Mobiilihaittaohjelmat ovat yleistyneet etätöiden myötä, selviää tietoturvayhtiö Check Point Software Technologiesin tutkimustoiminnasta vastaavan Check Point Researchin tuoreesta mobiilitietoturvaraportista. 

Raportin mukaan 97 prosenttia organisaatioista kohtaisi useita hyökkäysvektoreita käyttäviä mobiilihaittaohjelmia vuonna 2020. Mobiilihyökkäykset siis koskettavat nyt kaikkia yrityksiä. Hyökkäyksistä valtaosassa käyttäjiä yritettiin huijata klikkaamaan linkkiä ja asentamaan haittaohjelma verkkosivuston tai URL-osoitteen kautta, tai sen avulla pyrittiin varastamaan käyttäjien tunnistetietoja. 46 prosentissa organisaatioista vähintään yksi työntekijä oli myös ladannut haitallisen mobiilisovelluksen.

Verkkorikolliset kehittyvät jatkuvasti ja mukauttavat tekniikoitaan hyödyntääkseen kasvavaa riippuvuuttamme mobiililaitteista.”

Check Pointin toteuttama Achilles-tutkimus oli jo aiemmin osoittanut, että organisaatioiden mobiililaitteet ovat alttiita kyberhyökkäyksille. Tutkimuksesta kävi ilmi, että neljässä kymmenestä laitteesta oli haavoittuvuus. Yhtiö muistuttaakin, että mobiililaitteiden yleistyessä työnteon välineenä, täytyy niiden tietoturva priorisoida yrityksissä nykyistä korkeammalle.

”Kuten olemme nähneet vuonna 2020, mobiiliuhat ovat jatkaneet leviämistään, ja jo lähes jokainen organisaatio on kokenut mobiilihyökkäyksen. Horisontissa on entistäkin monimutkaisempia uhkia. Verkkorikolliset kehittyvät jatkuvasti ja mukauttavat tekniikoitaan hyödyntääkseen kasvavaa riippuvuuttamme mobiililaitteista. Yritysten on otettava käyttöön mobiililaitteiden tietoturvaratkaisut, jotka suojaavat laitteita saumattomasti nykypäivän edistyneiltä kyberuhilta. Käyttäjien tulisi noudattaa varovaisuutta ja käyttää vain virallisten sovelluskauppojen sovelluksia”, Check Pointin Suomen ja Baltian maajohtaja Sampo Vehkaoja sanoo yhtiön julkaisemassa tiedotteessa.

 

Check Pointin vuoden 2021 mobiilitietoturvaraportti perustuu tietoihin, jotka on kerätty 1.1.–31.12.2020 yhteensä 1 800 organisaatiolta, jotka käyttävät Check Pointin Harmony Mobile -tietoturvaratkaisua. Raporttiin on kerätty tietoa myös Check Pointin ThreatCloudista.

 

Kuva: Unsplash

 

Lue myös:

Haittaohjelmat pähkinänkuoressa – tunnistatko erilaiset haittaohjelmat toisistaan

QR-koodien vaarat – tietoturvayhtiö varoittaa lisääntyneistä QR-koodihuijauksista

Kyberturvaa pienyrityksille – uusi opas auttaa suojautumaan kyberuhilta

Turvakäräjät-podcast tekee tietoturvasta rentoa ja yleistajuista – haastattelussa tietoturva-asiantuntija Laura Kankaala