Ohjelmistokonsultin palkkaaminen voi olla konstikasta. Harva konsulttiyritys kertoo julkisesti, millaista osaamista on tarjolla.

– Perinteisesti ICT-alan projektit toimivat niin, että asiakas kertoo millaista hanketta ollaan suunnittelemassa ja joku kaivaa sopivat osaajat takataskustaan, kertoo markkinointipäällikkö Heli Järvenpää ohjelmistokonsulttitalo Sysartista.

Sysart lähestyy konsulttien palkkaamista toisella tavalla. Keväällä 2021 avattiin Vahvistus.fi -osaajapankki, joka tuo avoimuutta ja läpinäkyvyyttä konsulttien palkkaamiseen. Vahvistuksessa kuka tahansa voi tutustua tarjolla olevien konsulttien osaamiseen jo ennen yhteydenottoa.

Keskustelimme Heli Järvenpään ja senior software designer Matti Korttilan kanssa siitä, millaisia hyötyjä läpinäkyvä ja avoin osaajapankki on tuonut.

Ohjelmistokonsulttien CV:t avoimesti verkkoon

Mistä ajatus Vahvistus.fihin lähti?

– Halusimme antaa konsulteille mahdollisuuden kertoa anonyymisti, millaista osaamista heillä on ja millaisiin projekteihin he haluaisivat mukaan. Konsulttien ei tarvitse mennä tekemään aina samanlaisia hommia, vaan he voivat itse kertoa millaiset projektit kiinnostavat, Järvenpää kertoo.

Vahvistus.fin taustamoottorina toimii Cinoden SaaS-palvelu. Cinode on kokonaisvaltainen osaamisen hallintajärjestelmä, joka on suunniteltu konsulttiyritysten tarpeisiin. Sen avulla voidaan hallita konsulttien CV:tä, tunnistaa ja kehittää henkilöstön osaamista ja yhdistää osaajat heille sopiviin projekteihin.

Vahvistus.fistä on ollut paljon hyötyä, Heli Järvenpää sanoo. Palvelu yhdistää Sysartin omat konsultit, kumppaniyritysten konsultit sekä freelancerit yhdeksi konsulttien ekosysteemiksi. Tämä mahdollistaa monipuolisemman valikoiman osaajia, suuremmat tiimit sekä freelancereille pääsyn isompiin projekteihin.

”Prosessi nopeutuu, sillä neuvotteluissa päästään heti yksi askel eteenpäin.”

Avoimuus nopeuttaa asiakkaiden työtä, sillä he näkevät tarjolla olevat osaajat jo ennen kuin ottavat yhteyttä.

– Prosessi nopeutuu, sillä neuvotteluissa päästään heti yksi askel eteenpäin. Kun asiakkaat ottavat meihin yhteyttä, he ovat yleensä jo selvittäneet millainen konsultti heitä kiinnostaa.

Konsultit voivat kirjautua omilla tunnuksillaan hallinnoimaan tietojaan Cinodessa, josta ne päivittyvät verkkopalvelun anonyymiin CV:hen. Anonyymiyden tehtävänä on tuoda tasapuolisuutta konsulttien välille. Asiakkaat pääsevät valitsemaan konsultit CV:n perusteella, eikä palvelu suosi omia konsultteja freelancerien kustannuksella.

Myös Sysartin avoin hinnoittelu saa konsulteilta kiitosta. Sysartin perimät provisiot kerrotaan avoimesti Vahvistus.fi:ssä.

– Moni freelancer on kiitellyt sitä, ettei tarvitse arvailla paljonko asiakas maksaa suhteessa siihen paljonko itse saa, kertoo Järvenpää.

 

Ohjelmistokonsultit vahvistus osaajapankista

Vahvistus.fissä konsultteja voi hakea osaamisen perusteella.

 

Verkkosovelluksen moottorina toimii Cinoden SaaS-palvelu

Vahvistus.fin ensimmäinen versio oli yksinkertainen WordPress-sivusto, johon konsulttien tiedot päivitettiin manuaalisesti. Tämä kävi nopeasti työlääksi, kun myös Sysartin kumppaniyritykset halusivat lisätä konsulttejaan palveluun.

Yhteistyökumppaniksi valikoitui Cinode, sillä se sisälsi valmiiksi monia tarvittavia ominaisuuksia, kuten erilaiset CV-pohjat, omat käyttäjätunnukset konsulteille, valmiit toiminnallisuudet osaamiseen löytämiseen ja hallintaan sekä kieliversiot. Cinoden avoimen rajapinnan ja verkkopalvelun väliin rakennettiin integraatio. Verkkosivuston käyttöliittymän suunnittelussa kumppanina toimi Crasman.

– Verkkosivuston käyttöliittymän ja Cinoden väliin rakensimme Sysartilla integraation jonka tehtävänä on hakea data Cinodesta ja muokata se käyttöliittymään sopivaan formaattiin, kertoo senior software designer Matti Korttila.

Sivuston kehitystyö oli nopeaa. Sivusto saatiin pystyyn vain puolessa vuodessa ja avattiin keväällä 2021.

– Cinode mahdollisti nopean kokeilun ja säästi meiltä kehitysaikaa. Pääsimme sen avulla nopeasti testaamaan, onko palvelulle kysyntää.

Korttila ja Järvenpää kehuvat yhteistyötä Cinoden kanssa.

– Kehitystyössä ei tullut eteen suuria haasteita. Yhteydenpito on sujunut hienosti ja asiakaspalvelu on ripeää. Uskomme, että Cinoden palvelu tulee jatkossakin kehittymään todella paljon. Meillä on joskus hyvin lennokkaitakin kehitysideoita, joita Cinoden päässä kuunnellaan mielellään. Aivan kaikkia toiveita ei tietenkään voida aina toteuttaa, mutta kehitysmahdollisuuksista kommunikoidaan hyvin avoimesti.

Myös Cinoden Suomen maajohtaja Michael Ljungqvist on erittäin tyytyväinen yhteistyöhön.

– Cinodelle Vahvistus.fi-projekti on tarjonnut huikean mahdollisuuden olla mukana kehittämässä uudenlaisia toimintatapoja ICT-alalla. Tänä päivänä kumppaniverkostot ovat olennainen osa liiketoimintaa ja yritysten osaamisen johtamista ja meille on kunnia-asia toimia tämän asiantuntijaverkoston moottorina. Fiksujen järjestelmien ja rajapintojen avulla on antoisaa luoda yhdessä uutta bisnestä.

 

Tutustu Vahvistus.fihin ja tarjolla oleviin konsultteihin tästä linkistä.

Tutustu Cinoden osaamisen hallintajärjestelmään Ite wiki-profiilissa tai verkkosivuilla.