Hyvän blogiotsikon keksiminen on vaikeaa ja kilpailu internetin käyttäjien silmäpareista kiihkeää. Ihmiset lukevat verkossa valtavia määriä blogeja, lehtijuttuja, artikkeleita ja muita sisältöjä, mutta vielä suurempi määrä tavoittelee lukijoiden huomiota. Otsikon tarkoitus on saada lukija pysähtymään, kiinnostumaan ja klikkaamaan juuri sinun juttuasi.

Kuinka keksiä hyvä blogiotsikko, joka vangitsee lukijansa ja saa hänet klikkaamaan juttua? Tässä jutussa olen koonnut yhteen tärkeimmät vinkit houkuttelevan blogiotsikon keksimiseen!

Blogiotsikon helmasynnit

Lähdetään liikkeelle blogiotsikoinnin kahdesta helmasynnistä: klikkiotsikointi ja tylsäily.

Klikkiotsikot ovat varmasti kaikille internetin käyttäjille tuttu ilmiö. Ne ovat shokeeraavia ja epämääräisiä otsikoita, joiden takaa löytyvä juttu ei usein lunasta otsikon asettamia odotuksia. Ne herättävät vastustamatonta halua klikata linkkiä, mutta viimeistään juttua lukiessa käyttäjä huomaa ettei sisältö ole kiinnostavaa ja poistuu sivustolta. Vaikka klikkiotsikot keräisivät paljon katselukertoja, niiden hyödyt ovat kyseenalaisia: epämääräinen otsikointi voi antaa julkaisijasta epärehellisen kuvan, herättää turhautumista ja saada lukijat poistumaan sivulta nopeasti. Vaikka katselukertoja olisi paljon, paljastaa lyhyt lukuaika, ettei sisältö otsikosta huolimatta ollut lukijaa kiinnostavaa.

Toinen ääripää ovat tylsät otsikot. Erinomainen sisältö voi olla piilotettuna kuivakan ja mielenkiinnottoman otsikon taakse. Herääkö uteliaisuutesi ennemmin otsikosta “Blogiotsikon tekeminen” kuin “Näin kirjoitat hyvän blogiotsikon?”. Tylsää voivat olla myös itsestäänselvyydet ja latteudet, jotka eivät erota otsikkoa muista vastaavista tai kertovat jotain, mitä lukija jo valmiiksi tietää. Hyvä sisältö ei kanna pitkälle, jos kukaan ei lue blogia tylsän otsikon takia.

Lue myös 7 askelta hyvään yritysblogiin – Millaisia sisältöjä yritysblogiin kannattaa tuottaa? 

Hyvä blogiotsikko lupaa lukijalle jotain uniikkia ja kiinnostavaa

Klikkiotsikon ja tylsän otsikon välillä suuri alue, jossa bloggaaja voi leikitellä kielellä ja kokeilla vaihtoehtoja. Tärkeintä on se, että teksti antaa sen mitä otsikko lupaa ja se, että otsikko lupaa jotakin kiinnostavaa.

Miksi internetissä surffailijan pitäisi klikata juuri sinun otsikkoasi? Siksi, että otsikko lupaa lukijalle jotain uniikkia ja arvokasta. Se vastaa siihen, mitä hän etsii, hän ei vielä tiedä tai mikä häntä kiinnostaa. Tärkeää on siis antaa otsikossa arvolupaus: lupaus siitä, että tekstin lukeminen tuottaa lukijalleen jonkinlaista lisäarvoa. Se voi olla esimerkiksi uutta tietoa, viihdykettä, jotain yllättävää, jotain vihastuttavaa, ratkaisu tarpeeseen tai uusi tarve, josta lukija ei vielä tiennyt.

Miksi internetissä surffailijan pitäisi klikata juuri sinun otsikkoasi? Siksi, että otsikko lupaa lukijalle jotain uniikkia ja arvokasta.

Kun kyse on kaupallisesta yritysblogista, on tärkeää saada tavoitettua lukijoiksi yrityksen kohderyhmä. Otsikot ja blogit tulisi siis suunnitella sen mukaan, keitä kohderyhmä on, mikä on heille olennaista tietoa ja missä vaiheessa ostoprosessia he ovat. Jos tavoitteena on puhutella uusia asiakkaita, voidaan heille kirjoittaa eri tavalla kuin niille, joilla yrityksen tuote on jo käytössä.

Jotta otsikot voivat puhutella lukijaansa, niiden täytyy puhua lukijan kieltä. Esimerkiksi lifestyle-bloggaaja voi kirjoittaa eri tyylillä kuin teknistä osaamista tarjoava B2B-yritys. Olennaista on selkeys: vältä sivistyssanoja, monimutkaisia lauseita sekä ammattikieltä jota lukija ei ymmärrä. Kielellä saa kuitenkin leikitellä. Myös B2B-yrityksen blogissa kirjoittava asiantuntija voi lisätä otsikkoon tai tekstiinsä huumoria, kärjistyksiä tai muita tyylikeinoja.

Havaintoja hauskasta ja kiinnostavasta otsikoinnista voi tehdä myös itse. Millaiset jutut herättivät mielenkiintosi tänään somessa tai verkkolehdissä? Millaisia taas et klikannut?

Entä mikä on sopiva blogiotsikon pituus? Siitä voidaan olla montaa mieltä. Sosiaalisessa mediassa, hakukoneessa tai vaikkapa uutiskirjeessä ihanteellinen otsikko voi olla erilainen. Otsikon pitäisi kuitenkin olla sellainen, ettei sen lukemiseen ja ymmärtämiseen kulu liian kauan aikaa. Keskeisin asia kannattaa usein laittaa otsikon ensimmäisten sanojen joukkoon.

