Yksisarviset vievät Suomea maailmankartalle

Yksisarvisiksi kutsutaan miljardin dollarin arvon ylittäviä kasvuyrityksiä. Tällaisten yritysten kasvu on eksponentiaalista ja ne saattavat saavuttaa satojen, jopa tuhansien prosenttien kasvun vuodessa. Tunnetuimpia kansainvälisiä yksisarvisia on olleet esimerkiksi Uber, Airbnb ja Klarna. 

Myös Suomesta nousee kansainväliseen mediaan vuosittain lukuisia kasvutarinoita. Yritykset, kuten Rovio ja Supercell, olivat ensimmäisiä suomalaisia unicorn-tason saavuttaneita menestystarinoita. Tämän jälkeen joukkoon ovat liittyneet muun muassa Wolt, Aiven ja Swappie. 

Lukuisten menestystarinoiden ansiosta Suomi on jo onnistunut vakiinnuttamaan paikkansa yksisarvisten synnyinmaana – eikä asema ole heikentymässä. Kasvuyrityksiä tukevan Starian toimitusjohtaja Artti Aurasmaa näkee suomalaisten startup-yritysten tulevaisuuden valoisana.

’’Suomalaisilla startup- ja kasvuyrityksillä on kaikki edellytykset menestyä kansainvälisessä kilpailussa. Sitä varten tarvitaan kuitenkin rohkeutta erikoistua ja kykyä kasvaa oman alansa parhaaksi”, Aurasmaa toteaa.

Staria lupaa asiakkailleen kasvua edistäviä ratkaisuja 

Staria tarjoaa liiketoimintaratkaisuja kasvuyrityksille sekä Suomessa että ympäri maailmaa: kansainväliset talouspalvelut ovat saatavilla jo yli neljäänkymmeneen maahan. Staria on työskennellyt jo pitkään unicorn-luokan asiakkaiden kanssa, joihin lukeutuvat esimerkiksi Wolt, RELEX Solutions ja Smartly.io.

Aurasmaa näkee menestyksekkäiden kasvuyritysten saavutusten olevan monien asioiden summa. Hän pitää kuitenkin suurimpina avaintekijöinä ydintekemiseen keskittymisen ja sopivien kumppanien löytämiseen panostamisen. Staria auttaa yrityksiä priorisoimaan nämä osa-alueet toiminnassaan.

Yrityksen kasvua tukee ydinosaamiseen keskittyminen ja oikeiden kumppaneiden löytäminen

”Olemme omalta osaltamme mahdollistaneet sen, että asiakkaamme ovat voineet keskittyä kasvuun, eikä heidän ole tarvinnut murehtia hallinnon pyörittämistä. Näen, että parhaimmillaan olemme olleet kasvun navigaattori samalla, kun asiakkaat ohjaavat omia tähtirakettejaan”, Aurasmaa kuvailee.

Moni yrityksen palveluita hyödyntänyt asiakas on onnistunut raivaamaan tiensä kansainvälisille markkinoille – eikä Staria usko tämän olevan sattumaa. Menestymiseen ei ole olemassa tiettyä oikeaa kaavaa, mutta löytyy kuitenkin keinoja, joiden avulla yritys pystyy parantamaan mahdollisuuksiaan menestyä kansainvälisesti. 

 

artti aurasmaa staria

Starian toimitusjohtaja Artti Aurasmaa

Ketterästä pohjasta kasvavaan yritykseen

Staria suosittelee kansainvälisiä kasvuyrityksiä valitsemaan NetSuite-liiketoiminta-alustan kasvunsa tueksi. Artti Aurasmaan mukaan pilvipohjainen NetSuite-ERP korvaa useita erillisiä järjestelmiä tehden liiketoiminnasta ketterämpää ja tehokkaampaa. NetSuite auttaa käsittelemään suuria määriä raportointiprosesseja ja parantaa kannattavuutta vähentämällä manuaalista työtä. 

Aurasmaa uskoo, että back office -funktioiden on oltava kunnossa kasvua tavoitellessa. Kun perusasiat ovat kunnossa, kasvuun keskittyminen on yritykselle helpompaa. Lisäksi järjestelmien on oltava skaalautuvia, jotta ne pystyvät vastaamaan kasvun myötä jatkuvasti uusiutuviin vaatimuksiin. 

Koska NetSuite on skaalautuva järjestelmä, joka tehostaa back office -toimintoja, sen hyödyt asiakkaille ovat Starian mukaan merkittäviä. Valtaosa kansainvälisistä kasvuyrityksistä onkin valinnut NetSuiten kasvunsa tueksi. Kun pohja on vakaa, yrityksen on merkittävästi helpompaa suunnitella kasvua. 

Starian toimitusjohtaja kuitenkin muistuttaa myös, että asenteet kasvua kohtaan auttavat pitkälle.

”Kannustan kasvuun tähtääviä yrityksiä ajattelemaan isosti ja luottamaan omaan osaamiseensa. Suomessa on korkean luokan teknologia- ja palveluosaamista, suotta olla vaatimaton. Muistuttaisin myös, että ei tarvitse tehdä kaikkea itse ja yksin. Etsi oikeat kumppanit ja keskity omiin vahvuuksiin ja voit saada ihmeellisiä asioita aikaiseksi”, Aurasmaa summaa.

 

staria.com

Starian Ite wiki -profiili