Manuaalisten prosessien automatisointi on ollut pitkin syksyä tapetilla virtuaalitapahtumissa, joihin olen osallistunut. Automatisoinnin hyötyjä näyttävät tällä hetkellä pohtivan kaiken kokoiset yritykset, ja useiden ennusteiden mukaan ohjelmistorobotiikkamarkkinat kasvavat lähivuosina voimakkaasti. 

Viime kesänä uutisoimme suomalaisen it-palveluyhtiö Midpointedin tutkimuksesta, johon osallistuneista yrityksistä 71 prosenttia kertoi kasvattavansa investointejaan ohjelmistorobotiikkaan seuraavien parin vuoden aikana. Samainen tutkimus paljasti yritysten luottavan RPA-ratkaisuissaan erityisesti UiPathiin, joka monessa yhteydessä on nimetty tämän hetken markkinajohtajaksi. Osana opintojani otin ilmaisen UiPath StudioX:n käyttöön ja testasin yksinkertaisten ohjelmistorobottien tekemistä.

Tällainen on UiPath StudioX

StudioX on UiPathin tarjoama kehitysympäristö koodaustaidottomille käyttäjille. Käytännössä sen avulla kuka tahansa liiketoiminnassa työskentelevä voi automatisoida simppeleitä työtehtäviä. Monimutkaisiin toteutuksiin UiPath tarjoaa IT-ammattilaisille tarkoitetun Studio-kehitysympäristön.

Toteutin StudioX:llä useamman ohjelmistorobotin. Yksi niistä lähetti Excel-tiedostosta löytyviin sähköpostiosoitteisiin raportin, siirsi lähetetyt raportit tiedostokansiosta toiseen sekä nimesi ne uudelleen. Toinen robotti etsi yrityksen y-tunnuksen tai nimen perusteella tarvittavat lisätiedot internetistä ja tallensi tiedot Exceliin.

Edellä esitettyjen simppelien ohjelmistorobottien rakentaminen UiPath StudioX:llä sujui nopeasti, kun olin ensin harjoitellut muutamalla vieläkin yksinkertaisemmalla tehtävällä saaden tuntumaa kehitysympäristöön ja työnkulun toteuttamiseen aktiviteettien avulla. Käytännössä automatisoitava prosessi pitää vain ymmärtää riittävällä tarkkuudella, jotta pystyy rakentamaan kaikissa tilanteissa toimivan robotin. Esimerkkirobottini sisälsivät noin kymmenen aktiviteettia. 

UiPath StudioX:n käyttöliittymä on helppokäyttöinen ja selkeä.

UiPath StudioX:n käyttöliittymä on helppokäyttöinen ja selkeä. Ohjelmistorobotin läpikäymä prosessi rakennetaan drag-and-drop-periaatteella, ja hakutoiminnolla aktiviteetteja voi etsiä niiden nimen perusteella. Selainlaajennukset löytyvät niin Chromeen, Firefoxiin kuin Edgeen. Vaikka kehitysympäristö on tarkoitettu kansalaiskehittäjille, ei koodauksen perusteiden ymmärtämisestä ole haittaakaan. If-lauseita, käsitystä muuttujista ja HTML:n perusteita tarvitsin muutamaan otteeseen. 

Robottia pääsee ajamaan myös kehitysympäristön kautta, mutta helpompi tapa on hyödyntää asennuksen yhteydessä tulevaa UiPath Assistantia. StudioX:llä rakennettavat ohjelmistorobotit vaativat aina käyttäjän toiminnan käynnistyäkseen.

Ohjelmistorobottien rakenteluun voi tutustua esimerkiksi UiPathin verkkosivuilta löytyvien ilmaisten opetusmateriaalien avulla. Aloittelijalle UiPath Academy tarjoaa muun muassa 2,5-tuntisen Get Started with StudioX -kurssin. Kokeneemmille RPA-kehittäjille on räätälöity roolikohtaisia kokonaisuuksia. UiPathilla on toki myös oma YouTube-kanavansa, jolta löytyy roppakaupalla lyhyitä opetusvideoita. 

 

Tarvitseeko yrityksesi laajempaa prosessien automatisoinnin ratkaisua? Löydät Ite wikin yrityshausta ohjelmistorobotiikkaan erikoistuneet it-yritykset. Voit tutustua myös yritysten ohjelmistorobotiikkaa käsitteleviin referensseihin.

 

Kuva: Unsplash