Pelaamisen suosio on kasvanut koronapandemian aikana myös Suomessa. Viime syksynä julkaistu Pelaajabarometri kertoo, että digitaalisten pelien pelaamiseen käytettiin vuonna 2020 keskimäärin jo yli seitsemän tuntia viikossa. Pelaaminen muuttuu myös alati yhteisöllisemmäksi, ja esimerkiksi esports-striimien katseleminen on kasvanut parin viime vuoden aikana selvästi.

Pelialan kehittyessä syntyy myös uusia haasteita peliturvallisuudelle. 

“Pelialan kehitys ja kasvu ovat luoneet uusia ilmiöitä ja haasteita peliturvallisuuden ympärille. Esimerkiksi pelaamisen liittyy usein arkaluontoisia tietoja, kuten luottokorttinumeroita, nimiä tai sähköposteja, joiden päätyminen vääriin käsiin voi olla haitallista”, KTM Pyry Seppänen kertoo Jyväskylän ammattikorkeakoulun julkaisemassa tiedotteessa.

Seppänen kirjoitti projektityönä peliturvallisuusoppaan ammattikorkeakoulun IT-instituutille, jossa tarve oppaan toteuttamiselle huomattiin Kuluttajaliiton Huijausinfon kanssa tehdyn yhteistyön aikana.

“Havaitsimme, että ohjeistusta pelipuolen huijausten ja rikollisuuden torjumiseksi ei ollut juuri lainkaan saatavilla. Koska aihepiiri osui sopivasti projektimme tavoitteisiin, lähdimme työstämään opasta niin pelaajien kuin vanhempien näkökulmista”, kertoo projektipäällikkö Kirsi Heiskanen JAMKin IT-instituutista.

JAMK painottaa haasteiden ymmärtämistä sekä pelaajien itsensä että heidän lähipiirinsä toimesta, sillä pelaamisen turvallisuuteen voi vaikuttaa tehokkaasti vain tunnistamalla uhat ja reagoimalla niihin.

“Pelien striimaaminen on tänä päivänä suosittua. Streamatessa kaikki näytöllä oleva näkyy suorana lähetyksenä katsojille. On kiinnitettävä erityistä huomiota siihen, että jaettavalla näytöllä ei näy arkaluonteisia tietoja, kuten pelitilejä, salasanoja tai muuta kriittistä. Streamiä pääsee seuraamaan kuka tahansa, vaikka pelaaja olisi jakanut lähetyksen omasta mielestään vain kavereille”, Seppänen sanoo.

Jos arvokasta omaisuutta varastetaan online-pelissä, olet käytännössä täysin pelin asiakaspalvelun armoilla.”

Pelimaailmassa digitaalisen omaisuuden suojaaminen on edelleen lähes yksinomaan pelaajan itsensä vastuulla.

“Jos sinulta varastetaan lompakko, voit tehdä varkaudesta rikosilmoituksen. Jos arvokasta omaisuutta varastetaan online-pelissä, olet käytännössä täysin pelin asiakaspalvelun armoilla”, Seppänen jatkaa.

Uudessa peliturvallisuusoppaassa käsitellään muun muassa pelaamista, pelaamisen monimuotoisuutta ja pelaamiseen liittyviä riskejä eri näkökulmista. Digitaalisen omaisuuden turvaamiseen saa vinkkejä esimerkkien kautta. Kaikille aiheesta kiinnostuneille tarkoitettu opas on ladattavissa JAMKin koordinoiman CybeRDI-projektin verkkosivuilla. Samalta sivustolta löytyy myös erityisesti nuorten vanhemmille suunnattu esite, johon on koottu tärkeimmät tiedot peliturvallisuuteen liittyen.

 

Kuva: Unsplash

 

Lue myös:

Digipeleihin käytetään jo yli seitsemän tuntia viikossa – mobiilipelien suosio ylittää tietokone- ja konsolipelaamisen

Digitoimisto MeKiwi sai rahoitusta Suomen suurimman VR-pelin kehittämiseen

Älypuhelimella pelattava My2050-seikkailupeli havainnollistaa ilmastonmuutoksen vaikutuksia

TOP 15 maailman myydyimmät pelikonsolit – konsoleita on myyty maailmassa yhteensä yli 1,56 miljardia kappaletta