Elisan ja Suomen Yrittäjien hiljattain julkaisema tutkimus kertoi koronapandemian laittaneen vipinää pk-yritysten digitalisaatiohankkeisiin. Trendiä läheltä seurannut SuperAppin toimitusjohtaja Arttu Hujanen toteaa esimerkiksi ravintola-alan tarttuneen viimeisen vuoden aikana mobiliisovellusten hyötyihin. 

Sovellusten kasvava kysyntä on näkynyt positiivisesti myös SuperAppin liiketoiminnassa. Alkuvuodesta Deloitte listasi sen Suomen 14. nopeimmin kasvavaksi teknologiayritykseksi.

Mielestämme oman mobiilisovelluksen pitäisi olla jokaisen yrityksen ulottuvilla, eikä vain suuryritysten etuoikeus. Tätä me toiminnallamme edistämme. Kun sinulla on idea, meillä on toteutus, Hujanen kiteyttää SuperAppin vision.

Hujanen on teekkarijäynäämisen kolminkertainen Suomen mestari, pariakrobatian ja kiipeilyn harrastaja sekä matkustanut 68 maassa. Uransa aikanakin hän on ehtinyt jo yhtä ja toista. Konsultoinnin, johtamisen ja myynnin parissa tehty työ on vienyt asumaan myös ulkomaille. Merkittäväksi muodostuivat vuodet, joiden aikana Hujanen pääsi osaksi M-Filesin kasvutarinaa. Se herätti kiinnostuksen yrittäjyyttä kohtaan.

”Oman mobiilisovelluksen pitäisi olla jokaisen yrityksen ulottuvilla, eikä vain suuryritysten etuoikeus.”

M-Filesin kasvua seuratessani innostuin ajatuksesta rakentaa omaa yritystä samanlaiseen menestykseen. Olin aikaisemmin kuullut SuperAppista ja mielestäni siinä oli suuri potentiaali. Kun mahdollisuus tuli vastaan, päätin lähteä yrittäjäksi ja SuperAppin perustajien yhtiökumppaniksi, Hujanen taustoittaa päätymistään mobiilikehityksen pariin.

Simppeli ostoprosessi

SuperAppilla uskotaan mobiilisovellusten potentiaaliin kilpailukyvyn parantajana. Jotta pk-yritykset rohkaistuisivat hankkimaan sovelluksia, pitää ostoprosessista tehdä heille simppeli, Hujanen painottaa.

Sovelluksen hankkimisesta voi olla helposti vääristynyt kuva. Voidaan ajatella suuryrityksiä ja satojen tuhansien eurojen kehitysprojekteja. Tai kuvitellaan, että omassa firmassa on oltava teknologiajohtaja, jotta sovellus voidaan ostaa. Todellisuudessa mobiilisovelluksen hankkimisen on oltava niin helppoa, että siitä voi vastata niin toimitusjohtaja kuin rekkakuskikin.

 

kolmen mobiilisovelluksen käyttöliittymät

SuperApp on erikoistunut mobiilikehitykseen. Yritys on luonut AaaS- eli Application-as-a-Service-palvelumallin, jossa asiakas ei maksa kehitysprojektia etukäteen, vaan hankkii mobiilisovelluksen kuukausitilauksena. Kuvassa SuperAppin referenssejä.

 

Hujasen mukaan ostajan tehtävä ei ole olla mobiilikehityksen asiantuntija, vaan toimittajan vastuulla on varmistaa prosessin selkeys ja läpinäkyvyys. Siksi SuperAppilla on käytetty paljon aikaa mobiilisovelluksen ostoprosessin ymmärtämiseen. Vastauksia on etsitty moniin keskeisiin kysymyksiin.

Mitä pelkoja ja kysymyksiä asiakkaalla on? Missä mennään yleensä pieleen? Tämän pohjalta olemme saaneet hiottua meidän prosessit huippuunsa.

