rento ilmapiiri työntekijöiden keskuuteen, ja tässä on Gehlenin mukaan onnistuttu.

“Tavoitteenamme on kehittyä alan halutuimmaksi työnantajaksi – henkilöstömme toiveita ja ideoita kuunnellen”, Gehlen kuvailee. Onnistumista työviihtyvyydessä vihjaa se, että Netumilla henkilöstön vaihtuvuusprosentti on hänen mukaansa hyvin pieni. 

Vaikka Gehlen on vaihtanut alaa monta kertaa elämänsä aikana, hän ei tällä hetkellä näe vaihtavansa IT-alalta pois.

“Olen niin tottunut nykyiseen työhöni, siinä oppimiseen ja itseni haastamiseen, että olisi vaikeaa ajatella olevani toisaalla töissä”, Gehlen kertoo ja toteaa: “Tekisin varmaan IT-alan hommia harrastuksena, joten miksei työksikin.”

Gehlen on ollut tyytyväinen valintaansa, ja kertoo rohkaisseen myös ystäviään harkitsemaan IT-alaa. Hänen mukaansa ala on aiemmin mainittujen syiden lisäksi hyvä siitäkin syystä, ettei työt lopu koskaan. 

“Teknologia ei koskaan kuole: se kasvaa ja tuo mukanaan lisää opittavaa”, Gehlen lopettaa.netum.fi

Netumin Ite wiki -profiili