IBM on päättänyt luopua Watson Health -yksikön omaisuudestaan 1 miljardin dollarin edestä, raportoi Bloomberg 21.01.2022 julkaistussa artikkelissa. Myyntisopimus on solmittu sanfranciscolaisen pääomasijoitusyhtiö Francisco Partnersin kanssa.

Kunnianhimoisia tavoitteita ei saavutettu

IBM lanseerasi Watson Healthin vuonna 2015 tavoitteena valjastaa tekoälyn teho lääketieteellisiin sovelluksiin. Watson Health -tekoäly pyrkii helpottamaan ja modernisoimaan terveydenhuollon monia työtehtäviä hyödyntämällä erinäisiä data- ja analytiikkaresursseja. Tavoitteena oli tehdä tutkimusten tekemisestä huomattavasti vaivattomampaa ja jopa mullistaa syöpähoito.

Teknologian positiivinen vaikutus on kuitenkin jäänyt odotuksia pienemmäksi. Asiakkaat eivät ole olleet täysin tyytyväisiä palveluun, mikä on näkynyt yksikön kannattavuudessa. Vaikka IBM teki yritysostoja yli 4 miljardilla dollarilla edistämään tavoitteitaan, sen vuotuinen tuotto oli viime vuonna vain noin miljardi dollaria. Tuotosta ei jäänyt voittoa. 

IBM:n kehittämä tekoäly on niittänyt mainetta kaatamalla shakkimestareita. Kuva: Britannica

 

IBM keskittää toimintaansa 

Terveydenhuollon teknologia-alasta on tullut entistä kilpaillumpi. IBM:n kilpailijat, kuten Microsoft, Oracle ja Google, ovat tehneet terveydenhuollon alalla miljardien arvoisia investointeja. IBM:n pyrkimykset alalla eivät ole täten riittäneet vastaamaan kilpailuun. Koska menestys ei ole vastannut odotuksia ja kilpailu alalla kiristyy, Watson Healthin myyntiä oli enteilty jo pitkään.

”Sopimus oli selkeä seuraava askel IBM:lle”

IBM:n vanhempi varapresidentti Tom Rosamilia kuvailee sopimusta selkeäksi seuraavaksi askeleeksi IBM:lle. Rosamilian mukaan yhtiö aikoo tulevaisuudessa keskittyä entistä enemmän hybridipilvipalveluiden kehittämiseen. Liiketoiminnan karsiminen onkin ollut IBM:n selkeä strategia siitä lähtien, kun Arvind Krishna nimitettiin yhtiön toimitusjohtajaksi vuonna 2020. 

Francisco Partners mielissään Watson Healthin ominaisuuksista

Ostaja Francisco Partners on tunnettu yhteistyöstään lukuisten teknologiayritysten kanssa. Yhtiö on sijoittanut lanseerauksensa jälkeen yli 400 teknologiayritykseen, mikä tekee siitä yhden teknologiateollisuuden aktiivisimmista ja pitkäaikaisimmista sijoittajista.

”Olemme seuranneet IBM:n matkaa terveydenhuollon datan ja analytiikan parissa useiden vuosien ajan ja arvostamme syvästi sen innovatiivisten terveydenhuoltotuotteiden valikoimaa”, kommentoi Francisco Partnersin toinen puheenjohtaja Ezra Pearlman.

Kaupan on määrä toteutua vuoden 2022 toisessa kvartaalissa. Yksikön johtoryhmä jatkaa samanlaisissa rooleissa uudessa itsenäisessä yrityksessä. Watson Health palvelee nykyisiä asiakkaitaan jatkossakin terveydenhuoltoon liittyvissä tehtävissä.

 

Kansikuva: Igor Poleshchuk