It-infran hallinta on välttämätön osa lähes jokaisen yrityksen arkea. Haastattelin aiheen tiimoilta myyntipäällikkö Samu Ahjolinnaa, joka on työskennellyt IT-hallintapalveluihin erikoistuneessa Vetonaulassa vuodesta 2019.

– Olin työskennellyt yritysmyynnin parissa jo useamman vuoden ja erkanin koko ajan it-alasta, vaikka se on intohimoni. Vetonaulalla oli paikka auki, ja halusin päästä hyödyntämään taitojani sydäntä lähellä olevalla alalla, kertoo Ahjolinna päätymisestään töihin Vetonaulaan.

Parasta Vetonaulassa on Ahjolinnan mukaan hyvä työyhteisö.

– Tiimi on suhteellisen pieni, 18 henkeä, mutta kasvamme nopeasti. Töitä tehdään hyvällä meiningillä, kaveria voi aina nykäistä hihasta ja apua saa nopeasti.

Vetonaulassa työskentelee 18 hengen tiimi.

Laitehallinnan tiedot usein hajallaan eri paikoissa

Monet yritykset käyttävät edelleen laitteiden hallinnointiin Exceliä tai leasing-sopimuksia. Niistä nähdään laitteen hankintapäivät ja omistus, mutta Samu Ahjolinnan mukaan yrityksille olisi paljon hyötyä monipuolisemmasta datasta.

– Näissä toimintamalleissa tieto on pirstaloitunutta ja sitä joudutaan etsimään eri paikoista Esimerkiksi yksittäisen tietokoneen järjestelmäpäivitysten ja tietoturvan ajantasaisuuden selvittäminen on aikaa vievää, kertoo Ahjolinna.

Muun muassa laitteiden vikojen selvittäminen vaatii yksityiskohtaisia tietoja, joiden pitäminen ajan tasalla vanhanaikaisesti käsipelillä ei onnistu.

– Etenkin nyt korona-aikana kun työntekijät ovat siirtyneet laitteidensa kanssa työpaikalta koteihin, ei voi vain marssia työkaverin luokse tarkistamaan tämän tietokoneen sarjanumeroa tai ohjelmistopäivityksiä.

”Kun työntekijät ovat siirtyneet laitteidensa kanssa työpaikalta koteihin, ei voi vain marssia työkaverin luokse tarkistamaan tämän tietokoneen sarjanumeroa tai ohjelmistopäivityksiä.”

Ajantasainen laitehallinta tehostaa yrityksen tietoturvaa ja helpottaa arkaluontoisen datan suojaamista. Jos kaikkien vanhojen laitteiden tilanteesta ei olla selvillä, voi yrityksen tietoja päätyä teille tietymättömille. Esiin nousee tyypillinen esimerkki:

– Samalla käyttäjällä voi olla kaksi työasemaa, toinen vanha ja toinen uusi. Vanha läppäri jää pyörimään kotiin pöytälaatikkoon, ja sen sisälle yrityksen tärkeää dataa. Työntekijä päättääkin vuosia myöhemmin mennä kilpailijalle töihin, ja se vanhan työpaikan data onkin edelleen pöytälaatikossa pölyttymässä.

Vetonaula Livellä it-infran hallinta ajan tasalle

Vetonaulan tarjoama ratkaisu tehokkaampaan laitehallintaan on Vetonaula Live, pilvipohjainen ja reaaliaikainen it-infran hallintasovellus, jossa laitedataa kerätään ja analysoidaan automaattisesti.

Liven tarina alkoi yrityksen omiin tarpeisiin tehtynä työkaluna.

– Palvelua lähdettiin kehittämään oman seurannan ja raportoinnin kehittämiseksi, mutta vuosien varrella Livestä on hioutunut timanttinen työkalu helpottamaan kaikkien arkea, Ahjolinna kertoo.

Vetonaula Live tuo kaikki laitehallinnan tiedot yhteen visuaaliseen näkymään ja ajan tasalle. Tiedot päivittyvät sovellukseen automaattisesti, ja esimerkiksi tietokoneisiin kytketyt lisälaitteet tunnistetaan ja merkitään oikealle käyttäjälle.

 

 

– Yhdestä näkymästä voidaan katsoa koko IT:n tilanne ja tarkistaa että kaikki on mallillaan. Palvelusta näkee helposti laitteiden iät, takuiden ja päivitysten voimassaolon tai onko laitteille tapahtunut jotain viime aikoina. Jos huomataan, että Jarin taloushallinto-ohjelmisto ei enää toimi, sovelluksesta näkee nopeasti, että koneelle hiljattain ajetut Windows-päivitykset voivat olla ongelman aiheuttaja, Ahjolinna kuvailee.

Hänen mukaansa sovellus helpottaa myös budjetointia, sillä ajantasaisten leasing-tietojen avulla voidaan tehdä ennakoivia suunnitelmia tulevista hankinnoista. Sovelluksen käyttöönotto on yrityksille ilmaista, ja se sisältää verkkokaupan johon Vetonaula luo asiakaskohtaisesti personoidut tuotevalikoimat ja hinnat.

– Liven käyttöön ei vaadita hankintoja verkkokaupasta, mutta moni asiakkaamme on todennut verkkokaupan hyödylliseksi. Tarjoamme tilanteeseen sopivat laitteet lähtökohtaisesti muita edullisemmin ja nopeilla toimitusajoilla.

Vetonaula Liveä kehitetään jatkuvasti asiakkaiden toiveiden mukaisesti, ja sen parissa työskentelee täysipäiväinen ohjelmistokehittäjä. Ahjolinna toteaa, että palvelu sopii kaiken kokoisille yrityksille.

– Yrityksen koosta riippumatta tietojen pitää olla ajan tasalla. Jos it-infrasta vastaa vain yksikin henkilö, palvelu helpottaa hänen työtään.

 

Videolla Vetonaulan tekemän Pilvimyytinmurtajat-videosarjan ensimmäinen osa, jossa puhutaan tietokoneen käyttöönotosta ja sen kustannuksista:

 

Vetonaulan Ite wiki-profiili

Vetonaulan verkkosivut

Kuvat: Vetonaula, kansikuvassa Samu Ahjolinna