Elon Musk on tehnyt merkittävän investointitarjouksen Twitterille, raportoi BBC artikkelissa. Elon Musk teki yllätystarjouksen Twitterille kertomalla maksavansa 54,20 yhdysvaltain dollaria osakkeelta. Tämä arvottaisi Twitterin koko arvon noin 40 miljardiin dollariin. 

Musk on kommentoinut tarjoustaan toteamalla hinnan olevan korkea, ja että “Twitterin omistajat rakastaisivat” toteutunutta kauppaa. Musk vetosi myös yhtiön hallitukseen toteamalla, että mikäli he päättäisivät torjua tarjouksen, lopullinen päätösvalta täytyisi jättää osakkeenomistajille. 

”He omistavat yrityksen, ei hallitus”, Musk kirjoitti twitterissä. Hänen mukaansa hallitus ei voisi mitenkään puolustella päätöstä jättää äänestyksen toteuttamatta.

Musk on kasvattanut Twitterin omistustaan hiljaisuudessa. Hän ei oli pitänyt salassa omaisuutensa suuruutta ennen kuin hän omisti liki 10% Twitterin osakkeista. Jätettyään tarjouksen Musk kertoi myyvänsä mittavan omistuksensa, mikäli kauppa ei toteudu. 

”Tämä ei ole uhka”, Musk kommentoi ja perusteli vaatimustaan: “Tämä ei yksinkertaisesti ole hyvä sijoitus ilman tarvittavia muutoksia.” 

Muskin toimet on arvioitu vihamieliseksi yritysvaltaukseksi. Hän pyrkii toimillaan saavuttamaan määräävän aseman yhtiössä samalla, kun yhtiön hallitus on avoimesti vastustanut kauppaa. 

Kysymys tarjouksen lainmukaisuudesta

ABC News raportoi, että Muskin tarjous on herättänyt keskustelua muun muassa kaupan lainmukaisuudesta. New Yorkin liittovaltion tuomioistuimeen on esitetty valitus, jonka mukaan Musk on rikkonut lakia, sillä hän ei ole tiedottanut tarpeeksi omistuksensa kasvattamisesta.

Valitus viittaa lakisääteiseen määräaikaan, jonka mukaan sijoittajan täytyy kertoa julkisuuteen, kun on kerännyt 5 prosentin osuuden yrityksestä. Lain mukaan Muskin olisi täytynyt tiedottaa omistuksestaan maaliskuun 14. päivään mennessä, jolloin hän oli kerryttänyt omistukseensa 5% Twitterin osakkeista. 

Tiedotus omistuksesta tehtiin kuitenkin vasta 4. huhtikuuta, jolloin Musk oli onnistunut jo lähes tuplaamaan omistuksensa 9 prosenttiin. Oikeudenkäynnin mukaan tämä strategia loukkasi vähemmän varakkaita sijoittajia, jotka myivät osakkeita yhtiöstä kaksi viikkoa ennen kuin Musk myönsi omistavansa merkittävän osuuden.

Twitter ryhtynyt vastatoimiin

Twitter ei ilahtunut Muskin tarjouksesta, minkä vuoksi yhtiön hallitus on päättänyt ryhtyä vastatoimiin valtauksen pysäyttämiseksi. 

Reutersin mukaan Twitterin hallitus on hyväksynyt perjantaina 15.4. “myrkkypilleriksi” kutsutun järjestelyn, jossa Twitter tarjoaa valtausta vastustaville osakkeenomistajille mahdollisuuden ostaa yhtiön osakkeita alennettuun hintaan. Järjestely tapahtuu, mikäli jokin Twitterin ulkopuolinen taho onnistuu hankkimaan vähintään 15 prosentin osuuden yhtiöstä.

Hallituksen vastatoimi nostaisi Muskin suunnitelman hintaa merkittävästi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että vastatoimiyritykset tekisivät valtauksesta mahdottoman. Toistaiseksi onkin vaikea arvioida, pysyykö Musk tarjouksessaan toimista huolimatta.