Ite wikin it-alan työntekijöiden juttusarja avaa erilaisten it-alan työroolien arkea. Tällä kertaa haastattelussamme on Esa Hakala, joka työskentelee Goforella pilviasiantuntijana.

Miten päädyit töihin it-alalle?

Nuoruudesta leijonanosa taisi mennä tietokoneiden äärellä ja armeijassa päädyin sitten hakemaan tietoliikenneasentaja-aliupseerin koulutukseen. Armeijassa sain vähän ensikosketusta reitittimien ja kytkimien konfiguroinnista. Palveluksen jälkeen päätinkin hakeutua ammattikorkeakouluun opiskelemaan tietoverkkoja.

Millainen työurasi on ollut ennen nykyisessä työssä aloittamista?

Aloittelin urani vielä opiskellessani Linux-pohjaisten webhotellien asiakaspalvelussa josta sai hyvän pohjan palvelinmaailman perusprotokollista (HTTP, PKI, DNS, SMTP) sekä vapaan lähdekoodin palvelinohjelmistoista, joilla näihin liittyviä palveluita usein tarjotaan.

Webhotelleista päädyin suurien suomalaisten verkkokauppojen Linux/Unix-palvelinylläpitoon, jossa tuli myös tehtyä töitä konesaliympäristöissä sekä pystytettyä palveluita julkisen pilven päälle. Viimeiset 3-4 vuotta onkin tullut sitten pääsääntöisesti työskenneltyä julkisen pilven parissa.

Gofore työpaikkana

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Aamulla kahvin kanssa tarkistetaan, onko hälytysjärjestelmässä näkynyt mitään erikoisuuksia, nopea päivittäinen palaveri asiakkaan, kehittäjien sekä ylläpitäjien kanssa jossa käydään läpi mitä on työn alla ja ilmoitusluontoiset asiat. Loppupäivän saa yleensä keskittyä asiakkaan pilvi-infrastruktuurin kehittämiseen ja palveluiden ylläpitoon.

Mikä on parasta työssäsi? Entä haastavinta?

Parasta työssä on se, että saa itse suunnitella ja toteuttaa teknisiä ratkaisuita sekä tiivis yhteistyö asiakkaan ja kehittäjien kanssa. Haastavinta on yksinkertaisten ratkaisuiden löytäminen usein monimutkaisiin ongelmiin.

Mikä on ollut tähänastisen it-urasi mieleenpainuvin hetki?

Lienee 28 tuntia yhteen putkeen kestänyt haastava tietokantamigraatio konesalista power-raudalta julkipilveen x86-raudalle. Onneksi tällaisia rutistuksia on aika harvoin.

Mainitse muutamia teknologioita, joita tällä hetkellä käytät säännöllisesti työssäsi?

Tällä hetkellä tulee eniten työskenneltyä Amazon Web Servicesin (AWS) parissa. Dockeria, Linuxia (etenkin shell-scriptejä) sekä erinäisiä infrastructure as code (IaC) -työkaluja tulee myös käytettyä paljon.

”Se on palkitseva hetki projekteissa kun pilven edut ja tekemisen ketteryys alkaa näkymään.”

Mikä digitalisaatioon liittyvä teema sinua tällä hetkellä erityisesti kiinnostaa ja miksi?

Pilveistäminen. Moni yritys parhaillaan siirtää kapasiteettiaan perinteisistä konesaliympäristöistä julkiseen pilveen, mutta julkista pilveä liian usein ajatellaan vain konesalin jatkeena eikä pelkällä virtuaalikoneiden siirtämisellä sellaisenaan konesaleista julkiseen pilveen saada juurikaan irti julkisen pilven tuomista eduista. Se on palkitseva hetki projekteissa kun pilven edut ja tekemisen ketteryys alkaa näkymään.

Miten kuvailisit yrityksenne työkulttuuria?

Goforella on hyvin avoin ja lämminhenkinen työkulttuuri, jossa saa paljon itse vaikuttaa työtehtäviinsä. Pilviporukassa tietoa jaetaan aktiivisesti ja sparrailuapua saa mikäli teknisten ratkaisuiden kanssa on haasteita.

Mikä on vinkkisi ensimmäistä it-alan työpaikkaa etsivälle?

Kannattaa rohkeasti etsiä sellainen paikka, joka tukee omia kehittymistavoitteita. Välillä palkataan juniorimpiakin tekijöitä kehittymään osana tiimejä ja jos oma kiinnostus asioihin on myös kohdallaan, niin silloin pääsee kehittymään uralla kovaa vauhtia.

Gofore rekrytoi parhaillaan Azure-pilviasiantuntijaa! Tutustu työpaikkailmoitukseen tästä.

 

Kansikuva: Jonathan Melartin


Lue myös sarjan aiemmat osat: