Ensi viikolla järjestetään jälleen suurelle yleisölle suunnattu tiedetapahtuma, Tieteen päivät. Poikkeuksellisesti kokonaisuudessaan verkossa järjestettävää tapahtumaa voi seurata suorana tai jälkikäteen tallenteena YouTuben Tiedetv-kanavalla. Viisipäiväisen tapahtuman aikana julkistetaan myös eri aiheita käsitteleviä videoita ja podcasteja. Torstaina selviää lisäksi Vuoden Professori -tunnustuksen saaja.

Tänä vuonna tapahtuman teemana on Hyvä ja paha tieto, ja ohjelmassa on paljon myös digitalisaatioon ja teknologiaan liittyviä keskusteluja.

Tässä muutama nosto Tieteen päivien tarjonnasta.

Keskiviikkona 13.1.2021 puhutaan tekoälyn etiikasta

Helsingin yliopiston professori Teemu Roos moderoi paneelikeskustelua, johon osallistuvat apulaisprofessori Indrė Žliobaitė Helsingin yliopistolta ja vanhempi asiantuntija Anna-Mari Rusanen Valtiovarainministeriöstä. Tunnin aikana pohditaan muun muassa sitä, kenellä on valta säännellä tekoälyä, ja voisiko teknologia itse auttaa ratkaisemaan siihen liittyviä ongelmia.

Keskustelu alkaa klo. 14.

Perjantaina 15.1.2021 luento 6G:stä

Tutkijatohtori Ella Peltonen Oulun yliopistosta kertoo, miltä näyttävät 2030-luvun internet ja sen käyttöliittymät. Puolituntisen luennon aikana Peltonen lupaa valottaa myös sitä, millainen rooli tekoälyllä, reunalaskennalla ja sensoreilla on 2030-luvun kuluttajasovelluksissa.

Peltosen luentoa voi seurata klo. 16.30 alkaen.

 

Tieteen päivät on kaikki tieteenalat kattava, suurelle yleisölle suunnattu tapahtuma. Kuva on vuoden 2019 Tieteen päiviltä. Kuva: Jari Loisa/Tieteen päivät

 

Lauantaina 16.1.2021 päivän painissa tekniikan kysymykset

Lauantai-iltapäivän painissa klo. 14 alkaen kohtaavat professori Tapio Ala-Nissilä (Aalto-yliopisto) ja apulaisprofessori Minna Ruckenstein (Kuluttajatutkimuskeskus/Helsingin yliopisto). Heidän haastajansa on tekniikan tohtori Sini Numminen (Aalto-yliopisto).

Kolmikko haastaa toisiaan erilaisista teknologiaan ja sen rooleihin liittyvistä aiheista. Päivän paini lupaa kysyä ainakin: Kehitetäänkö tekniikkaa vastaamaan tarpeita, joita meille keinotekoisesti luodaan? Miten teknologiavastaisuutta voitaisiin vähentää?

Painin jälkeen Ruckenstein pitää vielä oman luentonsa, jonka aiheena on algoritmin kulttuuri.

Sunnuntaina 17.1.2021 kysytään, voiko tilastoilla valehdella

Tietääkö tilastotieteilijä totuuden? Erottavatko tilastot hyvän tiedon pahasta tiedosta? Esimerkiksi nämä kysymykset esitetään tapahtuman päätöspäivänä klo. 11. Mukana keskustelemassa ovat Aalto-yliopistosta apulaisprofessori Pauliina Ilmonen ja lehtori Lauri Viitasaari sekä tutkimuspäällikkö Tommi Härkänen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

 

Tutustu tarkemmin Tieteen päivien ohjelmaan.

 

Kansikuva: Tieteen päivien yleisöä tammikuussa 2019. Aino-Sofia Orjasniemi/Tieteen päivät

 

Lue myös:

Suosittu Elements of AI sai jatko-osan – Building AI -verkkokurssi syventää ymmärrystä tekoälystä

State of AI in Finland raportti: Suomessa 1240 yritystä käyttää tekoälyä päivittäin

Etlan kyberturvaselvitys: Miten Suomen yritykset pärjäävät kasvavien kyberuhkien keskellä?

Postin Verkkokauppatutkimus 2020: verkosta ostaminen lisääntyy, netistä ostetaan etenkin vaatteita ja elektroniikkaa