SuperAppilla onkin Suomessa, ja kenties koko maailmassa, uniikki AaaS- eli Application-as-a-Service-palvelumalli. Siinä asiakas ei maksa kehitysprojektia etukäteen, vaan hankkii mobiilisovelluksen kuukausitilauksena. 

Asiakas ei siis maksa etukäteen sovelluksesta, vaan kiinteä kuukausimaksu alkaa rullaamaan, kun sovellus on valmis. Varmistamme, että ostaminen on helppoa ja selkeää aina sovelluksen speksaamisesta ja tarjouksen tekemisestä sen julkaisuun ja ylläpitoon asti. Meiltä ostaja saa kiinteän hinnan ja läpinäkyvän tarjouksen eikä pelkkää “kustannusarviota”, Hujanen täsmentää.

Vinkit mobiilisovelluksen ostajalle

Hujanen ei väitä, että mobiilisovellus ratkaisisi yrityksen kaikki mahdolliset haasteet. Se voi kuitenkin olla erinomainen työkalu yllättävissäkin tilanteissa. Siitä esimerkkinä toimii SuperAppin sähköyhtiö Elenialle toteuttama EleniaGO-sovellus, jolla käyttäjät pelillistämisen keinoin aktivoidaan ottamaan kuvia sähköverkon kalustosta. 

Käyttäjien keräämät tiedot verkon kunnosta kulkevat yritykselle.  Aikaisemmin huoltohenkilökunnan piti kiertää tarkistamassa infrastruktuurin kuntoa, mutta nyt pelaajat tekevät suuren osan tarkastustyöstä. Näin säästyy merkittävästi rahaa ja aikaa. Lisäksi pelaajat saavat hauskan aktiviteetin ja palkintoja pelaamisesta.

Hujanen muistuttaa, että harva meistä hankkii työelämänsä aikana montaa räätälöityä mobiilisovellusta. SuperAppilla onkin tiivistetty ostajan muistilista neljään kohtaan.

1. Varmista, että ymmärrät, mistä puhutaan. Käytetäänkö teknistä jargonia? Ymmärrätkö varmasti kaikki käytetyt termit?

2. Mitä olet ostamassa? Varmista, että tiedät tarkalleen, mitä pakettiin kuuluu. Ostatko vain koodaajan aikaa vai ostatko sovelluksen avaimet käteen -periaatteella? Saatko myös sovellusarkkitehdin, UI/UX-suunnittelijan ja projektipäällikön osaamisen ja ajan?

3. Hinta ja hinnoittelumalli. Mitä sovellus maksaa ja mitä hintaan sisältyy? Saatko lopullisen hinnan vai pelkän kustannusarvion? Onko kyseessä iso kertainvestointi ennen kuin työt alkavat vai maksatko kuukausihintaa?

4. Mieti myös astetta pidemmälle. Kuka vastaa sovelluksen julkaisusta? Usein ei tule ajatelleeksi, että julkaisu vaatii yllättävän paljon osaamista, sillä sovelluskaupoilla on omia sääntöjä ja vaatimuksia, jotka sovelluksen pitää täyttää. Entä kuka hoitaa ylläpidon? Kuuluuko se pakettihintaan vai pitääkö ylläpito ostaa erikseen?

Tulevaisuuteen Hujanen katsoo luottavaisesti. Hän kertoo, että SuperApp kehittää sovellusalustaansa ja sen komponentteja koko ajan eteenpäin. Uusien sovellusten kehittäminen nopeutuu sitä mukaa, kun yritykselle kertyy kokemusta eri toimialoilta.

Kannustan jokaista yritystä tarttumaan ennakkoluulottomasti mobiilisovellusten mahdollisuuksiin. Kokemuksesta voin sanoa, että yllättävätkin ideat taipuvat sovelluksiksi.

 

SuperAppin Ite wiki -profiilista löydät muun muassa yrityksen tarjonnat, referenssit sekä asiakassuositukset.

SuperAppin verkkosivut

 

Kuvat: SuperApp