Työelämä oli murroksessa jo ennen koronaa, mutta pandemian seurauksena toimistotkin ovat pian uudistusten edessä. Esimerkiksi valtio on aikeissa vähentää toimistotilojaan jopa puolella, mikäli ennusmerkit etätyön jatkamisen innokkuudesta pitävät paikkansa. Hiljattain julkaistu tutkimus puolestaan osoitti, että yli puolet suomalaisista aikoo suosia työnteon hybridimallia korona-ajan jälkeen. Toimistolla viihdyttäisiin vain muutamana päivänä viikossa.

Millaiseen toimistoon suomalaiset haluavat palata? Sellaiseen, jossa he voivat valita juuri kyseiseen hetkeen sopivan työympäristön, jakaa ajatuksiaan ja tunteitaan sekä löytää kaiken tarvittavan informaation yhdestä paikasta, uskoo Tomi Teikko.

Teikko on keynote-puhuja, futuristi ja työskennellyt it-uransa aikana lukuisten globaalisti toimivien yritysten kanssa. Lisäksi hän on kehittänyt älytaloratkaisu Empathic Buildingin, jonka tarkoituksena on luoda parempia työympäristöjä.

 – Työntekijäkokemus nostetaan uudelle tasolle helpottamalla ihmisten arkipäiväisiä askareita, kuten tiedonhakua ja sen jakamista, Teikko kertoo.

Empathic Building sisältää rakennuksen digitaalisen kaksosen, josta näkee esimerkiksi lämpötilan ja ilmanlaadun kaltaisia ympäristön arvoja, vapaat työpöydät ja huoneet sekä kollegat. Lisäksi se näyttää tilojen ja pöytien käyttöasteita ja korjaustikettejä, mikä helpottaa kiinteistöhuollon ja siivoojien työtä.

Ratkaisu syntyi alun perin Tiedon sisäisenä startupina, ja Haltian toimitti siihen IoT-laitteita. 

 Kun aloimme etsiä Empathic Buildingille uutta kotia, oli Haltian luonnollinen jatkopaikka sen kehitykseen. Empathic Building liittyi osaksi Haltiania syksyllä 2020.

Parempia päätöksiä ja empaattista johtamista

Teikkoa kiinnostaa digitalisaatiossa erityisen paljon juuri empaattisuuden hyödyntäminen. Hän uskoo empaattisten sovellusten olevan ihmiskeskeisen suunnittelun “seuraava evoluutio”.

 Sovellukset sekä niiden käyttökokemus muokkautuisivat reaaliajassa loppukäyttäjän kokemuksen mukaan. Tulevaisuudessa voisi olla vaikkapa videopelejä, joiden vaikeustaso helpottuisi turhautumisen tunteen iskiessä. Niin pelaaja pysyisi pidempään pelin parissa.

 

Empathic Building näytöllä

Älytaloratkaisu Empathic Buildingin kehittänyt Tomi Teikko uskoo empaattisten sovellusten olevan tulevaisuutta.

 

Reaaliaikainen data on myös Empathic Buildingin ytimessä, sillä datan avulla voidaan vastata työntekijöiden todellisiin tarpeisiin. Teikon mukaan kyvykkyys reaaliaikaisen datan hyödyntämiseen on nousemassa pakolliseksi osaksi tulevaisuuden johtajan työkalupakkia.

 – Nykyisin johtajuus vaatii paljon empaattisuutta ja uudenlaista tietoa vaikkapa tilojen käytöstä. Empathic Buildingin kaltaiset sovellukset voivat helpottaa päätöksentekoa sen suhteen, millaisia tiloja tarvitaan lisää, mitä tiloja ei käytetä lainkaan ja mitä mieltä ihmiset ovat asioista. Empatia ja ihmisiän mittainen uteliaisuus uusia teknologioita kohtaan ovat tärkeimmät valintakriteerit, kun palkkaatte tulevaisuuden johtajia organisaatioonne.

Loppu peruutuspeiliin tuijottelulle

Yksi Haltianin Empathic Building -asiakkaista on Halton, jossa pääkonttorin digitaalinen kaksonen otettiin käyttöön vuonna 2020. Sen jälkeen työntekijät ovat kuluttaneet vähemmän aikaa muun muassa käytettävissä olevien kokoustilojen etsimiseen. 

Pandemian aikana erityisen arvokasta on ollut tieto tilojen käyttöasteista. Datan avulla Haltonilla on pystytty pitämään kokoustilat vähintään varttitunnin tyhjillään ennen seuraavaa tapaamista. Viidessätoista minuutissa ilmanvaihto saadaan hoidettua asianmukaisesti, jotta seuraavat tilan käyttäjät voivat saapua turvallisin mielin.

Reaaliaikainen data päätöksenteossa on suuri työkulttuurillinen muutos.

Empathic Building tulee kehittymään vielä lisää, sillä myös datan kerääminen kehittyy.

 Yksi mielenkiintoinen aihe on biodatan hyödyntäminen datan keruussa. Älylaitteet voisivat kerätä tietoa ihmisten aidoista tunteista ja kokemuksista. Se lisäisi empaattisuutta johtamiseen. Kuvitelkaa reaaliaikainen tieto siitä, miten sitoutuneita työntekijät ovat yritykseen, Teikko visioi.

Uudet teknologiat eivät asetu organisaatioihin itsestään, sen Teikkokin on huomannut. Laajamittaisen teknologiakehityksen suurimmaksi hidasteeksi hän nimeää ihmiset ja menneisyyteen jämähtäneen työkulttuurin. 

  Moni kuvittelee asioiden olleen ennen paremmin. Reaaliaikainen data päätöksenteossa on suuri työkulttuurillinen muutos, joka vaatii yrityksen nykyiseltä johdolta valtavan määrän energiaa osaamisalueen kehittämiseen. Mahdollisesti tarvitaan jopa kokonaisvaltainen sukupolvenvaihdos.

Teikon terveiset ovatkin suorasanaiset. Kaikenlainen peruutuspeiliin tuijottelu on lopetettava, jos kilpailukyky halutaan säilyttää.

 Ennen mikään ei ollut paremmin, joten olkaa ennakkoluulottomia kehittyessänne. Jos strategianne tähtää räjähtävään kansainväliseen kasvuun, teidän pitää integroida reaaliaikainen data yhtiönne päätöksentekoon, koska kilpailijanne tekevät niin jo.


Haltianin Ite wiki -profiilista löydät lisätietoa Empathic Buildingista sekä yrityksen muut tarjonnat, referenssit ja asiakassuositukset.

Haltianin verkkosivut

Kuvat: Haltian