Osa tietoturva- ja koodariskeneä seuraavista saattoi jo viime talvena törmätä radiokanavaan nimeltä Hakkeriradio. Hakkeriradion lyhytaikainen radiolupa päättyi huhtikuun alussa, mutta kaikeksi onneksi radio palannut linjoille entistä ehompana!

Digitaalisiin ilmiöihin erikoistunut FM- ja nettiradiokanava kuuluu pääkaupunkiseudulla taajuudella 105,8MHz.

Hakkeriradion perustaja on vantaalainen diplomi-insinööri Antti Lihavainen. Teknisestä toteutuksesta vastaa pieni ydinryhmä. Antti Lihavaisen lisäksi mukana aktiivitoiminnassa on Tuomas Nieminen (DJ Thomas), joka avustaa musiikkipuolella.

Mistä Hakkeriradiossa on kysymys, perustaja Antti Lihavainen?

– Hakkeriradio on digitaalisiin ilmiöihin ja konemusiikkiin erikoistunut FM- ja nettiradiokanava. Asiaohjelmissa kanavalla keskitytään informaatioteknologian aiheisiin kuten tietoturva, ohjelmistokehitys, demoskene ja retroilu.

”Asiaohjelmissa kanavalla keskitytään informaatioteknologian aiheisiin kuten tietoturva, ohjelmistokehitys, demoskene ja retroilu.”

Millaista sisältöä kanavan ohjelmistoon kuuluu?

– Hakkeriradiossa soitetaan pääasiassa demoskenen puolella tuotettua ei-kaupallista ja Teoston alaista musiikkia. Asiaohjelmat käsittelevät informaatioteknologiaa tavalla tai toisella. Vaatimuksia ei ole rajattu erityisen tarkasti, mutta tuotannon tulee olla hyvää ja säännöllistä sekä käsitellyt aiheet mahdollisimman laajaa yleisöä kiinnostavaa. Seuraamme jatkuvasti muun muassa uusia podcasteja, jotka voisivat sopia kanavan ohjelmistoon.

Yksi kanavan ohjelmistoon kuuluva ohjelma on suosittu Turvakäräjät-podcast. Haastattelimme Turvakäräjien Laura Kankaalaa jutussamme viime vuoden lopulla. Pääset lukemaan jutun tästä linkistä.

Lihavainen kertoo, että ajatus Hakkeriradiosta on pyörinyt mielessä jo vuodesta 2016.

– Projekti oli vuosia pöytälaatikossa, kunnes kesällä 2020 aloin kehittämään proof-of-concept -toteutusta palanen kerrallaan, sekä ottamaan yhteyttä potentiaalisiin sisällöntuottajiin. Olin harmitellut pitkään radiokanavien konemusiikkitarjonnan heikkenemistä. Mietin myös sitä, että radiossa ei käsitellä IT-alaan liittyviä aiheita laajemmin, vaikka yhteiskuntamme digitalisoituu kiihtyvää vauhtia. Hakkeriradio voisi tarjota jotain uutta näiltä osin.

”Satuin lukemaan artikkelin FM-radiokanavan perustamisesta ja välittömästi päässäni yhdistelin useita palasia.”

Radiokanava saatiin pystyyn lopulta melko nopeasti. Automaation hyödyntäminen ja joukkorahoituskampanja varmistivat aloittamisen pienellä budjetilla.

– Satuin lukemaan artikkelin FM-radiokanavan perustamisesta ja välittömästi päässäni yhdistelin useita palasia – olisiko mahdollista perustaa uusi radiokanava, joka on täysin automatisoitu ja joka perustuisi alkuvaiheessa tallenteisiin. Tämä mahdollistaisi aloittamisen pienellä budjetilla, josta toimintaa voisi lähteä kehittämään.

Loppuvuodesta 2020 kaikki oli valmista, mutta pieni osuus rahoituksesta puuttui. Loput varat hankittiin joukkorahoituskampanjalla, jonka onnistuttua radio aloitti toiminnan 2.1.2021 lyhytaikaisella radioluvalla.

Mistä juontuu kanavan rempseä nimi?

– Hakkeriradio oli itseasiassa projektinimi, eikä sitä ollut tarkoitus ottaa käyttöön. Asiat kuitenkin menivät eteenpäin juuri ennen aloittamisen varmistumista todella nopeasti, eikä nimiasiaa enää ehtinyt sen enempää pureskelemaan. Nimi on kuitenkin ollut ihan toimiva, se herättää mielenkiinnon ja kertoo myös hiukan sisällöstä, Lihavainen toteaa.

Kerro jokin suosikkitärppisi radion ohjelmistosta?

– Huh, meillä on vain hyviä ohjelmia, joten olisi epäreilua muita kohtaan nostaa vain yksi! Jokainen varmasti löytää oman suosikkiohjelmansa mielenkiinnon kohteidensa mukaan.

 

Kuuntele Hakkeriradiota verkossa tästä linkistä ja seuraa sitä myös Twitterissä