Viasatiin kohdistettu hyökkäys johti haittoihin ympäri Eurooppaa

Euroopan Unioni on syyttänyt Venäjää kyberhyökkäyksestä virallisessa lausunnossaan tiistaina 10.5.2022, uutisoivat NBC ja BBC. Internet-satelliittiyhtiö Viasat havaitsi eurooppalaisissa verkoissaan häiriöitä samana päivänä, kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta. Tiedotuksen mukaan hyökkäyksen ensisijaisena kohteena oli Ukrainan armeija.

Viasat tarjoaa satelliittilaajakaistaa kaupallisille ja sotilasasiakkaille. Yhtiön mukaan hyökkäys katkaisi palvelun kymmeniltä tuhansilta laajakaista-asiakkailta ympäri Eurooppaa. 

”Kyberhyökkäys aiheutti viestintäkatkoja ja häiriöitä Ukrainan viranomaisille. Lisäksi hyökkäys aiheutti häiriöitä yrityksissä ja käyttäjissä lukuisissa EU:n jäsenvaltioissa”, EU kirjoitti virallisessa lausunnossaan.

Viasatin mukaan kymmeniä tuhansia päätteitä vaurioitui korjauskelvottomaksi hyökkäyksen seurauksena. Tilanne häiritsi myös tuhansien eurooppalaisten tuuliturbiinien toimintaa. Ydinverkkoinfrastruktuuri ja itse satelliitti säilyivät hyökkäyksestä vahingoittumattomina.

Kyberhyökkäykset sotilaallisiin kohteisiin katsotaan reiluksi peliksi sodassa olevien maiden välillä. Länsimaat ovat kuitenkin huolissaan tilanteesta, jossa paikalliseen konfliktiin liittyvät kyberhyökkäykset leviävät siviiliinfrastruktuuriin.

Hyökkäyksen alkuperä ei tullut Euroopan valtioille yllätyksenä

Iso-Britannia julkaisi oman lausuntonsa tukemaan EU:n väittämää. Britannia kertoo omassa tiedotteessaan Venäjän olleen useiden kyberhyökkäysten takana Ukrainaa vastaan. Hyökkäyksiin on tiedotteen mukaan kuulunut verkkosivustojen turmeleminen ja haittaohjelmien käyttöönotto.

Viranomaiset ympäri maailmaa ovat pitkään uskoneet Venäjän olleen hyökkäyksen takana. Asiaa ei ole kuitenkaan voitu nostaa julkisuuteen puutteellisen todistusaineiston vuoksi. Nyt EU:n, Britannian, Yhdysvaltojen ja muiden liittolaisten yhteinen ilmoitus vahvistaa pitkään jatkuneet epäilyt. 

 

Kuva: Euronews