Sovelluksen ylläpito kiinnostaa kehittäjiä usein paljon vähemmän kuin itse kehitystyö, toteaa Ville Mettälä. B2B-mobiilisovellusten kehitykseen erikoistuneen Punos Mobilen toisena perustajana hän on törmännyt tilanteisiin, joissa asiakas on lähes hädässä toimimattoman sovelluksensa kanssa.

– Jos ylläpito on jäänyt retuperälle, pinnan alla on voinut kyteä pitkäänkin. Lopulta sovelluksen omistajasta riippumaton osa sovellusympäristössä on muuttunut niin paljon, että sovellus lakkaa toimimasta esimerkiksi käyttöjärjestelmän pakollisen päivityksen yhteydessä. Jos ylläpidosta vastaavaa kumppania aletaan etsiä vasta tässä vaiheessa, on etsintä auttamatta alkanut liian myöhään, Mettälä aloittaa.

Hän vertaa mobiili- ja web-sovelluksia autoihin – vaikka sen ostaisi uutena, säännölliset huoltotoimenpiteet ovat edellytys pitkäikäisyydelle. Kaikki sovellukset siis vaativat säännöllistä ylläpitoa.

– Ylläpitoon kuuluvat esimerkiksi komponenttien ja käytettyjen kirjastojen päivitykset. Tylsiltä kuulostavilla töillä on iso merkitys sovelluksen toimintavarmuuden ja tietoturvan takaamiseksi. Niiden avulla pyritään ennaltaehkäisemään palveluiden katkeaminen ja valmistaudutaan etukäteen mahdollisten ongelmien ilmaantumiseen. Lisäksi hyvin ylläpidettyä sovellusta on vaivattomampaa jatkokehittää.

Sovelluksen on vakuutettava hetkessä 

Mettälä ja hänen yhtiökumppaninsa Hannu Alakangas perustivat Punos Mobilen vuonna 2011. Alun perin yritys syntyi vauhdittamaan heidän oman tuotteensa maailmanvalloitusta. 

Mettälä muistelee iPadille kehitettyä Meeting Assistant -kokoussovellusta, joka Punos Mobilen alkuvuosina keräsi kohtalaisen hyvin latauksia, ja sai näkyvyyttä myös maailman tunnetuimmissa medioissa. Sovelluksesta kirjoittivat muun muassa The New York Times ja The Guardian. Asiakashankinta oli kuitenkin raskasta, sillä yritysmaailmassa iPadin käyttäjiä oli vielä vähän. 

Vähälle huomiolle jäänyt palvelu toimii yritystä vastaan, sillä nopea vaste vaikuttaa asiakaskokemukseen.”

Vuonna 2019 Punos Mobilessa päätettiin viimein lopettaa Meeting Assistantin kehitystyö. Sen jälkeen yritys on keskittynyt konsultointiin. Mettälä arvelee, että oma kokemus sovelluksen omistajana on auttanut asiakkaiden tarpeiden ymmärtämisessä. Vuodet Meeting Assistantin kehitystyön parissa opettivat myös sovelluksen ylläpidosta yhtä ja toista.

– Sovellusmaailmassa tarjonta on laaja, joten uuden sovelluksen on vakuutettava asiakas nopeasti. Vähälle huomiolle jäänyt palvelu toimii yritystä vastaan, sillä nopea vaste vaikuttaa asiakaskokemukseen. Jos mietitään esimerkiksi älyvaloa, sen tuomat edut voivat jäädä varjoon, mikäli normaali päällekytkeminen ei tapahdu hetkessä. Tällöin suurin osa käyttötapauksista olisi järkevämpi hoitaa perinteisesti kytkimellä.

Sovelluksen ylläpitoon kannattaa budjetoida rahaa ajoissa

Mettälän mukaan ideaalitilanne on sellainen, jossa ylläpitosuunnitelma tehdään heti sovelluksen hankinnan yhteydessä. Punos Mobilen asiakkaat saavatkin jo projektin alussa tietää, että investointi ei pääty sovelluksen valmistumiseen. Näin asiakkaat osaavat varautua ylläpidon aiheuttamiin kustannuksiin.

– Joskus asiakkaalla on ollut ajatus, että sovellus tehdään kertaalleen ja asia on sen jälkeen selvä. Tuotebisnekseen lähteminen vaatii strategista päätöstä sovelluksen ylläpitoon panostamisesta.

Tärkeää on myös hahmottaa, että lopulta mikä tahansa sovellus tulee käyttöikänsä päähän. Mettälän vertauskuva löytyy jälleen ajoneuvoista.

Autonkin kanssa tulee jossain kohtaa hetki, jolloin moottorilla on ajettu tarpeeksi kilometrejä. Se täytyy joko vaihtaa tai ostaa uusi auto.

Tuotebisnekseen lähteminen vaatii strategista päätöstä sovelluksen ylläpitoon panostamisesta.”

Sovelluksen ylläpitoa hoitavalta kumppanilta vaaditaan ennen kaikkea valmiutta reagoida asiakkaan pyyntöihin, sekä kykyä ottaa huomioon lain tuomat velvollisuudet. Lisäksi Mettälä toivoo, että it-kumppanin valinnassa kiinnitettäisiin koko ajan enemmän huomiota toimittajan kykyyn ymmärtää asiakkaan liiketoimintaa.

– Hyvä asiakassuhde rakentuu, kun toimittaja pystyy olemaan asiakkaan apuna kokonaisvaltaisesti. Jos asiakkaan päätoiminen työ ei ole pohtia ja kehittää sovellusta, on tärkeää, että asiantunteva kumppani pystyy sparraamaan ja antamaan suosituksia palvelun kehittämisestä.

Mettälä muistuttaa, että parhaimmat it-toimittajat eivät epäröi kertoa sitäkään, jos kehitystyössä ollaan heidän mielestään menossa hakoteille. Pienen haastamisen ja iteroinnin seurauksena syntyy usein ratkaisu, joka hyödyttää loppukäyttäjää paljon enemmän kuin alkuperäinen idea.

Jotta asiakkaiden tarvitsisi käyttää mahdollisimman vähän omaa aikaansa kehitystyön parissa, Punos Mobile panostaa omien prosessien jalostamiseen.

– Kehitämme jatkuvasti myös omia työkaluja ja prosesseja, jotta voimme tarjota asiakkaillemme selkeitä raportteja ja havainnollistaa kehityskohteet. Näin saamme sekä tuettua asiakkaamme omaa liiketoimintaa että helpotettua päätöksentekoa. Jos haluat keskustella liiketoiminnastasi tai sovelluksesi tarvitsee ylläpitoa, ota rohkeasti yhteyttä. Nautitaan yhdessä etäkahvit, kuuluvat Mettälän terveiset lukijoille.

 

Mitä työntekijät kertovat Punos Mobilesta? Katso yrityksen esittelyvideo alta.

 

Punos Mobilen Ite wiki -profiili

Punos Mobilen verkkosivut

Kuva: Ville Mettälä