It-ala on jo pitkään ollut etätyön edelläkävijä, ja nyt alalla näytetään tietä myös vaivattomalle etärekrytoinnille. Ajat, jolloin työnhaku vaati useiden tuntien panostuksen ja samojen tietojen täyttämisen kolmeen eri lomakkeeseen, voivat tulevaisuudessa olla jo takanapäin. Geniemin HR-asiantuntija Essi Wäck tietää, miten suuri vaikutus hakijakokemuksella on siihen, että rekrytoinnissa saadaan tavoitettua kovimpia osaajia.

Jos hakijakokemus ei ole kunnossa, ei relevantteja työntekijöitä saa haaviin. Hakemisen pitää olla helppoa, nopeaa ja yksinkertaista, Wäck summaa. 

Geniemillä hakijakokemusta on lähdetty parantamaan ottamalla käyttöön rekrytointibotti. Alunperin myyntiin suunniteltu botti kysyy hakijalta muutamia perustietoja, kuten sähköpostia ja kokemustaustaa, ja sen täyttämiseen kuluu vain muutamia minuutteja. CV:tä, hakemuskirjettä eikä edes LinkedIniä tarvita Wäckin mielestä pitkällinen hakuprosessi ei palvele ketään.

 

Geniemin rekrybotti on saanut kiitosta myös hakijoilta. Kuva: kuvakaappaus

 

Ennen emme tavoittaneet internetistä hiljaisessa työnhaussa olevia ihmisiä. Kun aloimme Leadoon kanssa kehittämään rekrybottia, mietimme millaisilla tiedoilla saamme alkuvaiheessa riittävän kuvan hakijasta. Sähköpostia, kokemustaustaa ja ydinosaamista kysymällä saadaan jo jonkinlainen käsitys. Kiitosta botista on tullut myös työnhakijoilta, Wäck kertoo. 

Tästä hakuprosessi etenee tehtävällä, jolla todennetaan hakijan taidot. Sen jälkeen vuorossa on työpalaveri, jossa katsotaan istuuko hakija Geniemin työkulttuuriin. Kun hakemuskirje ja -lomake jäävät hakuprosessin alkupäästä pois, työhaastattelun merkitys korostuu. Wäckin mukaan palaverissa saa tietää hakijasta kaiken tarpeellisen yksinkertaisesti kysymällä.

Kun hakemuskirje ja -lomake jäävät hakuprosessin alkupäästä pois, työhaastattelun merkitys korostuu.

Itse olen pitänyt enemmän siitä, että juttelee ja kyselee asioita sen sijaan, että lukee jotain todella viilattua hakemuskirjettä. Niistä ei välttämättä kuulu edes henkilön oma äänensävy. Tapaaminen kertoo ihmisestä paljon enemmän, Wäck perustelee. 

Keskiössä hyvinvointi

Palaveri on tärkeä myös sen takia, että hyvää työkulttuuria pidetään Geniemillä korkeassa arvossa. Wäckin työtehtäviin kuuluukin rekrytoinnin lisäksi myös Geniemin työntekijöiden työhyvinvoinnista huolehtiminen. Hänen mukaansa työntekijöiden viihtyvyys on yksi yrityksen peruselementeistä, joka on säilynyt siitä asti, kun veljekset Tuomas ja Hannu Kumpula olivat mukana perustamassa yritystä 20 vuotta sitten. 

– Tuomas ja Hannu halusivat perustaa yrityksen, jossa tulosta tärkeämpää on se, että työntekijöillä on hyvä olla ja että he viihtyvät työssään. Tulos tulee tyytyväisten työntekijöiden kautta.

Wäckin mielestä tämä toteutuu työpaikalla hyvin, ja työhyvinvoinnista huolehtiminen on näyttäytynyt myös hyvinä tuloksina. Geniemin toteuttama WordPress-verkkosivusto Visitvaasa.fi sai tunnustusta Suomen vuoden paras verkkosivusto 2020 -palkinnolla.

Finnish Web Awards palkitsi Geniemin kehittämän Visitvaasa.fi-verkkosivuston vuoden 2020 parhaana verkkosivustona. Kuva: kuvakaappaus

 

Kasvava yritys hakee yhä lisää osaajia tiimiinsä, ja paikkoja olisi avoinna etenkin kokeneille WordPress-kehittäjille. Wäckin mukaan parhaat ohjelmistokehittäjät ovat kilpailtuja eivätkä välttämättä seuraa aktiivisesti työpaikkailmoituksia, joten rekrytoinnissa heitä voi olla vaikea tavoittaa.

Sekin varmaan vaikuttaa rekrytointiin, että meidän vaatimustaso on kova. Sivustot, joita teemme, eivät ole sieltä kaikkein yksinkertaisimmasta päästä. Teemme WordPress-kehitystä panostaen verkkopalvelun modulaarisuuteen ja jatkokehitettävyyteen, Wäck selittää. 

Kolme vinkkiä työnhakijoille 

Wäckillä on myös muutama vinkki niille it-alan työnhakijoille, joille omaan taitotasoon sopivan työpaikan löytyminen on ollut vaikeaa.

Kannattaa julkaista GitHubissa itsetehtyjä, mahdollisimman erilaisia projekteja, jotka näyttävät osaamisen skaalaa. Jos työpaikka on todella kiven alla, suosittelen hyödyntämään erilaisia it-alan rekrytointikoulutuksia, joista voi saada koulutuspaikan. Tytöille Mimmit koodaa -ohjelma on hieno mahdollisuus, sillä se tarjoaa erilaisia tapoja kouluttautua ja verkostoitua. Myös Geniem on ollut siinä mukana, hän kertoo.

”Jos työpaikka on todella kiven alla, suosittelen hyödyntämään erilaisia it-alan rekrytointikoulutuksia.”

Viime vuonna Geniem palkkasi 19 henkilöä, joista 16 rekrytoitiin korona-aikana – siis täysin etäyhteyksin. Myös perehdytys, työvälineet ja työsopimuksen allekirjoitus hoituivat etänä. Wäckin mukaan itseohjautuvuus kuuluu yrityksen työkulttuuriin.

Kun meille pääsee töihin, oppimiskäyrä on huikea. Jokainen kehittäjä tekee itse työhönsä liittyvät päätökset ja hoitaa oman tonttinsa.

 

Geniemin Ite Wiki -profiili
Geniemin verkkosivut

Kansikuva: Geniem