Kokeilin hiljattain ilmaista Wix.com -työkalua pienten yritysverkkosivujen rakentamiseen. Aiemmin olin rakennellut sivustoja tutuille pienyrittäjille WordPressin avulla, joten Wix oli minulle täysin uusi tuttavuus.

Wix.com on yksi maailman suosituimmista sisällönhallintajärjestelmistä. Tänä syksynä uutisoidulla listalla palvelu oli CMS-järjestelmien top-listan sijalla 5.

Omassa Wix-kokeilussani esiin nousi sekä hyviä että huonoja puolia, jotka olisivat varmasti kiinnostavia myös monille muille ilmaista verkkosivutyökalua etsivälle. Tässä siis kokemukseni Wix.com -verkkosivutyökalusta!

Kokemuksia Wix.comin käytöstä

Wix.com on ilmainen verkkosivueditori, joka ei vaadi luottokorttitietoja tai koodausosaamista. Perusnettisivut voi luoda palvelussa hyvin nopeasti ja helposti. Laajemmista toiminnallisuuksista tai omasta domainosoitteesta joutuu pulittamaan rahaa.

Toisin kuin esimerkiksi WordPress, Wix.com ei ole avoimeen lähdekoodiin perustuva alusta. Sen sijaan se on suljettu palvelu, jossa kaikki tarjolla olevat ulkoasuteemat ja toiminnot ovat Wixin tai sen hyväksymien kumppanien tarjoamia. Tällä on hyvät ja huonot puolensa. Teemat ja toiminnot pysyvät päivitettyinä ja ajan tasalla, mutta toisaalta ulkoasuteemojen ja toimintojen valikoima ja kustomointimahdollisuudet ovat rajallisemmat kuin WP:n avoimeen lähdekoodiin perustuvassa ekosysteemissä.

Nettisivujen perustaminen Wixin avulla lähtee käyntiin käyttäjätunnusten luomisesta Wix.com-palveluun. Kirjautumalla palveluun omia sivustoja pääsee luomaan ja muokkaamaan. Samaa sivustoa voi hallinnoida useampi henkilö, kukin omilla käyttäjätunnuksillaan.

Sivuja muokataan visuaalisessa editorissa verkkoselaimessa. Minkäänlaista ohjelmointiosaamista Wixin käyttöön ei tarvita.

Minkäänlaista ohjelmointiosaamista Wixin käyttöön ei tarvita.

Pohjaksi voi valita jonkun Wixin valmiista ulkoasuteemoista, joita voi muokata editorissa vapaasti. Koodaustaidottomalle käyttäjälle Wixin teemat tarjoavat oikeastaan enemmän muokkausvaraa kuin monet WordPressin valmiista teemoista, sillä elementtejä voi lisätä ja siirrellä sekä fontteja ja värejä vaihtaa hyvin vapaasti ilman koodiin koskemista.

Editorin huono puoli on sen raskaus: etenkin hieman hitaammalla nettiyhteydellä se saattaa hidastella todella paljon. Välillä tekemäni muutokset eivät tallentuneet automaattisesti, vaan jouduin aloittamaan niiden tekemisen alusta kun palasin muokkaamaan sivuja. Editoria käyttäessä kannattaa siis välillä painella tallennusnappia, vaikka automaattinen tallennus olisikin päällä.

Wix perusversio on ilmainen, mutta ilmainen sivusto sisältää Wixin mainoksia ja sivuston osoite on wix.com-domainin alla (esimerkiksi minunsaittini.wix.com). Jos sivustolle haluaa oman domainosoitteen tai poistaa mainokset näkyvistä, siitä täytyy maksaa.

Osa verkkosivuelementeistä ja toiminnoista kuuluu Wixin peruskäyttäjälle ilmaiseksi, osa on maksullisia. Wix App Market on monipuolinen lisäosakauppa, josta löytyy myös kolmansien osapuolien tarjoamia sovelluksia. Appien avulla sivustoon voi lisätä monenlaisia eri toimintoja kuten Google-mainoksia, ajanvarausjärjestelmiä, analytiikkaa tai lomakkeita. Hinnoittelu on melko tapauskohtaista: joitakin sovelluksia voi käyttää ilmaiseksi, jotkut ovat osittain ilmaisia ja osa maksullisia.

Yhteenveto: kenelle Wix.com sopii?

Wix sopii mielestäni parhaiten yksityishenkilöille, pienyrityksille tai organisaatioille, joilla ei ole tarvetta kovin suurille tai monimutkaisille verkkosivuille. Wix on hyvä vaihtoehto, jos teknologiaosaamista ei löydy omasta takaa, mutta sivusto halutaan kuitenkin tehdä itse.

Suomalaiselle verkkokauppiaalle Wix ei ole paras vaihtoehto. Vaikka Wixiin voi lisätä verkkokaupan, on suomalaisten maksutapojen liittäminen sivustoon vaikeaa ja kallista.

Hyviä puolia Wix.comissa on sen edullisuus, helppokäyttöisyys ja nopeus. Wix.com -sivuston saa nopeasti pystyyn ilmaiseksi ja ilman koodausosaamista, joten verkkosivujen pitämistä pääsee kokeilemaan hyvin matalalla kynnyksellä. Visuaalista ulkoasua sivuilla voi muokata paljon, ja myös erilaisia ilmaisia ja lisämaksullisia toimintoja on saatavilla paljon erilaisiin tarpeisiin.

Lue myös:

 

Kansikuva: Unsplash