IT-alalla työn murrokseen liittyy monta ilmiötä. Toimiala kärsii pahasta osaajapulasta samalla kun puhe tekoälyn ja lohkoketjujen kaltaisten innovaatioiden ympärillä kiihtyy. Teknologiakehityksen kova vauhti pakottaa alalla työskentelevät panostamaan oman osaamisen kehittämiseen. 

– Itsensä kouluttaminen ja oman osaamisen esille nostaminen on koko ajan tärkeämpää. Kilpailun kovetessa kouluista saatava perusosaaminen ei ole lähelläkään sitä, mitä työn tekemiseen lopulta tarvitaan, sanoo Loihde Trustin kyberturvapalveluiden johtaja Benjamin Särkkä.

Osaamisen päivittämisen tueksi on olemassa paljon tarjontaa. Netti pullistelee kaikille avoimia verkkokursseja, YouTubesta löytyy laadukkaita opetusvideoita ja erilaiset intensiivikoulutukset ovat yleistyneet. Särkän mielestä nykyajan IT-ammattilaisella ei olekaan yhtään hyvää syytä sille, miksi itseään ei kehittäisi.

Kilpailun kovetessa kouluista saatava perusosaaminen ei ole lähelläkään sitä, mitä työn tekemiseen lopulta tarvitaan.”

– Uutta opittavaa tulee koko ajan kiihtyvää tahtia. Alaa kuvastaa se, että mitä enemmän tieto ja osaaminen lisääntyy, sitä enemmän opiskeltavia asioita tulee. Vielä kaksikymmentä vuotta sitten tilanne oli toinen. Silloin riitti, jos osasi tehdä verkkosivun tai ylläpitää käyttäjätunnuksia. Nykyisin roolit sekoittuvat ja niistä jokainen pitää hallita. Jos osaat vain yhden asian, on hyvin epätodennäköistä, että se olisi työmarkkinoilla varsinainen valttikortti.

Työntekijällä vastuu oman ammattitaidon kehittämisestä

Suurelle yleisölle Särkkä on tullut tutuksi valkohattuhakkerina ja esimerkiksi YLEn Team Whack -dokumenttisarjasta. Ensi vuonna hän on kouluttaja mukana Uploadin toteuttamalla intensiivikurssilla, jonka aikana osallistujat syventyvät eettiseen hakkerointiin.

– Yritän opettaa ihmisiä ajattelemaan kuin hakkeri ja pyrin kertomaan, miltä maailma näyttää hyökkääjän silmin. Koulutuksen pääpaino on ajattelutavan opettamisessa ja siinä, että osallistujat ymmärtävät, mistä voivat etsiä aiheesta lisätietoa.

Kaksipäiväinen Ethical Hacking Bootcamp -koulutus järjestetään 4.-5.10.2022. Särkän mukaan se soveltuu kaikille tietotekniikan parissa hiukan työskennelleille, joille komentokehotteet ovat tuttuja. 

Jos uralla ei halua jämähtää tiettyyn pisteeseen, on osaamisen kehittämiseen pakko käyttää myös omaa vapaa-aikaa.”

Vaikka Särkkä painottaa, että työnantajalla on aina oma vastuunsa koulutusmahdollisuuksien järjestämisessä ja työntekijöiden osaamisen kehittämisen tukemisessa, ei kaikkea kouluttautumista voi ulkoistaa. Hänen viestintä on, että loppujen lopuksi jokainen meistä kantaa itse päävastuun oman ammattitaitonsa kehittämisestä.

– Jos uralla ei halua jämähtää tiettyyn pisteeseen, on osaamisen kehittämiseen pakko käyttää myös omaa vapaa-aikaa. Toki hyvä työnantaja ymmärtää, että ihmisiä pitää coachata ja mentoroida, mutta kaikki uusien asioiden opiskelu ei voi tapahtua työajalla.

Koulutuksia arkkitehtuurista datan hallintaan

Eettisen hakkeroinnin lisäksi Uploadin tarjonnasta löytyy ensi vuonna iso joukko muitakin IT-alan koulutuksia, joiden aiheet on valittu IT-osaajien kehitystarpeiden mukaan. Ammattilaiset voivat päivittää osaamistaan muun muassa datan hallintaan, DevOpsiin, IT-arkkitehtuuriin, tekoälyyn ja pilvipalveluihin liittyen. 

Uploadilta kerrotaan, että tarjonnassa on heti ensimmäisenä vuonna 100 koulutusta ja tarjonta tulee kasvamaan kovalla vauhdilla. Tavoitteena on olla Suomen IT-ammattilaisten kärkikouluttaja.

 

Löydät Uploadin koulutustarjonnan täältä.

 

Kuva: Upload