IT-alan työn arkea esittelevä juttusarjamme saa jälleen jatkoa. Tällä kertaa työstään kertoo, pilviasiantuntijana Crayonilla toimiva Markku Sutela. Hänen vastuullaan on Amazon Web Services -yhteistyö Suomessa.

Miten päädyit töihin it-alalle?

Päädyin IT-alalle osittain sattuman kautta. Minulla on kaupallinen tutkinto markkinoinnista ja opiskeluaikana sain työpaikan ohjelmistotalosta. Tein siellä asiakasprospektointia ja myös graduni toimeksiantona samalle yritykselle. Opintojen loppuvaiheessa pääsin töihin Dellille myynnin rooliin. IT- ja teknologia-alalla olen ollut siitä lähtien.

Millainen työurasi on ollut ennen nykyisessä työssä aloittamista?

Olen ollut myynnin tehtävissä hyvin erilaisissa IT-alan yrityksissä. Olen työskennellyt niin laitevalmistajalla, parilla eri ohjelmistovalmistajalla, pilvipalvelutoimittajalla kuin ohjelmistokehitystalossa.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Usein työpäiväni koostuu asiakastapaamisista sekä erilaisista kumppaniyhteistyöhön liittyvistä keskusteluista ja työtehtävistä. Näiden välissä tulee sitten paljon keskusteltua ja chattailtua myyntitiimien ja muiden kollegoiden kanssa. Lisäksi seuraan aktiivisesti pilvialan kehitystä muun muassa erilaisten uutiskanavien ja webinaarien avulla.

Mikä on parasta työssäsi? Entä haastavinta?

Parasta ja kiinnostavinta on parhaillaan käynnissä oleva julkisen pilven hyödyntämisen murros, joka muuttaa monella tapaa yritysten ja organisaatioiden toimintaa. Tästä myös asiakkaamme ovat kiinnostuneita keskustelemaan kanssamme.

”Parhaimmat muistot liittyvät ystäviin, joiden kanssa olen saanut tehdä työtä.”

Haastavinta on pysyä jatkuvasti ajan tasalla alan kehityksen kanssa. Uusien teknologisten mahdollisuuksien kehitys vain nopeutuu ja olennaisten asioiden tunnistaminen meidän asiakkaiden liiketoiminnan kehityksen kannalta on erittäin kiinnostavaa, mutta myös haastavaa.

Mikä on ollut tähänastisen it-urasi mieleenpainuvin hetki?

Kun miettii taaksepäin, niin kyllä ne parhaimmat muistot liittyvät ystäviin, joiden kanssa olen saanut tehdä työtä. Toki muutamat suuret kaupalliset onnistumiset omalta tai tiimin osalta ovat myös olleet mieleenpainuvia kohokohtia uralla.

Mainitse muutamia teknologioita, joita tällä hetkellä käytät säännöllisesti työssäsi?

Pääpaino työssäni on tietenkin Amazon Web Services -, Microsoft Azure – ja Google Cloud -teknologioiden parissa. Paljon tulee seurattua, kuinka näiden pilvitoimittajien palvelut ja mallit kehittyvät. Lisäksi käytän paljon Crayonin Cloud-iQ-työkalua, jota hyödyntäen voimme tuottaa asiakkaille paremman kustannusnäkyvyyden ja -kontrollin sekä optimoida pilvikustannuksia. 

Nyt etätyön aikana myös erilaiset viestintä- ja etäneuvottelutyökalut ovat tulleet hyvin tutuiksi.

Mikä digitalisaatioon/it-alaan liittyvä teema tai uusi teknologia sinua tällä hetkellä erityisesti kiinnostaa ja miksi?

Koneoppiminen, tekoäly ja data näkyvät yhä vahvemmin asiakaskeskusteluissa puhuttaessa pilven hyödyntämisestä. Keskustelut näistä teemoista ovat olleet hyvin kiinnostavia, esimerkiksi mietittäessä kuinka dataa voidaan hyödyntää asiakkaan liiketoiminnan kehityksessä.

Miten kuvailisit yrityksenne työkulttuuria?

Mielestäni työkulttuurimme on hyvin osallistava ja dynaaminen. Tämä näkyy siten, että kuuntelemme tarkalla korvalla asiakkaan viestejä ja kehitämme palvelukonsepteja vastaamaan asiakastarvetta.

”Kuuntelemme tarkalla korvalla asiakkaan viestejä ja kehitämme palvelukonsepteja vastaamaan asiakastarvetta.”

Olemme nyt tehneet paljon markkinatutkimusta, jonka pohjalta voimme edelleen kehittää toimintaamme. Lisäksi panostamme paljon henkilöstön kehittämiseen, koska ohjelmisto- ja pilviasiantuntijaorganisaationa meidän täytyy koko ajan pitää oma osaamisemme ajan tasalla.

Mikä on vinkkisi ensimmäistä it-alan työpaikkaa etsivälle tai alaa harkitsevalle henkilölle?

Mieti laajasti, mikä sinua kiinnostaa ja katso, millaisia teknologia-alan yrityksiä on olemassa. Kerää tietoa ja ota rohkeasti yhteyttä ihmisiin, jotka jo työskentelevät samalla toimialalla tai yrityksessä, johon haluat päästä työskentelemään. Pyydä vaikkapa kokeneempaa henkilöä rohkeasti mentoriksi, joka voi auttaa sinua ymmärtämään paremmin toimialaa ja siellä toimivia organisaatioita.

Mieti omien vahvuuksiesi kautta, missä roolissa olisit parhaimmillasi. Moni pelkää turhaan myyntityötä, eivätkä mielikuvat useinkaan vastaa todellisuutta siitä, miten asiakasyhteistyötä organisaatioissa oikeasti tehdään.

 

Tutustu Crayonin Ite wiki -profiiliin ja verkkosivuihin.

Kuva: Crayon

 

Lue myös juttusarjassa aiemmin tänä syksynä ilmestyneet osat:

Kaikki alkoi it-kuplasta – Wunder Finlandin Talvikki Heike kertoo polusta palvelumuotoilun ammattilaiseksi

Pilviasiantuntijana Goforella – Esa Hakala päätyi aliupseerikoulusta tietoverkkoasiantuntijaksi

Millaista on ohjelmistokonsultin työ Softabilityllä? – It-alan työelämästä kertova juttusarja jatkuu