Kuninkaanportti ja Suuri linnanpiha ovat varmasti kaikille Suomenlinnassa vierailleille tuttuja maamerkkejä. Helsingin edustalla sijaitseva, kulttuuria ja historiaa henkivä merilinnoitus on yksi maamme suosituimpia matkailukohteita. Vuonna 2019 siellä vieraili yli miljoona kävijää.

Nyt Suomenlinnassa matkustavat voivat sujuvoittaa vierailuaan uuden digioppaan avulla – palvelu auttaa löytämään tutusta kohteesta myös aivan uusia puolia.

Digioppaan kartasta löytyvät tiedot Suomenlinnan palveluista ja suljetuista alueista ja se helpottaa linnoituksella liikkumista.

– Halusimme kehittää Suomenlinnan palveluiden löydettävyyttä. Oppaan avulla kävijöille saadaan neuvottua helposti reitit eri kohteiden välillä. Lisäksi siitä löytyy tiedot kohteiden aukioloajoista, tapahtumista sekä lauttojen aikatauluista, Suomenlinnan hoitokunnan viestintäasiantuntija Veera Törrönen kertoi digiopasta esittelevässä webinaarissa.

Digiopasta lähdettiin kehittämään asiakaspalautteen ja kävijätutkimusten pohjalta yhdessä alueen yrittäjien ja asukkaiden kanssa. Palveluntarjoajat ovat itse vastanneet pyörittämänsä kohteen esittelytekstien ja kohdetietojen tuottamisesta. Oppaan toteutuksesta vastasi Tietotalo.

Törrösen mukaan ajankohtaisen tiedon lisäksi moni Suomenlinnassa vieraileva haluaa ymmärtää paremmin paikan historiaa.

– Perinteisten opasteiden rakentaminen Unescon maailmanperintökohteeseen on pidettävä maltillisena, joten digiopas tarjoaa hyvän ja saavutettavan alustan historiatiedon välittämiselle.

”Digiopas tarjoaa hyvän ja saavutettavan alustan historiatiedon välittämiselle.”

Digioppaalla halutaan edistää myös vastuullista matkailua, joten siitä löytyvät niin lajittelu- kuin vesipisteiden sijainnit. Suomenlinnassa asuu pysyvästi noin 800 henkeä, ja joskus turistin voi olla hankala erottaa yksityisalue julkisista ulkotiloista.

– Osa alueen kodeista on remontoitu vanhoihin linnoituslaitteisiin. Välillä on ollut tilanteita, joissa kävijä on harhautunut yksityiselle pihalle. Asuinrakennukset on merkitty oppaaseen, joten toiveissamme on, että saamme sen myötä kehitettyä myös alueen asuinrauhaa, Törrönen sanoo.

Digiopas toimii selaimessa

Suomenlinnan digiopas on progressiivinen web-sovellus (PWA), joka yhdistää selainsovelluksen ja natiivin mobiilisovelluksen parhaat puolet. Suomenlinnassa vieraileva voi käyttää digiopasta suoraan verkkoselaimella tai ladata sen sovelluskuvakkeeksi puhelimensa näytölle. Missään vaiheessa ei kuitenkaan tarvitse operoida sovelluskaupoissa.

 

Suomenlinnan digioppaan käyttöliittymä

Suomenlinnan digiopas toimii puhelimen verkkoselaimessa. Kuva: Tietotalo

 

Webinaarissa oppaan toimintaa esitellyt Tietotalon Jarno Malaprade kertoo, että käyttäjä saa eniten irti, jos sallii sovelluksen käyttää puhelimen sijaintitietoja. Silloin opas muun muassa tunnistaa automaattisesti sen, kaipaako kävijä lautta-aikatauluja Kauppatorilta Suomenlinnaan vai toisinpäin. Lisäksi se arvioi paikan päällä Suomenlinnassa valittuun kohteeseen kuluvan matka-ajan.

Digiopasta jatkokehitetään käyttäjiltä saadun palautteen perusteella. Yksi tulevaisuuden lisäominaisuus on kuitenkin jo selvillä.

–Tavoitteena on, että pian oppaan avulla voi suunnitella oman vierailunsa ennakkoon ja jakaa tiedot vaikkapa reissuseuran kanssa, Malaprade sanoo.

 

Tutustu Suomenlinnan digioppaaseen.

 

Kansikuva: Tim Bird