Lieneekö Suomen yrityshistoriassa yhtä rakettimaista nousua otsikoihin ja romahdusta haudan partaalle, kuin Internet of Things- laitteisiin erikoistuneella teknologiayhtiö Uros Oy:llä?

Suomen medioiden on ollut haastavaa saada Uroksen vastuuhenkilöitä kommentoimaan yrityksen taloudellista tilannetta, mutta viranomaisten viestintä ei jätä tarvetta rivien välistä tulkitsemiselle.

Poliisi vaatii sekä Uroksen että sen perustajien Jyrki Hallikaisen ja Tommi Uharin omaisuutta takavarikkoon. Oulun käräjäoikeuden keskiviikon juttuluettelon mukaan käräjäoikeus käsittelee ensimmäiseksi aamulla Hallikaiseen, sitten Urokseen ja kolmanneksi Tommi Uhariin liittyvää takavarikkoasiaa, kirjoittaa Helsingin Sanomat 27.1.2022. 

Oikeuden istunnot käydään suljetuin ovin.

Uroksen ongelmien taustalla on se, että yrityksen raportoimat satojen miljoonien voitot olivat mitä ilmeisimmin keksittyjä. Muun muassa vuonna 2018 Uros kertoi tehneensä 120 miljoonan euron liikevoiton. Vuonna 2019 yhtiö viesti tehneensä liikevaihtoa lähes 2,7 miljardia euroa ja liikevoittoa noin 170 miljoonaa euroa. Erikoista kyllä, yrityksen tilille merkittävä tulos ei konkretisoitunut, sillä vuoden päättyessä kassa oli lähes tyhjillään ja myyntisaamisia oli 149 miljoonaa euroa. 

Tampereen uuden jäähallin mallinnuskuvat toivat Uroksen brändin kaikkien suomalaisten tietouteen. Hallin miehinen nimi keräsi kuitenkin kritiikkiä jo ennen yrityksen talousepäselvyyksien paljastumista.

 

Vuoden vaihteessa ilmeni myös se, että Uroksen perustaja teki vielä merkittävän tilin yrityksen osakkeilla ennen huijauksen paljastumista.

Jyrki Hallikainen ehti nimittäin myydä ennen kuplan puhkeamista osuuksia yrityksestään sijoittajille valheellisten lukujen avulla. Toki Uroksen tarinaa kantoivat varmasti niin harhautettu lehdistö, kuin Tampereen ylpeys, Uros Live Arenakin. 

HS:n mukaan asiasta raportoinut STT ei ole pystynyt varmistamaan tarkkoja kauppasummia Hallikaisen ja sijoittajien välillä, mutta arvioita niistä pystytään kuitenkin heittämään. Vaikka osuudet eivät olleet merkittäviä, yhtiön valuaatio oli vielä niin suuri, että esimerkiksi yhden prosentin osuus maksoi hyvinkin noin kymmenen miljoonaa euroa. 

Ei olekaan ihme, että ostajat kokevat Hallikaisen johtaneen heitä harhaan kaupassa. 

Uroksen viestintä ja mediasuhteiden hallinta viesti uskottavasti kasvuyrityksen noususta. Ei ihme, että niin sijoittajat kuin mediatkin luottivat yhtiön siloteltuun julkisivuun.

Konkurssi uhkaa Urosta

Tällä hetkellä Urosta rahoittaneet Nordea, Oulun Osuuspankki ja Finnvera hakevat yritystä konkurssiin 6,8 miljoonan euron saataviensa takia. Asia selviää konkurssihakemuksesta.

Uroksen muut velkojat ovat Valtiokonttori viidellä miljoonalla eurolla, Business Finland 1,3 miljoonalla eurolla ja työeläkeyhtiö Ilmarinen 300 000 eurolla. Uros on siis laiminlyönyt myös lakisääteisiä eläkemaksuja. 

”Uros on siis laiminlyönyt myös lakisääteisiä eläkemaksuja”

HS:n mukaan Uros ja Jyrki Hallikainen ovat vastustaneet konkurssihakemusta ja sen käsittelyä Oulussa. Hallikaisen vaatii, että konkurssihakemus pitäisi käsitellä yhtiön kotikaupungissa Helsingissä. Oulun käräjäoikeus aikoo kuitenkin käsitellä konkurssihakemusta tiistaina 8. helmikuuta. Jos velkojien konkurssihakemus hyväksytään, Uros Oy voidaan asettaa konkurssiin Suomessa ja yhtiö joutuu konkurssipesän hallintaan.

Myös tampereen uusi monitoimiareena on saanut uuden nimen, kun Uroksen todelliseen tilaan ja omistajien luonteeseen havahduttiin. Areenan virallinen nimi on nyt Nokia Arena.  

Nokia Arenassa rehellinenkin veronmaksaja voi hyvällä omalla tunnolla katsoa Tapparan peliä.