Vaikka näitä sanoja ei saisi käyttää Venäläisessä mediassa, niin Venäjä on hyökännyt Ukrainaan. Ehkä parempi olisi todeta, että Putin on hyökännyt Ukrainaan, sillä monet venäläiset sotilaatkin on pidetty pimennossa siitä, mihin heidät on lähetetty.

Ukraina tuntuu olevan viestinnällisessä sodassa voitolla 100-0, ei vähiten urhoollisen ja someajan viestinnän hallitsevan presidenttinsä Volodymyr Zelenskyn ansiosta. Mutta miten välittää tietoa Venäläisille, joiden viestimet ovat Putinin tiukassa otteessa?

Yksi cybersodankäynnin keinoja on ollut kehittää vaihtoehtoisia tiedonvälityskanavia, joilla levittää tietoa tilanteen todellisesta tilasta ja sodan kauheuksista Venäläisille.

Hakkerit, kuten hakkeriverkosto Anonymouksen jäsenet, ovat kehittäneet kekseliäitä tapoja kiertää Putinin mediasensuuri ja välittää tietoa suoraan Venäläisille.

Automoituja puhelinsoittoja ja mahdollisesti miljoonia tekstiviestejä lähetetty

Aktivistiryhmä ILIT300 on kehittänyt ”puhelinpommitus” -ohjelmiston, joka soittaa ennalta nauhoitettuja puheluita venäläisiin numeroihin cyber- ja kryptouutisiin keskittyvä The Cryptosphere uutisoi.

Yhdellä nauhoista Ukrainan presidentti Zelensky sanoo: “Hi, I’m Ukrainian President Volodymyr Zelensky. My country has never attacked yours. I’m asking you to take your sons back.”

ILIT300 julkaisi Youtubessa videon, joka näyttää osan Ukrainalaisten Hacktivistien kehittämästä koodista:

 

Myös hakkeriryhmittymä Squad303 on kehittänyt perinteistä viestintäkanavaa hyödyntävän keinon Venäjän mediasensuurin murtamiseen.

Heidän kehittämänsä sivuston https://1920.in/ välityksellä kuka tahansa pääsee lähettämään tekstiviestejä suoraan venäläisten ihmisten puhelimiin.

Sivusto tarjoaa valmiiksi puhelinnumeroita ja erilaisia ytimekkäitä viestejä niihin lähetettäväksi kyrillisin kirjaimin.

Kun kokeilin viedä ensimmäisen tekstin Google-kääntäjään, sen viesti kuului seuraavasti: ”Hyvät venäläiset, medianne sensuroidaan. Kreml valehtelee. Ota selvää Ukrainasta ilmaisesta Internetistä ja Telegram-sovelluksesta. On aika kaataa diktaattori Putin!”

1920.in mahdollistaa kenelle tahansa tekstiviestien lähettämisen venäläisten puhelimiin. Kuva 1920.in -verkkosivulta.

 

 

Vaikka osa käyttäjistä raportoi Twitterissä vaikeuksista saada viestejä menemään läpi, käyttäjät raportoivat myös viestitelleensä venäläisten kanssa. Nimimerkki @titancrawford1 kertoi lähettäneensä jo yli 200 viestiä ja esitteli kuvankaappauksia venäläisten kanssa käymistään keskusteluista.

Sama käyttäjä demonstroi videon keinoin viestin lähettämisen helppoutta:

 

Squad303 viestitti jo yli viiden miljoonan tekstiviestin lähetetyn palvelun avulla. Todellisuudessa lukeman lienee kopioitujen puhelinnumeroiden ja tekstien määrä, sillä ryhmittymällä tuskin on käytössään konstia yksityishenkilöiden tekstiviestien seuraamiseen.

 

Joka tapauksessa molemmat esimerkit osoittavat kekseliäisyyttä ja joukkoistavat samalla viestinnän kuluja laajemmalle joukolle.

Televisiolähetysten ja striimauspalveluiden kaappaus

Kenties näyttävimpiä hakkerointeja Ukrainan sodassa ovat olleet televisiolähetysten, sekä striimauspalveluiden sisältöjen kaappaukset.

Hakkeriryhmä Anonymous ilmoitti Twitter-tilillään kaapanneensa venäläisten striimauspalveluiden Winkin ja lvi:n, sekä tv-kanavien Russia 24, Channel one ja Moscow 24 lähetykset ja välittäneensä niille todellista tietoa Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

Anonymouksen julkaisemalla videolla näkyy kaapattu televisiolähetys, joka välittää oikeaa kuvaa Ukrainan tilanteesta.

 

Jos kaappaus on onnistunut, kuten video näyttää, se on merkittävä voitto propagandasodassa. Venäläisten pääuutiskanava on nimittäin edelleen televisio, joka on Putinin hallinnon tiukassa valvonnassa.

Anonymous viestitti Twitterissä myös kaapanneensa yli neljänsadan valvontakameran kuvan ja välittäneensä niiden päällä tietoa Venäjän hyökkäyksen tuhoista.

 

”Putin is killing children” ja ”352 Ukraine civilians dead” kaapatut valvontakamerakuvat viestittivät.

Putin häviää cyber- ja viestintäsodan

Samaan aikaan kun Venäjän ote paikallisista medioista ja mielenosoittajista kiristyy, yksi asia on varma.

Putinia ei pelätä maailmalla, vaan yksityishenkilöiden armeija on käynnistänyt cyber- ja viestintäsodan Venäjän sotatoimia vastaan.

Jo nyt on selvää, että Putin häviää Cyber- ja viestintäsodan.