It-projektin onnistumisen todennäköisyyttä voi kasvattaa jo toimittajan valinnan yhteydessä. Tätä haastattelua varten oululaisen ohjelmistoyritys Tecinspiren toimitusjohtaja Teemu Kivioja on lupautunut jakamaan viisi parasta vinkkiään ohjelmistokehityksen ostajalle. 

Kivioja tietää mistä puhuu, sillä Tecinspiren asiakastyytyväisyys on huippuluokkaa. 

– 95 prosenttia asiakkaistamme suosittelee palveluitamme, hän kertoo.

Tecinspiren verkkosivuille on koottu jo 42 referenssitoteutusta asiakaspalautteineen, ja Kivioja sanoo yrityksen hyödyntävän palautteita jatkuvasti sekä myynnissä että markkinoinnissa. Se on myös keino auttaa Tecinspiren asiakkaita saavuttamaan parempaa näkyvyyttä.

Ei siis ihme, että Kiviojan tärkein neuvo liittyy juuri referensseihin.

1. Tutki verkkosivut ja erityisesti referenssit

Kiviojan mielestä it-toimittajaa etsivän tahon kannattaa ensimmäiseksi kääntää katse potentiaalisen yhteistyökumppanin digitaaliseen presenssiin. Hän nostaa onnistuneen ohjelmistoprojektin edellytykseksi luottamuksen, jonka tasosta ajantasaiset verkkosivut ja somekanavat antavat hyvän kuvan. 

Erityisen tarkasti tulisi tutkia referenssitoteutukset.

Julkiset referenssit paljastavat toimittajan osaamisen ja palvelun laadun. Kannattaakin tutustua tarkasti toimittajan referenssitoteutuksiin ja mahdollisuuksien mukaan kokeilla niitä myös itse. Asiakaspalautteiden antajilta voi myös kysellä lisätietoa, hän vinkkaa.

Julkiset referenssit paljastavat toimittajan osaamisen ja palvelun laadun.”

Julkisia referenssitoteutuksia löytyy yritysten nettisivujen lisäksi muistakin kanavista.

Kannattaa vilkaista sovelluskaupat, YouTube ja tietenkin Ite wikin referenssihaku. 

 

referenssitoteutuksia

Tecinspire on koonnut omille verkkosivuilleen kattavan listan referenssejä.

 

2. Älä suostu toimittajaloukkuun!

Jos asiakas ei omista toteutuksen lähdekoodin oikeuksia, hän on sidottu samaan toimittajaan ja heidän hintoihin jatkokehityksen osalta, Kivioja muistuttaa. 

Meidän projekteissa kaikki tuoteoikeudet, mukaan lukien lähdekoodit, kuuluvat aina tilaajalle.

3. Yhteinen päämäärä selville

Jo tilausvaiheessa on varmistettava, että toimittaja ja tilaaja ymmärtävät projektin tavoitteet samalla tavoin. Kivioja listaa ydinkysymyksiksi muun muassa kehitettävän ohjelmiston käyttäjäryhmät, tavoiteltavat hyödyt sekä toteutuksella ratkaistavat ongelmat.

– Ilman näiden analysointia projektissa mennään melko varmasti metsään. Tecinspirellä emme yleensä edes aloita kehitysvaihetta, ennen kuin nämä asiat on kuvattu tai selvitetty. 

 

Teemu Kivioja muistuttaa, ettei ohjelmistokehitysprojektia kannata käynnistää ennen kuin toimittajalla ja tilaajalla on yhteinen käsitys tavoitteista.

 

4. Kuuluuko äänesi projektin aikana?

Ketterässä kehityksessä tarpeet tarkentuvat matkan varrella. Siksi on tärkeää, että tilaaja pääsee vaikuttamaan kehitykseen projektin aikana ja hänellä on aina selkeä kuva meneillään olevasta kehitysvaiheesta.

Pidämme yleensä kerran viikossa asiakaspalaverit, joissa esitellään edellisen viikon saavutukset ja tarkennetaan yhdessä seuraavan viikon työt. Näin asiakkaamme pääsee vaikuttamaan suoraan kehitykseen, Kivioja kertoo Tecinspiren rutiineista.

5. Varmista toimittajan osaaminen

Minimissään onnistuneeseen ohjelmistoprojektiin tarvitaan suunnittelu-, käytettävyys-, arkkitehtuuri-, projektinhallinta-  sekä koodausosaamista. 

– Niiden lisäksi myös palvelumuotoilu-, testaus- ja julkaisuosaaminen ovat onnistumisen edellytyksiä, Kivioja täydentää listaa.

Hän uskoo, että Tecinspiren käyttämät modernit hybridikehitysmenetelmät soveltuvat moneen projektiin. Niiden etuna on myös kehitystyön nopeutuminen, mikä näkyy suoraan tilaajan maksamassa euromäärässä.

– Olemme vieneet läpi useita asiakasprojekteja, joissa aikaisempi toimittaja on tehnyt toteutusta erikseen Androidille, iOS:lle ja tietokoneille. Tällöin kehitys on usein hidasta ja kokonaishinta nousee isoksi.

 

Piditkö vinkeistä? Tecinspiren blogista löytyy kattavampi 10 kohdan vinkkilista ohjelmistokehityksen ostajalle

 

Tecinspiren Ite wiki -profiili

Tecinspiren verkkosivut

 

Kuvat: Tecinspire