Kumpi on parempi markkinapaikka asunnon myymiseen ja vuokraamiseen, Etuovi ja Vuokraovi vai Oikotie? Sikäli vastauksella ei ole väliä monelle asuntoaan myyvälle, että kaikki kiinteistövälittäjät julkaisevat myynti-ilmoituksensa kummassakin palvelussa.

Sitä, miksi niin moni on valmis luovuttamaan asuntonsa myyntiin kiinteistövälittäjälle on sinänsä vaikea ymmärtää, myynti-ilmoituksen tekeminen ja esittelyjen pitäminen kun on helppoa ja välityspalkkioiden ollessa jopa kymmeniä tuhansia euroja. Asunnon omistajat myös tuntevat kohteet yleensä paremmin kuin välittäjä, joka joutuu lunttaamaan isännöitsijäntodistuksesta viimeaikaisetkin remontit. Se täytyy tosin sanoa, että kiinteistövälittäjien hyödyntämä digitaalisen asuntokaupan palvelu DIAS on suorastaan loistava tarjousprosessin läpivientiin.

Asuntojen myynti-ilmoituksia Oikotiellä.

 

Myös moni yksityisesti asuntoaan myyvä tai vuokraava luottaa molempiin palveluihin. Etuovi ja Oikotie ovat tavallaan luoneet täydellisen kahden yrityksen monopolin: miltei kukaan asuntoaan myyvä ei uskalla olla poissa jommalta kummalta alustalta. Helposti mieleen hiipii ajatus, että juuri se oikea ostaja tai vuokraaja saattaa olla sillä väärällä puolella markkinaa tutkimassa. Samaan aikaan ostajat todennäköisesti tutkivat molempia palveluita siinä pelossa, että missaavat juuri sopivan kohteen. Näin ainakin me teimme asuntoa ostaessamme.

”Etuovi ja Oikotie ovat tavallaan luoneet täydellisen kahden yrityksen monopolin”

Etuovi ja Oikotie ovat selvästikin sopineet kaikessa hiljaisuudessa sopivan myynti-ilmoituksen hinnan palveluissaan. Yksityiselle asunnon myyjälle se on 149 euroa rajattomalla ilmoitusajalla.

Vuokrapuolella hinnoissa onkin sitten eroa.

Asunnon vuokraamisessa selvä voittaja

Lähdin kirjoittamaan tätä artikkelia siksi, että olen sekä myynyt että vuokrannut asuntoa tämän vuoden sisällä molemmissa palveluissa.

Vuokrausprosessissa löytyi myös selkeä voittaja, se on Oikotie. Oikotiellä asunnon vuokrailmoituksen jättäminen on ilmaista siinä missä Vuokraovella ilmoittamisesta pitää maksaa 70 euroa. Ilmoitukset ovat voimassa kaksi kuukautta.

Maksullisuudestaan huolimatta Vuokraovi hävisi kiinnostuneiden vuokralaisten tuottamisessa Oikotielle. Sain Oikotieltä useita yhteydenottoja, joista yksi sitten johti vuokrasopimuksen tekoon.

Vuokraovesta sain yhteydenottoja nolla kappaletta.

Asunnon myynnissä voittaja on…

Mikä on tilanne asunnon myynnissä? Viekö Oikotie Etuovea sielläkin kuin pässiä narussa?

Totuus on, että en ole myynyt asuntoa vielä tarpeeksi pitkään päästäkseni julistamaan voittajan. Päivitän ilmoitustilastoja ja yhteydenottoja tähän artikkeliin, kun dataa alkaa kertyä.

Kumpikin palvelu tarjoaa helppokäyttöisen ja toimivan käyttöliittymän ilmoitusten julkaisemiseen ja asuntomarkkinan kartoittamiseen. Kaikki ostajan kannalta tärkeimmät tiedot, kuten kuvat ja hintatiedot saa selville toimivilta esittelysivuilta. Jos asunnon ostajan saa kumman tahansa ilmoituksen äärelle, tarvittava tieto kyllä välittyy varmasti, kunhan ilmoitus on täytetty laadukkaasti.

Etuovella törmäsin kuitenkin selkeään bugiin, joka on suorastaan raivostuttava. Myyn asuntoa Taka-töölössä, joka löytyy myös Etuoven aluevalikosta asuntoa etsiville käyttäjille.

Myynti-ilmoitusta täyttäessä Taka-töölö ei kuitenkaan löydy mahdollisten alueiden listalta! Näin ollen asunnon listaaminen oikeaan kategoriaan ei onnistu lainkaan, vaan sen saa näkymään vain geneerisemmässä ”Töölö”-kategoriassa, joka listaa sekä Etu- että Taka-töölön asunnot.

Oikotie hoitaa tämän asian suoraan listaamalla asunnot sekä ”Taka-töölö” että ”Töölö” -kategorioihin.

Palaute asiasta on annettu ja jään odottamaan bugin korjausta, ilmoitusdataa, sekä yhteydenottojen määrää. Ne ilmestyvät muutaman kuukauden sisään tähän artikkeliin.

Silloin selviää kokonaisuudessaan ainakin yhden miehen näkemys siitä, kumpi on parempi, Etuovi, vai Oikotie.