Ite wikin ohjelmistoa on kehitetty syksyn mittaan merkittävästi ja uudistukset on nyt päästy julkaisemaan. Kehitystyöt parantavat alustan hakukoneoptimointia ja tietoturvaa, sekä takaavat alustan jatkuvuuden pitkälle tulevaisuuteen.

Suuri osa uusista kehityksistä on käyttäjille näkymättömiä, joten avaan niitä tiiviisti tässä bloggauksessa. 

Myös Ite wikiin osoittavien linkkien määrä on jatkanut kasvuaan. Alustalle osoittaa tällä hetkellä jo yli 300.000 ulkoista linkkiä.

Profiilisisältöjen latautuminen kerralla parantaa SEO:ta

Ite wikin profiilit ja kaikki sivut, jotka sisältävät profiilisisältöjä on uudistettu tekniseltä toimivuudeltaan. Uudistuksen jälkeen profiilien lisäksi esimerkiksi avattujen referenssien ja tarjontojen alle tulevat sisällöt latautuvat yhdellä kertaa.

Ajaxilla toteutettu latautumistoiminto on ollut jo aiemmin niin nopea, että sitä on ollut mahdoton erottaa ihmissilmällä. Google on kuitenkin nostanut Cumulative Layout Shiftin (CLS) eli joillain verkkosivuilla tapahtuvan jälkivälähdyksen merkitystä algoritminsa kriteereissä. Näin ollen pienikin viive sisältöjen latautumisessa täytyi eliminoida. 

Google Search Console kertoo verkkosivujen kehittäjille sivujen teknisestä toiminnasta ja mahdollisista kehityskohteista.

 

CLS:n nostaminen tikunnokkaan Googlen toimesta on sinänsä paikallaan: jokainen internetin käyttäjä tietää miten ärsyttävää on, kun olet alkanut selaamaan verkkosivua ja kenties jo painamassa linkkiä tai painiketta, kun sivu lataa uutta sisältöä ja hyppää täysin uuteen asemaan. Pahimmassa tapauksessa käyttäjä klikkaa itsensä täysin väärälle sivulle.

Valtava kehitystyö kosmeettisen muutoksen aikaansaamiseksi kirpaisi, mutta koska Google on kuningas laadukkaan liikenteen luonnissa, asia täytyi ottaa työn alle ja niin uudistimme profiilisisältöjä sisältävien sivujen toiminnan kokonaan. 

Näin ollen Ite wiki on nyt uudistettu siten, että sivu lataa kaiken sisällön aina yhdellä kertaa – aiemmin latauksessa saattoi kestää 0,1 tai joskus jopa 0,25 sekuntia.

Sivujen toimintaa voi testailla esimerkiksi klikkaamalla itsensä it-yrityshakuun ja sieltä jonkin käyttäjäyrityksen profiiliin, tai avaamalla jonkin referenssin referenssihausta.

Sinänsä erikoista, että nimenomaan monet suuren volyymin verkkomediat ja myös Twitter tuntuvat kärsivän Cumulative Layout Shiftistä. Varsinkin mainosten latautuminen laittaa sivut usein pomppimaan ja välähtelemään. 

Jos ja kun Google sakottaa kasvavasti CLS:stä, tämä voi tarkoittaa monelle medialle verkkosivujen tekniikan uudistamista, mikä voi käydä kalliiksikin. Esimerkiksi Helsingin Sanomat tuntuu pikatestissä nytkähtävän todella pahasti vielä hetki sivuille siirtymisen jälkeen, mikä todella vaikuttaa käyttökokemusta heikentävästi.

Uusi palvelin

Ite wiki on siirretty myös uudelle palvelimelle, mikä oli pakollista, sillä alustan sisällön määrä kasvaa merkittävää vauhtia. 

Uusi palvelin nopeuttaa Ite wikin tekniikkaa ja parantaa näin ollen käyttäjäkokemusta, sekä edistää Googleoptimointia.

PHP7 > PHP 8

Ite wiki on kehitetty PHP:llä ja ohjelmointikielen seitsemäs versio on tullut tiensä päähän, joten vaihto kasiin oli väistämätön. 

PHP 8 lupaa useita parannuksia ohjelmointikieleen.  “PHP 8.0 is a major update of the PHP language. It contains many new features and optimizations including named arguments, union types, attributes, constructor property promotion, match expression, nullsafe operator, JIT, and improvements in the type system, error handling, and consistency”, PHP:n verkkosivut tiedottavat

Verkkopalvelut, jotka nojaavat edelleen PHP seiskaan ovat pakotettuja toteuttamaan vaihdoksen myös tietoturvasyistä. 

Ite wikiin osoittavien ulkoisten linkkien määrä jatkaa kasvuaan

Ulkoiset linkit ovat kattavan ja laadukkaan sisällön ohella kaikista tärkein tekijä verkkosivujen hakukoneoptimoinnin kannalta. Ite wikiin osoittavien linkkien määrä jatkaa kasvuaan.

Tällä hetkellä Ite wikiin osoittaa yli 300.000 ulkoista linkkiä muilta verkkosivuilta.

Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki Ite wikiä hyödyntävät it- ja ohjelmistoyritykset saavat alustasta entistä suurempaa arvoa sekä it-hankkijoita tavoittamalla, että omien verkkosivujensa hakukoneoptimoinnin kannalta.