Lue myös Ohjelmistoyritys, satsaa sisältömarkkinointiin! – B2B-päättäjistä jopa 71 % aloittaa tiedon etsimisen Google-haulla 

Otsikon hakukoneoptimointi

Myös hakukoneoptimoinnilla on merkitystä otsikoita keksiessä. Hakukoneoptimointi tarkoittaa tekstien ja muun verkkosisällön suunnittelua siten, että hakukoneiden algoritmit tulkitsevat sisällön mahdollisimman arvokkaaksi ja sijoittavat sen korkealle hakutuloksiin. Hakutuloksissa menestyvät bloggaukset keräävät usein paljon lukijoita pitkään julkaisemisensa jälkeen.

Otsikossa tärkeää on avainsana. Jotta artikkeli voi sijoittua aihetta käsittelevien hakutulosten kärkisijoille, sen otsikon täytyy kuvata sisältöä mahdollisimman hyvin ja sisältää avainsana, jolla tekstin kohderyhmä aihetta etsii. Avainsana kannattaa sijoittaa otsikkoon ensimmäiseksi ja olla perusmuodossa, sillä hakukoneet eivät ymmärrä kovin hyvin suomen kielen taivutusmuotoja. Avainsana voi olla myös jokin kysymys, jota aiheesta tietoa etsivät todennäköisesti voisivat googlata.

Pääotsikon lisäksi keskeiset avainsanat kannattaa sisällyttää myös tekstin väliotsikoihin. Näin hakualgoritmit pystyvät päättelemään, että myös tekstin sisältö käsittelee kyseistä aihetta.

hyvä blogiotsikko

Ite wikin hakukoneoptimointijutun otsikossa keskeinen avainsana on heti ensimmäisenä. Blogi löytyykin kyseisen avainsanan ensimmäisten hakutulosten joukosta.

Vinkkejä houkutteleviin otsikoihin

Hyvä otsikko voi olla monenlainen. Keräsin tähän joukon vinkkejä, jotka toimivat usein hyvin.

 1. Selventävät fraasit. Usein hyvässä otsikossa on alussa olennaisin asia lyhyesti ja selittävä fraasi, joka avaa tarkemmin mistä on kysymys. Tällainen voisi olla esimerkiksi “Hakukoneoptimoitu teksti – Miten saan hakukoneoptimoitua yritysblogini?”
 2. Herätä uteliaisuus. Älä paljasta koko asiaa otsikossa, vaan sen verran että lukija haluaa tietää asiasta lisää.
 3. Kysymykset. Mitä, missä, milloin, miksi, kuka, kenen ja niin edelleen. Voit kysyä kysymyksen ja vastata siihen otsikossa, kuten “Millainen on hyvä blogiotsikko? Toimituksen vinkit yritysblogin otsikointiin”.
 4. Superlatiivit. Paras, hienoin, uusin, tehokkain, monipuolisin…
 5. Vertailut ja vastakkainasettelut. Voit tuoda esiin kaksi asiaa ja verrata niitä toisiinsa. Kumpi on parempi, miksi toinen on parempi, miksi toinen ei missään nimessä kannata?
 6. Listat. Esimerkiksi “10 vinkkiä sisältömarkkinointiin” tai “5 parasta markkinointikikkaa”.
 7. Numerot. Listojen lisäksi myös muiden numeroiden laittaminen otsikkoon voi toimia. Numerot kannattaa yleensä kirjoittaa numeroina, ei kirjaimilla.
 8. Vuosiluvut. Esimerkiksi “Markkinoinnin trendit vuonna 2022” ja muut vuosiluvut antavat käsityksen ajankohtaisuudesta.
 9. Vetoa tutkittuun tietoon. “Asiantuntija kertoo” tai “Tutkimus osoittaa” antaa lupauksen luotettavasta ja tärkeästä tiedosta.
 10. Vetoa käyttäjäkokemuksiin tai asiantuntijoihin. Siteeraa esimerkiksi asiakkaan suositusta tai asiantuntijan lausuntoa.
 11. Tuo esiin kiinnostava yksityiskohta. Jos kerrot tutkimuksesta, nosta esiin jokin tutkimuksen kiinnostava tulos, luku tai tilasto.
 12. Käytä huumoria.
 13. Kärjistä ja provosoi, mutta hyvällä maulla. Liian raju provokaatio voi ärsyttää, mutta säästeliäästi käytettynä se herättää uteliaisuutta.
 14. Puhuttele lukijaa suoraan sinä- tai te-muodossa.
 15. Puhuttele kohderyhmääsi. Suuntaa otsikkosi puhumaan vaikkapa pienyrittäjälle, myyjälle tai markkinoijalle.
 16. Anna suora toimintakehote. “Lue nyt!”, “Klikkaa tästä!”, “Tee näin” ja niin edelleen.
 17. Esittele otsikossa ongelma ja lupaa siihen jonkinlainen konkreettinen ratkaisu.
 18. Käännä asia kielteiseksi: mitä ehdottomasti ei kannata tehdä, mitä lukija tekee väärin tai miksi jokin on huono asia.

Kokeile rohkeasti erilaisia otsikoita! Joskus yllättävä otsikko voi osoittautua hitiksi, kun taas varmalta nakilta tuntunut valinta voikin olla huti.


Ite wiki tarjoaa sisällöntuotantopalveluita it- ja ohjelmistoalan yrityksille. Jos yrityksesi resurssit eivät riitä tekstisisältöjen tuottamiseen omin voimin, Ite wiki voi auttaa. Sisällöntuotantotiimimme toteuttaa räätälöidysti ja joustavasti esimerkiksi yritysblogit, referenssit, uutiset ja verkkosivujen tekstit.

Lue lisää sisällöntuotantopalveluista tästä linkistä.

 

Kansikuva: Unsplash